A koenzim Q10 fél évszázados története

A koenzim Q10 a sejtek optimális működéséhez nélkülözhetetlen. Hatásmechanizmusa felderítéséért Dr. Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott. A koenzim-Q10-kiegészítés sikere továbbra is töretlen, számos kórkép kezelésében bizonyult jótékony hatásúnak.

Körözés alatt: ismertetőjegyek azonosításhoz

A koenzim Q10 (KoQ10) vitaminszerű vegyület. Az ubikinonok közé tartozik, melyek zsíroldékony vegyületek, fontos szerepet töltenek be az elektrontranszportban és a mitokondriumokban zajló energiatermelésben. Kémiailag az ubikinonok két egységből tevődnek össze: egy "fejből" (benzokinon egység) és egy "farokból" (terpinoid egység). A fejrész az elektrontranszportlánc redox-folyamatainak célhelye, a farokrész 5 szénatomos alegységek egész számú többszöröséből áll. A 10-es jelölés a koenzim Q10 vegyület nevében például 10-szer ismétlődő 5 szénatomos egységre utal (azaz a farokrész 50 szénatomot tartalmaz összesen). Szembeötlő, hogy a koenzim Q és a K2 vitamin szerkezete mennyire hasonlít!

Egy Nobel-díjas felfedezés pillanatképekben

  1. 1957-ben a KoQ10-et először izolálta marhaszív mitokondriumából Dr. F. Crane az Amerikai Egyesült Államokban. Ezzel egy időben Morton professzor Angliában egy A-vitamin-hiányos patkány májából kapott vegyületet KoQ10-nek azonosított, melyet ubikinonnak nevezett el.
  2. 1958-ban K. Folkers professzor és munkatársai meghatározták a KoQ10 pontos kémiai szerkezetét, előállították a vegyületet szintézissel, és elsőként fermentációval.
  3. Az 1960-as években Yamamura professzor a koenzim Q7-et először használta a humán gyógyászatban kongesztív szívelégtelenség kezelésére.
  4. 1972-ben G. P. Littarru és K. Folkers professzor először írta le a KoQ10 hiányát humán szívbetegségben.
  5. 1978-ban Dr. Mitchell megkapta a Nobel-díjat a biológiai energiatranszfer megértéséhez való személyes hozzájárulása elismerésére. Elmélete magában foglalja a KoQ10 életfontosságú szerepének megállapítását az energiatranszfer-rendszerekben.
  6. Az 1980-as években a KoQ10 ismét az érdeklődés közzéppontjába került. Duplavak kísérletek eredménye utalt arra, hogy a KoQ10 egy lehetséges jelölt számos kórkép kezelésére. Erre az időszakra már lehetővé vált nagy mennyiségű tiszta KoQ10 gyógyszergyári előállítása a kutatásokhoz, és megfelelő méréstechnikai háttér állt rendelkezésre a vérben és a szövetekben lévő KoQ10 szint mérésére. A svéd L. Ernster megállapította, hogy a KoQ10 antioxidáns, szabadgyök fogó tulajdonságokkal rendelkezik.
  7. K. Folkers professzor sokrétű tudományos munkásságának értékelésére, a koenzim Q10 kutatás terén elért eredményeiért számos nemzetközi elismerést és szakmai díjat kapott.
  8. Az 1990-es években étrendi kiegészítőként került bevezetésre. A KoQ10 hatásosságáról számos nemzetközi cikk látott és lát jelenleg is napvilágot, a kutatási eredmények összefoglalására több tudományos összejövetel került megrendezésre.
  9. 2003-ban a Huntington-kór és a gyermekkori kongesztív szívelégtelenség terápiájának hivatalos gyógyszere lesz.
  10. A legújabb kutatási eredmények olyan gyógyszertechnológia megoldásokat hívtak életre, melyekkel a KoQ10 biohasznosíthatósága jelentősen javítható: ciklodextrines komplexek, vízben nanoméretben diszpergált KoQ10 mind az utóbbi évek nagy vívmányai.
  11. A jövő nagy kérdése, hogy az öregedés és az ezzel összefüggő degeneratív betegségek létrejötte késleltethető-e antioxidánsok bevitelével. Az mindenesetre tudományosan megerősített tény, hogy a KoQ10 szintje az emberi szervezetben az idő előrehaladtával csökken, idősebb korban jóval alacsonyabb.

A KoQ10 működés közben

A koenzim Q10 kiemelkedő jelentőségű a sejtszintű energiatermelésben. Gyakorlatilag az emberi szervezet szinte minden egyes sejtjében megtalálható, potenciális antioxidáns, a szabadgyökök szöveteket és sejtkomponenseket károsító hatása elleni védelem hatékony fegyvere. A KoQ10 nagy koncentrációban ott fordul elő ott, ahol sok energiára van szükség, és jelentős anyagcsere működés zajlik, így például a szívben, az izomban, a májban, a vesében és az agyban. A vegyület redox állapota is szövetenként változik, a keringésben túlnyomó részben redukált formában található meg. Az oxidált és a redukált forma arányának mérése a szervezetet ért oxidatív stressz becslésének eszköze is lehet. A KoQ10 koenzimként működik a légzési láncban, ahol feladata a komplex I, II és III-nak nevezett enzimrendszerek működésének összehangolása. A KoQ10 a mitokondriumokban történő elektron transzport lánc nélkülözhetetlen segítő tényezője redox tulajdonságainak köszönhetően. Az elektron szállításának láncolatbeli folyamata alatt fontos szintézis zajlik, a nagy energiájú foszfát, az ATP (adenozin-trifoszfát) oxidációval kapcsolt képződése az oxidatív foszforiláció. A KoQ10-t szinte minden szövet képes előállítani. Minden sejtben jelen van, a keringésben is megtalálható. A szervezeten belüli képződése összetett folyamat, élettani körülmények között sok vitaminra (B6-, B12-vitaminra, folsavra, niacinamidra, riboflavinra, pantoténsavra, C-vitaminra) és számos nyomelemre van szükség. A kinongyűrű szerkezete a tirozin nevű aminosavból, a gyűrű metilcsoportja a metioninból származik, az oldallánc képződési útvonala pedig a koleszterinéval azonos. A KoQ10 termelődése tehát a szervezet bizonyos előanyagokkal (prekurzorokkal) és segítő anyagokkal (kofaktorokkal) való, megfelelő szintű ellátottságától függ.

Ha elfogy a szervezet motorjából az üzemanyag: Tankoljunk KoQ10-et!

Számos betegség a KoQ10 kiegészítésre igen jól reagál. Egyelőre még nem állnak rendelkezésre egyértelmű bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a KoQ10 terápiás értékű-e a rákos megbetegedések és az immunrendszer elégtelen működése esetén, de a kezdeti eredmények biztatóak. Szakirodalmi adatok alapján egyes szív- és érrendszeri betegségek súlyossága és a koenzim-Q10-hiány között erős összefüggés mutatható ki. Antioxidánsként jelentős mértékben képes a szöveteket ért oxidatív hatás mérsékelni, az LDL koleszterin oxidációját hatékonyan gátolni, így az érelmeszesedés kialakulásának lassításában komoly előrelépés várható a KoQ10 kiegészítések hatására.

Állati belsőségek, szójaolaj, szardínia, földimogyoró, szarvasmarhából készült fogások fogyasztásával a megfelelő KoQ10-bevitel egy része már biztosított. A kereskedelmi forgalomban kapható KoQ10 előállítása főként az élesztő fermentációjával történik. Létezik egy, a dohánylevélkivonatot felhasználó szemiszintetikus KoQ10-képző folyamat is. Érdekes tény, hogy a természetes forrásból származó KoQ10 csak transz formában található meg, míg a szintetikusan előállított társai cisz formában is előfordulnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra