A végbél betegségei 2.

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

A végbélnyílás körüli bőr viszketése

Tünetek: A végbélnyílás körüli bőr viszketése változó intenzitású, az egyszerű égető érzéstől, amit a beteg székelés közben tapasztal, egészen az elviselhetetlen és állandó viszketésekig terjedhet.

Okok: A viszketés oka sokszor a bőridegek működési zavara, ami irritációban nyilvánul meg. A kiváltó okok közé tartozhatnak az aranyerek, a végbélnyálkahártya fekélyei, egyes gyógyszerek (pl. bőrre kent érzéstelenítő) és tisztálkodási szerek (pl. szappanok) iránti túlérzékenységi reakciók, a bőr befülledése a túl szoros harisnyanadrág vagy fehérnemű miatt, bélférgek, végbélsipoly, egyes bőrgyulladások, a végbél előesése (prolapsus), idült bőrgyulladás, a végbélnyílás körüli bőr pikkelysömöre vagy sérülései, vérszegénység (anémia), valamint a tisztálkodás elhanyagolása a végbélnyílás környékén.

Kezelés: A végbél körüli bőr ujjal történő vizsgálatával (tapintás) és végbéltükrözéssel az orvos eldönti, hogy a bőr megsérült-e vagy sem. Attól függetlenül, hogy szükséges-e speciális kezelés, mindig fontos a végbélnyílás környékének tisztán tartása.

Tályog

Tünetek: A végbél és a végbélnyílás közelében elhelyezkedő tályog duzzanattal, bőrpírral, nyomásérzékenységgel jár, heves égető fájdalmat okoz, ami különösen járás közben fokozódik. Az égető fájdalom akkor is jelentkezik, amikor a beteg ül vagy éppen székel.

Okok: A tályog körülírt szöveti gennygyülem, amely a szomszédos szövetekre is ráterjedhet. A tályogot a végbél és a végbélnyílás körüli térben kialakult bakteriális fertőzés okozza. Az idegen testeknek (baktériumok, vírusok stb.) a vérbe vagy egy helyi szövetbe történt behatolására reagálva, a fehérvérsejtek a kórokozó környékére vándorolnak, hogy leküzdjék a támadást. A gyulladás, a láz, a fáradtság, a betegség érzése mind az immunrendszer védekezési reakciójának jelei. A védekező reakció eredménye a tályog. A végbélnyílás körül a tályog kialakulását elősegítheti egy metszett seb vagy egy nem megfelelően kikezelt végbélsipoly elfertőződése, melyek befertőződtek, vagy akár egy közönséges bőrkiütés is, amit elhanyagoltak vagy nem megfelelően kezeltek.

Kezelés: Soha semmiféle tályogot nem szabad elhanyagolni, különösen nem ezen a kényes testtájékon. A kezelés során az orvos megtisztítja és fertőtleníti a végbélnyílás körüli bőrt, bemetszéssel kiüríti a tályogüreg tartalmát, majd ismét helyi fertőtlenítést alkalmaz. Néha antibiotikumokat is rendel kenőcs és/vagy szájon át szedhető gyógyszer formájában.

Aranyeres csomók

Aranyér Tünetek: A külső aranyérben (a végbélnyílás záróizmai alatti) szenvedő beteg viszketést vagy égető érzést észlel a végbélnyílás tájékán járás közben, valamint székelés során a záróizmok gyenge összehúzódását tapasztalja. Néha vérzések is előfordulnak. Ha az aranyerek a végbélnyílás előtti csatorna felett helyezkednek el, folyamatosan gyulladásban vannak, a fájdalmak és a vérzések súlyosabbak. Szövődményként kialakulhat: vérszegénység (anémia) az ismétlődő vérzések következtében, rendkívül fájdalmas visszérrögösödés vagy a végbél nyálkahártyájának előesése (prolapsus ani).

Okok: Az aranyér a végbél és a végbélnyílás vénáinak kifejezett, körülírt tágulata, ami kialakulhat az elhízottság, az ismételt terhességek, a székelés közbeni erőlködések, krónikus székrekedés, vastagbélgyulladás, hasmenések és májgyulladást követő vénás pangás következtében. Kialakulása összefügghet örökletességgel, az ülő foglalkozással és életmóddal, hashajtók túlzott szedésével.

Kezelés: Bármilyen eredetű is legyen a véres széklet, feltétlenül szükséges az orvosi vizsgálat ahhoz, hogy kizárják a vérzés más lehetséges okait, például a végbél és a végbélnyílás daganatos betegségét. Az aranyér kezelése valójában olyan intézkedések együtteséből áll, mint a táplálkozási szokások megváltoztatása, a székrekedés kiküszöbölése, kemény ülőalkalmatosság használata, ülőfürdő, tornagyakorlatok végzése, helyileg alkalmazható kenőcsök és egyéb gyógyszerek alkalmazása a vérkeringés javítására. Súlyosabb esetekben az aranyerek egy speciális anyagot tartalmazó injekció segítségével elzárhatók (szklerotizáció), ami egy kellemetlen, de viszonylag egyszerű beavatkozás. Végső esetben sebészeti megoldáshoz is lehet folyamodni. A nagy belső aranyereket gumigyűrűvel szorítják el. Szóba jöhet még elektromos árammal, infravörös fénnyel vagy lézerrel történő kezelése is.

Végbélrepedés (végbélfekély, fissura ani)

Tünetek: A beteg erőteljes fájdalmat érez székelés közben, ami a székletürítést rendkívül kínossá és rettegetté teszi. A fájdalom és a vérzés néhány percig vagy több óráig is tarthat, majd a következő székelésig alábbhagy.

Okok: A végbél berepedése a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülése vagy fekélye. A sérülés a végbélzáróizom görcsét váltja ki, ami gátolja a fekély begyógyulását. Hajlamosító tényező a kemény és tömeges széklet, a székletben található idegen test, ami a nyálkahártyán sérüléseket ejthet. A Crohn-betegség is kiválthatja.

Kezelés: A tünetek jelentkezésekor orvosi vizsgálat ajánlatos. A gyógyuláshoz a táplálkozás módosítása nélkülözhetetlen. Olyan táplálékokat kell fogyasztani, amelyek elegendő élemi rostot tartalmaznak ahhoz, hogy a széklet kellően lágy legyen, és így ürítéskor ne feszítse nagyon a végbél sérült nyálkahártyáját. Fontos a bőséges folyadékbevitel is. Székletlágyítók és síkosító kúpok használata is segít. A székelés utáni 10-15 perces forró ülőfürdő csillapítja a kellemetlen érzést, és fokozza a helyi vérkeringést, ami elősegíti a gyógyulást. Az orvosok ügyelnek arra is, hogy beöntésekkel eltávolítsák a vastagbél különböző szakaszaiban pangó székletmaradványokat. Valójában minden székelés újabb berepedést okozhat és ismét felszakadhat a seb. A végbélnyílást különösen gondosan kell tisztítani, hogy a fertőzés minden veszélyét kiküszöböljük. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra kerül sor.

Végbélsipoly

Tünetek: A végbélnyílás körüli bőrterület viszketése (pruritus ani) állandó. Néha spontán jelentkező gennyes székletürítés szennyezi össze a fehérneműt. A sipoly fájdalmat okozhat, de a beteg valójában nem fájdalomra, inkább a végbél érzékenységére panaszkodik.

Kialakulása: A sipoly egy rendellenes járat két szerv vagy egy szerv és a bőr között. A végbél esetében a sipoly egy mellékjárat, amelyen keresztül a széklet egy része távozik. Valószínű, hogy ez a rendellenesség a végbél vagy a végbélnyílás körül létrejött tályog kíséretében alakul ki. Egyes betegségek azonban, például a vékonybélgyulladás, amely később a vastagbél egyes részeinél is megjelenik, vagy az idült vastagbélgyulladás, esetleg daganat hajlamosíthatnak a végbélsipoly kialakulására. Nagyszámú sipoly jelenléte többnyire Crohn-betegségre utal. Újszülöttek esetében a sipoly rendszerint fejlődési rendellenesség.

Kezelés: Meg kell akadályozni a végbélnyílás nyálkahártyájának tartós elváltozását, ami szövődményekhez vezethet, és súlyos fertőzést okozhat. A sipoly létének megállapítását célzó kivizsgálás módszerei közé tartozik a végbélnyílás redőinek vizsgálata és a végbéltükrözés. A sipoly gyakorlatilag sohasem gyógyul meg természetes módon, kizárólag a sebészeti megoldás célravezető. A műtét során a záróizmot részlegesen átvágják. Ha a betegnek hasmenése, Crohn-betegsége vagy aktív kifekélyesedő vastagbélgyulladása van, a műtétet általában nem végzik el, mert e betegségek hátráltatnák a sebgyógyulást.

Véres széklet

Tünetek: Szembetűnő a véres széklet. A vér lehet világos vagy sötétvörös, barna és fekete. A széklet állaga különböző lehet. A következő tünetek jelentkezhetnek: fáradtság, láz, verejtékezés, hasi vagy izomgörcsök, migrén, emésztési zavarok, a végbélnyílás berepedése, kiszáradás, hányinger. A vér élénkvörös, ha a végbélből vagy a végbélnyílásból származik, sokkal sötétebb vagy fekete, ha a gyomorból vagy a vékonybélből.

Okok: A véres székletnek különböző okai lehetnek. Általában megkülönböztetjük a véres hasmenést az egyéb eredetű véres széklettől. Az utóbbiak okai lehetnek az aranyeres csomók, a vörösvérsejtek megszaporodásával járó állapot (polycythaemia), a gyomor- és nyombélfekély miatti vérzés, K-vitaminhiányból eredő általános vérzés, májzsugor stb. Hasi fájdalmak fellépésekor rekeszsérv, gyomor- és bélgyulladás, Meckel-divertickulum (körülírt kiboltosulás a vékonybélben), bélelzáródás vagy a gyomor rosszindulatú daganata után kell kutatnunk. Gyanakodhatunk idült fekélyes vastagbélgyulladásra, vastagbél divertikulózisra, vastagbélpolipra, a végbél- vagy vastagbél rákos megbetegedésére is. A végbél vérzésének leggyakoribb okai az aranyeres csomók, a vastagbélrák vagy a polipózis, amely rákmegelőző állapot. Aranyerektől eredő vérzés esetén a vér élénkvörös színű és a széklet felszínén csík formájában látható.

Kezelés: Feltétlenül orvoshoz kell fordulni: ki kell kideríteni a vérzés okát, amelynek hátterében súlyosabb betegség is állhat, még akkor is ha jóindulatúnak tűnik. A kivizsgálás ilyenkor teljes körű (röntgen, a vastagbél és a végbél vizsgálata), még aranyér esetén is végbéltükrözéssel kell a kórismét felállítani, hogy elkerüljük a tévedés minden kockázatát. Polip gyanúja esetén a vastagbéltükrözést követő mintavétel szövettani vizsgálata igazolja a rosszindulatú elfajulás meglétét vagy hiányát. 30. szám

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra