Inkább síeljen!

Aki síel, annak minden érzékszerve hálás lesz. Jó levegőt szívunk, csend van, fénylik a hó, gyönyörű a környezet. Már csak ezért is megérné ellátogatni egy síterepre. De ha még síelni is tudunk, akkor igazi testi kalandban lehet részünk.

Sebesség, estére már kellemesen feszülő izmok – a síelést még az idős ember is élvezheti, sok öröme lesz benne, és nem megerőltető sport, ha betart néhány szabályt.

Tanulás

Érdemes tökéletesíteni a technikai tudásunkat, hogy hatékony izommunkával védjük az ízületeinket síelés közben. Egy-egy jó instrukció segíthet megérteni, hogy miként forduljunk, gyorsítsunk, lassítsunk. Hogyan játsszunk a testsúlyunkkal, a vállal, a karral, hogy a legcélszerűbb mozgás álljon össze a két csúszós léc fölött. Mihelyst jobban uraljuk a lécet, fokozódik a mozgásból származó öröm.

50 fölött is megtanulhatunk síelni. Szükséges hozzá felszerelés, az utazás megszervezése, egy kezdőknek való pálya, és egy olyan segítőkész oktató, aki átsegít a kezdeti nehézségeken. Óvakodjunk a lelkes, önjelölt trénerektől, mert hatékony instrukciók nélkül hamar törni fog a cipő, hideg lesz a hó, és nem hisszük el, hogy van ebben a sportban élvezet is. A tanulás elején kell a jó tanítás. Mi már lekéstünk arról, hogy a zsigereinkbe égjen a mozgás négyéves korunkra…

A tudásunknak megfelelő lejtőn érdemes gyakorolni.

Csak olyan sebességgel érdemes csúszni, hogy még képesek legyünk megállni.

A mozgásélvezet mellett minden pillanatban tudatosság, kontrollérzet szükséges. Jó edzés ez az életre! Aki tudja magáról, hogy törékenyek a csontjai, annak inkább a sífutás javasolt vagy a sítúra. Ezek során is lényeges az óvatosság.

Bemelegítés

Előfordulhat, hogy a balesetveszélyt hirtelen mozdulatokkal kell elhárítani. Ez, illetve a helyes mozgás kivitelezése, a hatékony izommunka is igényli a mozgás előtti bemelegítést.

Síelés előtt, illetve hosszabb pihenők után javasolt az izmaink kíméletes bemozgatása. A mozgásinger hatására megnyílnak az izmokat tápanyaggal ellátó erek, melyek így elasztikusabbak lesznek, és jobban működnek.

A legcélszerűbb még a cipő felhúzása előtt melegíteni, mert akkor nem akadályoz a sportfelszerelés. Végezzünk boka-, csukló-, vállkörzéseket, állva térdfelhúzásokat, hajlított lábbal térd- és csípőtolásokat oldalra, guggolásokat, előrehajlásokat hajlított, majd enyhén nyújtott térddel. Folytassuk törzsfordításokkal, törzshajlításokkal.

Amikor csúszásra készek vagyunk, léccel a lábon is végezzünk guggolásokat, törzsfordításokat, karlendítéseket. A mozgásoktól rugalmasabbá vált izmok könnyebben alkalmazkodnak a hirtelen mozdulathoz, ezzel védve az ízületeket, megelőzve az izomhúzódásokat.

A síszezonra már előre érdemes felkészíteni izmainkat, ízületeinket. Minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb szükség van erre. Sajnos a test egyre kevésbé rugalmas!

Felkészülés

Ugyanakkor 50 fölött is hajlékonyak lehetünk, ha erről gondoskodunk. A merevedő izomzat szűkebb mozgáslehetőséget biztosít az ízületekben. Tehát a síelés előtti hetekben már heti 3-4 alkalommal végezzünk bemelegítés után térdfelhúzásokat, hajlított térddel végzett rugózásokat, guggolásokat. Erre fokozottabban szükségünk lehet, ha azt tapasztaljuk, hogy hosszabb pihenés után nehezebben „indulnak el” a térdeink. A térdszalagok is bemerevedhetnek, de edzés hatására rugalmasabbak is lehetnek. A térd nagy terhelést kap a síelésnél, ezért egészséges ízület kell hozzá. Amennyiben lazák a térszalagjaink, térdgumi használata javasolt az ízületi mozgáshatár megtartásához.

A többrétegű ruházat is fontos ahhoz, hogy élvezni tudjuk a mozgást. A vastag ruha zavarhat ugyan, de átfagyott testtel nem biztonságos a mozgásunk.

Lényeges, hogy tartsunk tiszteletben a terhelhetőségünket. Ilyenkor hasznát vesszük a büfének, ahol átmelegedhetünk, ehetünk, ihatunk, és csodálkozhatunk, hogy miért nem megyünk gyakrabban síelni. Lényeges, hogy pihenten lépjünk a sípályára, mert fáradtan inkább fenyeget baleset.

Az a veszélyes a síelésben, hogy a hó csúszik. De éppen ugyanettől annyira élvezhető. Siklás közben szippantsunk nagyokat a friss, hegyi levegőből - hátha sikerül eltárolni itthonra is belőle!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra