Aki "jó bőr" akar lenni

Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

A mértéktelen és átgondolatlan evés nemcsak testsúlyunk rovására mehet, de bőrünknek sem tesz jót. Bőrünk, ez a közel két négyzetméternyi felület, szervezetünk legnagyobb kiterjedésű szerve. Épségét befolyásolják az anyagcsere-folyamatok, a hormonrendszer, az időjárás, stb., de szépségéhez életmódunkkal, táplálkozásunkkal mi is hozzájárulhatunk. A kiváló emésztés és felszívódás meghatározó a bőr szépségének szempontjából is.

A zöldségek és gyümölcsök, nyersen vagy párolva nemcsak belsőleg táplálják a bőrt, többnyire külsőleg is alkalmazhatók a bőr tisztítására, pakolások készítésére. Különösen fontos a napi legalább 2 liter folyadék elfogyasztása, valamint az A-vitamin és elővitaminja, a béta-karotin, a B-vitamin-család, a C-vitamin, E-vitamin, valamint a jód, a vas, a szelén, a kén és a cink. A fehérjék szervezetbe juttatása sem kevésbé fontos, ezeket zsírszegény tejből és tejtermékekből javasolt fogyasztani. Az emésztőrendszer túlterhelése zsíros ételekkel, rendszerint nyomot hagy a bőrön is, pattanások, zsíros, hámlásos foltok képében.

"Úgy szeretnék boldog lenni, egyszer libasültet enni..."(J. A.)

Meg kell válogatni, hogy mit eszünk, ugyanis néhány táplálék kifejezetten káros a bőr egészségére és szépségére egyaránt. A kóla, a kávé, a tejcsokoládé, a cukor, a dió, a szárított, cukrozott gyümölcsök, a zsírban sült ételek, a túlzott sófogyasztás nem kedvez a külsőnknek.

A dohányzás és az alkohol - különösen a tömény szesz - egyéb súlyos ártalmai mellett a bőrt is jelentősen károsítja. Szervezetünk képes védekezni az erős szélsőségek kialakulása ellen, de ha valaki hosszú éveken át helytelenül táplálkozik, a védekező rendszere és kiválasztó szervei egyre kevésbé látják el feladatukat, ezért a szervezet erősen savas, ritkább esetben erősen bázisos lehet. A túlsavasodás még a bőr színét is megváltoztatja. Az egészséges enyhén rózsás szín helyett fakó, vörös, szürke, vagy sárgás, enyhén zöldes lehet. A bőr alatti kötőszövetekben felgyülemlett savak keményedésekhez vagy ráncos, löttyedt bőrhöz vezetnek. A savképző ételek közé tartoznak a húsfélék, hal, tojás, tej, tejtermékek, cukor és mindenféle édesség, gabonák, diófélék, hüvelyesek, spenót, ecet, gyümölcsecet, éretlen citrom paradicsom, eper.

A bázistúltengés (alkalózis) rendkívül ritka jelenség, elsősorban szigorú vegetáriánusoknál fordul elő.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +13 °C
Minimum: +3 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett általában sok napsütés várható. Elszórtan záporok, jégdara záporok előfordulhatnak, egy-egy zivatar sem kizárt. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra