Táplálék nélkül nem gyógyul meg senki!

Ha az idős ember nem eszik rendesen, akkor a gondos ápolás, a gyógyszerek és terápia is kevés lehet a gyógyuláshoz, illetve a jobb életminőséghez. Dr. Sebesi Judit háziorvos- gasztroenterológus komoly érveket sorakoztat fel a mesterséges táplálás mellett.

- Mikor gondoljon egy idős ember vagy hozzátartozója arra, hogy szükség lenne hozzátáplálásra, tápszerre?

- Ha az idős ember nem tud vagy nem akar enni, akkor mindenképpen szükség van arra, hogy tápszert kapjon. Előfordulhat például, hogy valaki fogászati kezelésen esik át, teljes fogsort pótolnak neki, s ezért nem tud rágni. Esetleg időskori demencia miatt utasítja vissza az ételt. A daganatos betegségek kezelése során is felléphet étvágytalanság. A kezelés sokkal eredményesebb lesz, ha közben a beteg jobb kondícióban marad, nem soványodik le. Vannak olyan betegségek, melyekben csak bizonyos anyagokat kell külön pótolni, ilyen például a csontritkulás.

- Kihez fordulhat tanácsért a hozzátartozó?

- A patikában vény nélkül is megvásárolható sok tápszer, de lehet kérni a háziorvos segítségét, aki a megfelelő készítmény kiválasztásában segít. Vannak tápszerek, melyek normatív, és vannak, melyek kiemelt TB-támogatással rendelhetőek. Ezek por, vagy iható tápszerek.

- Milyen betegségeket okozhat, ha valaki rosszul táplált?

- A megfelelő tápláltsági állapot kihat az egész szervezet működésére. A sejt újra képződés energiaigényes folyamat, melyhez a táplálék biztosítja a kellő energiát. A rosszul táplálkozó, lesoványodott betegnél könnyebben alakul ki felfekvés (decubitus).

Ha a szervezet kívülről nem kap elég energiát, akkor saját tartalékait használja fel: lebontja az izomfehérjéket. Emiatt csökken az izomerő, az illető kevesebbet és bizonytalanabbul mozog, esetleg elesik.

Minden szervünk működéséhez szükség van energiára. A szellemi teljesítőképességet is meghatározza az agy energia-ellátottsága, befolyással van a közérzetre, a kedély állapotra is. Összességében az egész életminőséget meghatározó tényező a megfelelő tápláltsági állapot.

- Mi az, ami a hagyományos élelmiszerben vagy otthon főzött ételben nincs, esetleg kevés?

- A tápszerekben kiegyenlített a tápanyagtartalom: szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, nyomelemek, vitaminok mind meghatározott, jó arányban vannak jelen.

A másik fontos dolog, hogy míg a normális étel lebontásához, megemésztéséhez a szervezetnek energiára van szüksége, hiszen emésztőenzimet kell termelni, addig a tápszerben már elemeire bontott anyagok vannak. Egyszerűbb az emésztés és a felszívódás is. A bejuttatott anyagok sokkal könnyebben hasznosulnak.

- Finomak ezek a termékek? Hogyan viszonyulnak az idősek az ilyesmihez? Nem utasítják el, hogy "engem ne akarjanak péppel etetni!"?

- Általában nem tiltakoznak, és mindenféle ízben vannak tápszerek, tényleg jó ízűek. Persze igaz, hogy inkább elfogadja az idős ember, ha hangsúlyozzuk, hogy ez egy átmeneti időszakra szól, például addig, míg elkészül a fogpótlása. Egy elhúzódó tüdőgyulladás lábadozási szakában is nagy segítséget jelenthet a mesterséges vagy klinikai táplálás. Megértik, hogy a leromlott állapot megszüntetésében sokat segít a tápszer, a sejtek újra képződése energiaigényes folyamat, melyhez a táplálék biztosítja a kellő energiát.

- Egyedül élők maguk is képesek arra, hogy tápszert fogyasszanak?

- Igen, van eleve elkészített tápszer, ami folyadék, azt csak meg kell inni. A por alakú, oldható tápszereket pedig dúsításként az ételekhez is hozzá lehet keverni: az egyedül élők gyakran például a leveshez adnak 2 evőkanállal a sós ízesítésű tápszerből.

- A hozzátáplálás tulajdonképpen hozzátartozik az idős ember kezeléséhez?

- A klinikai táplálás fokozza a betegek teherbíró képességét, elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a műtéti szövődmények számát, eredményesebbé teszi a gyógyszeres és egyéb terápiát. Javítja a betegek életminőségét, csökkenti a kórházi tartózkodás idejét.

Azt szoktuk mondani, hogy a táplálás a terápiánk szerves része. Nem ez gyógyít, de nélküle nem gyógyul meg a beteg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Délnyugat felől tovább folytatódik a felhősödés, ezzel együtt a csapadékhajlam is fokozatosan növekszik. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra