Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

Ha megszületett az elhatározás az utazásra

Pár dolgot az utazás előtt végig kell gondolni. Megfontolandó, hogy a választott vidéket milyen közlekedési eszközzel a legcélszerűbb megközelíteni, milyen ütemezésben, mennyi idő alatt, stb. A közelebbi úti célok autóval is megközelíthetők, de a hosszas vezetés megerőltető lehet. Egyénileg kell eldönteni, hogy a koncentrálás, egyhelyben ülés mennyire fárasztja ki a vezetőt. Ha az utazó már az odautazástól elfárad, mi lesz a program további részével?

Idősek a volán mögött

Ha egy idősebb ember a volán mögé ül -akármilyen fiatalos is-, tudnia kell hogy lassabbak a reflexek, késhetnek a reflexválaszok. Ehhez a vezetési technikának igazodnia kell. Tanácsos gyakran megállni, kiszállni a kocsiból, friss levegőt szippantani. Pár kisebb tornagyakorlat javítja a vérkeringést, fokozza az oxigén ellátottságot, lazítja a végtagokat, az elmerevedett ízületeket. Érdemes olyan útitárssal menni, akivel menet közben lehet beszélgetni, illetve felváltva vezetni. Menet közben nem szabad egyszerre sokat enni, mert az elálmosít, inkább sokszor kevesebbet. Nem szabad megfeledkezni az úti okmányokról, illetve a betegség, baleset, poggyászbiztosításról. Még pár napos kiruccanásnál is érdemes biztosítást kötni, hiszen egy váratlan külföldi kórházi költség tetemes összeget emészthet fel.

A buszos társasutazást sokan választják

Az autó helyett, sok szempontból érdemes a buszos társasutazásokat választani. A hosszas ülés ez esetben sem kerülhető el, de több a hely, utazás közben is lehet mozogni, felállni. Pár apró trükkel a buszos kényelmetlenségek is könnyíthetők. Derék- illetve nyakpárna használata még annak is jólesik, aki egyébként ezzel nem él. Olvasással, illetve a modernebb buszokon mozizással, gyorsabban fogynak a kilométerek. Szemüveget, napszemüveget a használt gyógyszereket, esetleges gyógyászati segédeszközöket nem szabad otthon felejteni.

Sokan gondolják, hogy az utazás, a vakáció, oly mértékben pihentető, hogy nincs szükség a felírt gyógyszerekre, pl. a vérnyomáscsökkentőre. Ez nagyon helytelen következtetés. A megszokott gyógyszerek hiányában felborulhat az anyagcsere. A környezetváltozás akármilyen szép helyre is utazunk, izgalmakkal jár és a pozitív izgalom is megterhelő. Külföldön általában a jól ismert ételek helyett, gyakran egész más ízeket próbálunk ki, ami szintén kockázatos lehet.

A repülésre is fel kell készülni

Az idős embernek szinte az életét hosszabbíthatja egy kemény tél kihagyása. Nem kellemes nagykabátba burkolózva csúszkálni a jeges utakon, vagy fagyos lépcsőkön botorkálni és várni a tavaszt. Ha anyagilag elérhető, ilyenkor a legjobb egy melegebb éghajlatú országba repülni, ahol épp tavasz, vagy nyár van. Ha megszületett az elhatározás légi utazásra, meg kell beszélni a háziorvossal, hogy szükséges-e valamilyen gyógyszer a felszállás előtt. Például akik mélyvénás trombózisra hajlamosak, azok a repülés előtt -megelőzésképpen-, véralvadásgátlót kapnak. Ha érdeklődnek a különböző légitársaságoknál, megtudhatják milyen szolgáltatásokkal állnak az idősek rendelkezésére. Aki egyedül utazik, annak például elkél az utaskísérői segítség. Előfordul, hogy túl kevés a járatok közti átszállási idő és rövid idő alatt, hatalmas távolságokat kell megtenni egyik kaputól a másikig. Ilyenkor kérni lehet a villanyautóval történő szállítást a reptéren belül.

A reptéren az utas-felvételnél, meg lehet beszélni, hova szeretne ülni, illetve jelezni, ha valamilyen betegségben szenved. A repülés alatt mindenkinek célszerű sokszor inni és amikor lehet felállni és mozogni.

Ne az elmúlt időkön nosztalgiázzon

Szerezzen új élményeket! Kirándulni a budai hegyekbe egy jó társasággal, vagy felkeresni egy vidéki turistaházat, épp oly élvezetes lehet, mint kalandozni a világ egyéb tájain. Ha eltervezett egy utazást, feltétlenül valósítsa meg, ameddig ereje, kedve, pénztárcája és energiája bírja. Jó utat!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt nagyrészt közepesen vagy erősen felhős idő várható, majd délutánra egyre nagyobb területen szakadozik, gomolyosodik a felhőzet. Az ország délnyugati és középső harmadán zártabb maradhat a felhőtakaró, ott valószínű a legkevesebb napsütés. Elszórtan - főként hazánk északnyugati kétharmadán - valószínű kisebb eső, zápor, néhol zivatar sem kizárt. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél megélénkül, helyenként - záporok, zivatarok nyomán is - megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Késő estére 3 és 10 fok közé hűl le a levegő. Az orvosmeteorológia terén kettősfronti hatásra kell készülni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra