Újra szabadon: leküzdhető az inkontinencia?

Az inkontinencia kezelésére kifejlesztett speciális módszer a hólyagon belüli elektromos ingerlés. Segít meg- vagy újratanulni a vizeletürítés szabályozását. A sikeres kezelés után így nem kell betétet, pelenkát hordani.

- A hólyagon belüli elektroterápiát korábbi főnököm, dr. Katona Ferenc professzor dolgozta ki, elsősorban gerincsérvvel születet csecsemőkre – mondja dr. Szabados Péter főorvos, gyermekneurológus, az inkontinencia szakértője. – Az első tudományos közlések 1958-ban történtek, azóta is több tucat közlemény jelent meg, tartalmazzák tankönyvek is. Átvették Ausztriában, Olaszországban, Németországban, USA-ban, Mexikóban. Ottani szerzők is közöltek róla cikkeket. A gerincsérves csecsemőknél az elváltozás hólyagbénulást okoz, ami a legsúlyosabb inkontinenciával jár, és az ehhez törvényszerűen csatlakozó, visszatérő húgyúti fertőzések miatt veseelégtelenséghez vezet. A hólyagbénulás, másként neurogén hólyag könnyebben kezelhető formája a túlműködő. Míg a másik, a kórosan alulműködő a legsúlyosabb csoportba tartozik, de ott is megszüntethető a fertőzéseket okozó pangás.

Minden fajta inkontinencia kezelhető hólyagon belüli elektroterápiával?

- Összehasonlítva a többi inkontinencia fajtával, annyit lehet mondani, hogy azok lényegesen kisebb problémát jelentenek a kezelés szempontjából. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy a nem kezelt inkontinencia nem statikus állapot: vagy javul, vagy romlik. Az első állítás gyakorlatilag csak a szülés körül kialakult stresszinkontinenciákra igaz. A második vonatkozik az összes többire. A kezelés módszeréből megállapítható, hogy minden formában alkalmazható, és gyakorlatilag ez az egyedüli kezelés, amely normál funkció kiváltásával éri el a hatását.

Hogyan történik a kezelés?

- Katéteren keresztül feltöltik a hólyagot steril elektrolitoldattal, és a simaizom típusának megfelelő elektromos ingercsomagokat adnak, hogy normál izomösszehúzódást, kontrakciót váltsanak ki, amely egy csatlakoztatott nyomásmérő műszeren a beteg számára jól látható. Ez alatt a normál kontrakció alatt gyakorolja az elcsorgás megállítását különböző nyomási szinteken, aminek eredményessége szintén azonnal látszik. Nem kell tehát részletes "mintha" utasításokat követnie, hiszen a hatást azonnal látja. Emellett az inger közvetlen izomerősítést is okoz, és ez a hólyagon kívül a medencefenékre is vonatkozik.

Mennyire kényelmetlen vagy kellemetlen a kezelés?

- Szokatlan, de nem kényelmetlen, a kezelt csecsemők például általában elalszanak közben. A katéterezés először természetesen riasztó a laikus számára, de a 2-3 mm átmérőjó flexibilis műanyag csövet valójában alig érezni, és könnyen meg lehet szokni. Az ingerlés maga nem érezhető.

Mennyi ideig tart, mire a hatás tapasztalható?

- Az időtartam ülésenként 1-1,5 óra, nagyjából tíz alkalommal. Más a kezelési stratégia az úgynevezett késztetéses formánál, ahol a beteg képtelen a kellő mennyiséget elviselni, illetve tárolni, és naponta akár 40-50 alkalommal is üríteni kénytelen. Ilyenkor egészen másfajta, úgynevezett nyugtató, összehúzódást gátló áramot kap, amely alatt folyamatosan történik a töltés, és mintegy újratanulja a nyugodt telődést. Itt azért jelentős pszichés komponens is szerepet játszik, emiatt a kezelés is egyedi, valamint az eredmény is ennek befolyása alatt áll.

Változókorú nőknél és férfiaknál is alkalmazható ez a kezelés?

- Minden korosztály kezelhető, de a kezelés kialakítása individuális, az urodynámiás kivizsgálás eredményétől függően. Ez az egyik leglényegesebb dolog, mert sajnos gyakran indítanak kezelést kivizsgálás nélkül, és a sikertelenségnek is ez lehet az oka.

Mennyire tartós az eredmény?

- Általában tartós, de ez attól is függ, hogy mennyire változik meg a paciens addigi attitűdje. Nálunk eddig nem tapasztaltunk visszaesést, az inkább gyerekkori hólyagbénulásnál fordul elő, és főleg mindenféle belszervi betegséget kísér.

Végezhető a hólyagon belüli elektroterápiás kezelés a társadalombiztosítás terhére?

- A TB gyermeknél is, felnőttnél is finanszírozza a metodikát - hosszú harc után, de a kezdetektől. A finanszírozás szintje viszont elfogadhatatlan, emiatt közfinanszírozott formában nem elérhető, csak a csecsemők számára a Szent Margit Kórház Fejlődésneurológiai osztályán. Veszteséggel…

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra