13 tipp az aranyér megelőzésére

Nem feltétlenül kell mindennap elszenvednünk azt a sok kellemetlenséget, ami az aranyérrel jár, megelőzésére kellő hangsúlyt fektetve ugyanis búcsút inthetünk az altáji fájdalmaknak és vérzéseknek. Tippek, tanácsok.

A legfontosabb megelőző hatású törekvés aranyeres panaszok esetén a székrekedés elkerülését célozza meg. Azok az életmódbeli tanácsok, melyek ilyenkor betartandók, mind-mind az emésztés helyreállítását állítják középpontba. Lássuk, mit kell tennünk a gyakorlatban!

1. Indítsuk a napot egy bögre meleg folyadékkal! Vannak olyanok, akiknél az éhgyomorra elfogyasztott, citrommal ízesített forró víz hoz igazi eredményt.

2. A székletürítés lehetőleg mindig ugyanabban az időben történjék, beállt életritmus esetén kevésbé fenyeget, hogy az inger ellenére a széklet visszatartására kényszerülünk.

3. Fontos a helyes táplálkozás, a megfelelő, alapos rágás. Lassítsunk, soha ne együnk kapkodva.

4. Fogyasszunk napi két liter folyadékot! A székrekedés legjobb ellenszere ugyanis a víz, mely rendkívül hatékony a széklet lágyításában és a bélmozgás helyes ütemének fenntartásában.

5. A rostdús, kevés cukrot tartalmazó táplálék megelőzi a renyhe bélmozgást. Ajánlott élelmiszerek: müzli, tejtermékek, szezámmag, lenmag, napraforgó, méz, mazsola, búzacsíra, zöldségek, héjastól fogyasztott gyümölcsök, mogyoró, joghurt, savanyú káposzta, szilva- és baracklekvár vagy egy korty kávé, egy fürt szőlő, illetve ezek kombinációja.

6. Ha sokáig kevés rostot tartalmazó étrenden éltünk, akkor a rostban gazdag diéta bevezetése csak lépésenként történjen a gyomorproblémák, a telítettség érzésének elkerülése érdekében.

7. Székletlágyításra mazsolát, aszalt szilvát és sárgabarackot, fügét ajánlott fogyasztani.

8. A hasfogó hatású élelmiszerek, mint az alma, a banán vagy a kakaó és a csokoládé mértékkel fogyasztandók.

9. Kerüljük az alábbi élelmiszerek túlzott fogyasztását is: fehérkenyér, rizs és tésztafélék, kóla, fekete tea, zsíros, fűszeres ételek, hámozott gyümölcsök, húsfélék, hagyma.

10. Székletürítés után mossuk meg az altestet, de legalább töröljük meg nedves babatörlő- vagy intim kendővel.

11. Ne használjunk durva, kemény toalettpapírt a végbéltájék törlésére! Hasznos a bidé használata.

12. Soha ne álljon vagy üljön egyhelyben hosszú ideig, mert ilyenkor nő a végbél környéki vénákban a vérnyomás, mely a panaszok kiújulásához vezethet.

13. A rendszeres testmozgás legalább olyan fontos szempont a székrekedés elkerülésével kapcsolatban, mint a helyes táplálkozás. Különösen azok iktassanak be életükbe valamilyen rendszeres mozgásformát, akik tartósan ülő vagy álló munkát végeznek!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra