A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

Születésünkkor a bélrendszerünk steril, benne baktérium nem található. Az optimális baktérium összetétel kialakulásának a normál szülés és az azt követő anyatejes táplálás kedvez. Császármetszés és/vagy az anyatejes táplálás korai elhagyása esetén késve vagy nem tökéletesen alakul ki.

Az "anaerob bioreaktor"

Az egészségesen kialakult bélflóra méretei megdöbbentőek. A közösséget mintegy 400-500 mikrobafaj alkotja, melynek egy része állandó, másrészük csak átmenetileg tartózkodik ott. A csíraszám a gyomortól a végbélig haladva 103-1012/g-ig változik. Ha tömegüket lemérnénk, kb. 1-1,5 kg-ot nyomna! Ez az óriási metabolikus aktivitás napi energiaszükségletünk mintegy 10%-át képes szolgáltatni. Egyrészt serkentik a glikánok termelését, melyet saját energiaforrásként használnak, másrészt metabolitokat termelnek, mint pl. az arginin, a glutamin, és a rövid láncú zsírsavak. Részt vesznek a meg nem emésztett és az emészthetetlen poliszaharidok (pl.:cellulóz) lebontásában. Segítik számos ásványi anyag felszívódását (Ca, Mg, Fe), emellett vitaminokat is termelnek számunkra (B-vitaminok, K-vitamin).

Szervezetünk védelmi vonala

A bélflóra egyik legfontosabb szerepe az emésztőtraktus védelme a kórokozók megtelepedésével szemben. Az egészséges bélflóra gátolja az idegen (káros) baktériumok megtelepedését, védi a bélnyálkahártya épségét, biztosítja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését. Ezt számos összehangolt mechanizmussal biztosítja. A flóra egyes tagjai a kórokozók növekedésének direkt gátlására is képesek. Igen fontos védelmi vonalunk a bélnyálkahártya, melynek érintetlenségét szintén az egészséges bélflóra biztosítja. Az ép bélnyálkahártya számos toxin, allergén felszívódását akadályozza meg illetve szerepet játszik a szervezetbe behatoló kórokozók (pl.: Salmonella) elleni védelemben is. Egyes hasznos baktériumok közvetlenül, míg mások speciális fehérjék termelésén keresztül akadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bél nyálkahártyáján. Az ép bélflóra a bél mozgására is pozitív, szabályozó hatást gyakorol. Pusztulásakor a bél mozgása lassul és rendezettebbé válik. A bélbaktériumok és a bélrendszeri immunszisztéma folyamatos és kölcsönös kommunikációja egész életünkön át megmarad. Fontos tény, hogy az immunszisztéma mintegy 70%-a a béltraktusban és ahhoz kapcsolódóan (bélfali nyirokcsomók) helyezkedik el. Egészséges egyénben a flóra tagjaival szemben immuntolerancia észlelhető. Számos betegségben ma már ismert a bélflóra változásának jelentősége és a terápiás lépések között a microbiota helyreállítása is fontos szerepet kapott.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra