Áldott káposzta, hasznos len

A francia gyermekeket a káposztamesével ámítják: ők a gömbölyű fejekben a levelek között keresgélik kistestvérüket. Ha pólyás babát nem is, de egészségük jótevőjét mindig megtalálhatják benne.

A káposzta vad változata a mai napig megtalálható a Földközi- és az Északi-tenger partjainál. Leveleit már a kőkorszak embere is kedvelte. Az ókor földművesei a káposzta többféle változatát nemesítették ki a fejes káposztától a kelbimbón és karalábén keresztül a karfiolig. Kelta eredetű neve a "kapszta" keleten terjedt el, innen származik a magyar káposzta elnevezés is.

A görögöknél szent növény volt. Segítségével gyermekágyban fekvő anyákat védelmeztek a gonosz szellemektől.

C-vitamin-bomba

A fejes káposzta (Brassica oleracea) a keresztvirágúak családjába tartozó legrégebben termelt konyhakerti növény, C-vitamin-tartalma igen magas. 100 g káposztában 40 mg C-vitamin van. (Ez a mennyiség azonos a 100 g citromban található mennyiséggel.) Rosttartalma miatt nehezen emészthető, de a bélműködést, mint minden rostban gazdag anyag, hatékonyan serkenti. A kalóriaszegény, de biológiai értékekben gazdag káposzta fogyasztása a jóllakottság érzetét kelti, ezért fogyókúrázóknak és szülés után súlyfelesleggel küzdő kismamáknak ideális táplálék.

Levélkúra

Külsőleg használva a friss káposztalevelet a beteg bőrfelületre helyezik, hogy kiszívja a rossz nedveket. Ha a levél 12 órás felhelyezés alatt megtartja zöld színét, akkor a kúrát folytatni kell. Ha a levél elbarnul, akkor az a gyógyító hatékonyságot jelenti. Ha száraz, sárga és hervadt lesz, akkor a seb már gyógyul vagy a betegség még nagyon makacs.

A levélkúrához a fejes káposzta legzöldebb leveleit használjuk, illetve sebeknél, tályogoknál fiatalabb leveleket válasszunk. Sodorjuk üvegpalackkal, hogy jó lággyá tegyük. A borogatást rendszerint este és reggel cseréljük, de lehet gyakrabban is.

Hasznos házi szer

A savanyú káposzta a népi gyógyászatban elismert, gyakran használt házi szer. Vitamintartalma magas, jótékony hatásait különösen a téli hónapokban élvezhetjük. Emellett savanyításakor az ízesítésére használt gyógyhatású fűszerek is benne érlelődnek: fehér mustármag - vértisztító, fertőzések elkerülésére ajánlott; torma - hörghurut esetén jó hatású; babérlevél - a makacs köhögést csillapítja; kapor -- idegnyugtató; köménymag - étvágygerjesztő, görcsoldó. A savanyú káposzta a cukorbetegeknek és a fogyókúrázóknak is elmaradhatatlan tápláléka. Rendszeres fogyasztása enyhíti a reumás és köszvényes betegek fájdalmait. Kismamák vérszegénység esetén fekete kenyérrel és dióval egyék a nagyobb hatás érdekében. Székrekedés megszüntetésére a levét kell inni naponta 2-3 kis pohárkával. Kisgyerekeknél a savanyú káposzta levét gyógyteával adjuk.

A törékeny len

A lent már időszámításunk előtt 5000-től termesztették a Közép-Keleten. Ebben az időben még egyszerűen csak rostnövény volt, semmi más. A gyapjúval együtt a textilkészítés legfontosabb anyagát jelentette. Később sebkötözőként is használták.

A len (Linum usitatissimum) a lenfélék családjába tartozó növény. Rostjáért, illetve magjáért kétféle változatban termesztik.

Olajforrás

Napjainkban a len, mint olajforrás került előtérbe. A lenolaj pikkelyesedés, övsömör és napégés esetén kiváló. Mérsékli a fájdalmat, serkenti a sebgyógyulást.

A népi orvoslás leggyakrabban genynyes sebek, kelések érlelésére használja a mag őrleményét. Az olaj kipréselése után visszamaradó pogácsát borogatónak alkalmazzák a gyulladás "tüzének" csillapítására.

Hashajtó

Krónikus (idült) székrekedés esetén, amelynél már a nyers gyümölcsök és zöldségek sem használnak, lenmagot ajánlanak.

Tea elkészítése és adagolása: 1 evőkanálnyi magot 6-8 órán keresztül áztatunk 2 dl hideg vízben, és a magokkal együtt megisszuk. (Amit minden hashajtónál hangsúlyozunk: bélelzáródás esetén lenmagot sem használhatunk!)

A lenmag főzetét gargarizálásra használhatjuk, a száj-, a fogíny- vagy a gyomornyálkahártya gyulladására, valamint köhögés és rekedtség esetén is segít.

Főzet készítése: 1-2 púpozott teáskanálnyi lenmagot öntsünk le 2,5 deci hideg vízzel, és hagyjuk állni 20 percig. A folyadékot öntsük le a magokról úgy, hogy a magokból ne facsarjuk ki a nedvet. A főzetet teaként melegítsük fel. Az így kapott enyhén nyákos folyadék a nyálkahártya-gyulladásoknál kialakult izgalmi állapot csökkentésére szolgál. Ezt a nyákos folyadékot régebben a haj göndörítésére fodrászok is használták. V.évf./11.sz.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra