6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

Azt inkább nem kérdezem meg, hogy kell-e sorban állni azon a postán, ahova ön jár. Nincs olyan ismerősöm, magamat is beleértve, aki ne lenne meggyőződve arról, hogy a balsors szeszélye folytán éppen Közép-Európa leglassúbb postafiókjában kényszerül intézni befizetéseit. És persze az sem egyszerű, pár perces ügy, ha valamiért egy bankfiókban kell pénzügyeket intézni. Na, most még azt vegyük hozzá ehhez, amikor az ember huzamosabban távol van az otthonától, például nyaral... Nem folytatom. Inkább elárulom a megoldást.

1. Mi kell ahhoz, hogy interneten intézhesse bankügyeit?

Legalább két dologra van szüksége annak, aki kényelmesen, az interneten akarja intézni banki ügyeit. Mindenekelőtt kell egy saját bankszámla, amelyhez igényelni lehet az internetes bankolást mint szolgáltatást. Ezt a bankfiókban lehet elintézni, a számlatulajdonos megkapja a szükséges instrukciókat, aláírják a papírokat, és ennyi. Kell azután persze internetkapcsolat és némi internethasználói jártasság is, de ez önnek nem gond - különben aligha olvasná ezt a cikket.

2. Mit intézhet az interneten?

Először is: mindig pontosan tudhatja, mennyi van éppen a számláján, a forgalmi adatokat, a számlaegyenleget annyiszor ellenőrzi, ahányszor csak akarja, teljesen ingyen. Az ingyenesség persze nem mindenre terjed ki: amikor a banknak is van valami tennivalója, mint például pénzátutaláskor (lásd: villanyszámla, gázszámla stb.), annak általában díja van, de többnyire alacsonyabb, mint ha ugyanazt személyesen egy bankfióki ügyintéző segítségével tenné az ember. A lehetőségek közé tartozik még a betétlekötés vagy -felbontás, a bankkártya-limit megváltoztatása, sőt a hiteligénylés vagy különböző befektetések intézése és követése.

3. Honnan tudja elérni számláját?

Az internetben egyebek mellett az a szép, hogy mindenhol ott van. Tehát nemcsak otthonról, az otthoni gépről bankolhat, hanem bárhonnan, akár külföldről is. Mondjuk egy nyilvános helyről, például egy internetkávézóból. Ha ezt a különben kényelmes megoldást választja, azért legyen inkább óvatos! Amikor jelszót, azonosítót használ, azt más ne lássa (még a biztonsági kamera sem!) Amikor elintézte, amit akart, lépjen ki a fiókjából, zárja be a böngészőt is, és mielőtt távozik a géptől, törölje az átmeneti tárolót is, hogy ne lehessen egyszerűen visszakeresni, amit csinált.

4. Nem túl nagy az internetes bankolás kockázata?

Pénzzel bánni, pénzügyeket intézni mindig csak gondosan eljárva szabad. Szokott ATM-ből készpénzt felvenni? Nos, ha ez a cikk nem másról szólna, akkor most hosszan sorolhatnánk annak a kockázatait is. Ami azonban az internetet illeti, tulajdonképpen elég a biztonsághoz, ha betartja azt, amit különben is tanácsos: használjon biztonságos jelszót, azt is változtassa meg gyakran, még saját gépén se engedje meg a böngészőnek, hogy a jelszavakat megjegyezze, legyen viszont megbízható tűzfala, folyamatosan frissített vírusirtója, hogy elkerülje az illetéktelen behatolást. Ebben a bankja is segít.

5. Hogyan védi a bank az interneten bankoló ügyfelet?

Minden bank biztonsági protokollt és többszintű, illetve többcsatornás azonosítási rendszert alkalmaz. Ilyen például az, hogy a belépéshez szükség van arra az egyszer használatos kódra, amit az ön mobiltelefonjára vagy mail-címére küld a bank minden belépés kezdetekor. Ugyanilyen egyszer használatos kódot hoz létre az a token nevű kis készülék, amelyet ugyancsak a bank ad az ügyfélnek. A sikertelen belépéseket is figyelheti a rendszer, és bizonyos szám fölött letilthatja a további próbálkozásokat.

6. Vásárolni is biztonságosan lehet interneten?

Nemcsak az internetbanki átutalással történő, hanem minden internetes vásárláskor megszívlelendő tanács, hogy csak megbízható helyen vásároljon. Az átutalás és a bankkártyás vásárlás érdekes és meglehetősen biztonságos módja, ha webkártyát igényel. Ezt kifejezetten online vásárlásra fejlesztették ki, másra nem is alkalmas. A vásárlás lebonyolítását megelőzően csak annyi pénzt érdemes rá tölteni, amennyit éppen el akarunk költeni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14 °C
Minimum: +2 °C

Északnyugat felől lassan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, hajnaltájt már csak a keleti területeken lehet kevés a felhő. Kisebb eső, zápor helyenként fordulhat elő a Dunántúlon. A légmozgás döntően gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +7 fok között valószínű, de a hidegre hajlamos, kevésbé felhős helyeken, kiemelten a Nyírségben gyenge fagy is lehet. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra