Az erős csontokért

A csontrendszer gyengülése gyakran oka az időskori csonttörésnek. Igyekszünk táplálkozással, súlyosabb esetben gyógyszeresen fokozni csontozatunk kalciumtartalmát, de arra nem csupán a bevitt anyagok összetétele hat.

Nagyon különleges hatások alatt áll a csontozat. Szervezetünk intelligensen feldolgozza a minket érő hatásokat, és ennek megfelelő alkalmazkodási folyamat megy végbe.

Az épületet is úgy tervezik, hogy ha nagy földmozgásnak kell ellenállnia, akkor csak erős, rugalmas építőanyag jöhet szóba, de stabil, nyugalmas, nem mozgó földfelszínen nem szükséges ugyanolyan nagy teherbírású fal. Csontjaink belső szerkezete kész az állandó változásra. Mindenhez alkalmazkodik. Fölöslegesen azonban nem tart fenn erős szerkezetet.

Számtalan, erővonalnak megfelelő szilárdító, támaszt adó stabilizátor található a csont belsejében. Ezekbe sok építőanyag kerül be, ha a szervezet azt észleli, hogy nagy a megterhelés. Kevesebb szilárdító anyag szükséges azonban, ha a csontjaink nem kapnak kellő mennyiségű "rázkódásos" ingert.

<img src="http://media.50plusz.hu/cikkek/main/65/9765/azeroscsont01_nagy.jpg" alt="" />Ki a barlangból!

Ez utóbbi esetben mindegy, mennyi kalciumot viszünk a szervezetbe, mert az adaptációt nem az étel minősége szabályozza. Erős csontokhoz kellő mennyiségű, csontokra ható mozgásra van szükség. A téli álomra barlangjába visszahúzódott állatnak is gyengébb lesz a csontozata, megspórolja a beépítendő csontanyagot a szűkös téli hónapokban. Amikor az ember mozgásszegény életet él, ugyanilyen "barlanghatás" éri.

A rendszeres gyors járás, erős gátizom esetén a kocogás, a tánc, labdajátékok, a torna mind-mind jó arra, hogy észlelje a szervezet: "tavasz van", a mozgás ideje, erős csontokat kell fenntartani. (Ez esetben az úszást érdemes kiegészíteni függőleges terheléssel!)

Csontbontól stressz

A stressz is hat a csontrendszerre. Egészséges stresszre szüksége van az idegrendszernek, a szervezet kellő alkalmazkodási készséggel kompenzálja a káros hatásokat. Amikor stressz ér minket, azonnal mozgásba kezdenénk. A túlzott stressz következtében azonban még az állatok is meglapulnak, görcsössé válik a mozgásuk. Mi emberek is nehezen vesszük rá magunkat ilyenkor a mozgásra. Inkább "lapulunk".

De ha ez sokáig tart, a szervezet ismét alkalmazkodik, gyengíti a csontszerkezetet. A legjobb táplálkozás mellett tartott sertéseknél, patkányoknál is ki tudtak mutatni hasonló folyamatot. Hiába van kellő mennyiségű csontépítő anyag az ételben, ha az idegrendszeri parancs a gyengítést írja elő.

Erre is érdemes figyelemmel lenni a mindennapokban. Ha a főnök előtt megélt stressz hatására nem is toporzékolhatunk, még ha jólesne is, munka után feltétlenül érdemes egy kis időt szánni arra, hogy semlegesítsük a napi stressz hatását. A lelki szilárdság a csontok keménységét is fokozza.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra