Táplálék nélkül nem gyógyul meg senki!


Szerző: Kéky Kira
2008. június 21. | Forrás:  HáziPatika.com

Ha az idős ember nem eszik rendesen, akkor a gondos ápolás, a gyógyszerek és terápia is kevés lehet a gyógyuláshoz, illetve a jobb életminőséghez. Dr. Sebesi Judit háziorvos- gasztroenterológus komoly érveket sorakoztat fel a mesterséges táplálás mellett.

- Mikor gondoljon egy idős ember vagy hozzátartozója arra, hogy szükség lenne hozzátáplálásra, tápszerre?
- Ha az idős ember nem tud vagy nem akar enni, akkor mindenképpen szükség van arra, hogy tápszert kapjon. Előfordulhat például, hogy valaki fogászati kezelésen esik át, teljes fogsort pótolnak neki, s ezért nem tud rágni. Esetleg időskori demencia miatt utasítja vissza az ételt. A daganatos betegségek kezelése során is felléphet étvágytalanság. A kezelés sokkal eredményesebb lesz, ha közben a beteg jobb kondícióban marad, nem soványodik le. Vannak olyan betegségek, melyekben csak bizonyos anyagokat kell külön pótolni, ilyen például a csontritkulás.
- Kihez fordulhat tanácsért a hozzátartozó?
- A patikában vény nélkül is megvásárolható sok tápszer, de lehet kérni a háziorvos segítségét, aki a megfelelő készítmény kiválasztásában segít. Vannak tápszerek, melyek normatív, és vannak, melyek kiemelt TB-támogatással rendelhetőek. Ezek por, vagy iható tápszerek.

- Milyen betegségeket okozhat, ha valaki rosszul táplált?
- A megfelelő tápláltsági állapot kihat az egész szervezet működésére. A sejt újra képződés energiaigényes folyamat, melyhez a táplálék biztosítja a kellő energiát. A rosszul táplálkozó, lesoványodott betegnél könnyebben alakul ki felfekvés (decubitus). Ha a szervezet kívülről nem kap elég energiát, akkor saját tartalékait használja fel: lebontja az izomfehérjéket. Emiatt csökken az izomerő, az illető kevesebbet és bizonytalanabbul mozog, esetleg elesik.
Minden szervünk működéséhez szükség van energiára. A szellemi teljesítőképességet is meghatározza az agy energia-ellátottsága, befolyással van a közérzetre, a kedély állapotra is. Összességében az egész életminőséget meghatározó tényező a megfelelő tápláltsági állapot.

- Mi az, ami a hagyományos élelmiszerben vagy otthon főzött ételben nincs, esetleg kevés?
- A tápszerekben kiegyenlített a tápanyagtartalom: szénhidrátok, fehérjék, aminosavak, nyomelemek, vitaminok mind meghatározott, jó arányban vannak jelen.
A másik fontos dolog, hogy míg a normális étel lebontásához, megemésztéséhez a szervezetnek energiára van szüksége, hiszen emésztőenzimet kell termelni, addig a tápszerben már elemeire bontott anyagok vannak. Egyszerűbb az emésztés és a felszívódás is. A bejuttatott anyagok sokkal könnyebben hasznosulnak.

- Finomak ezek a termékek? Hogyan viszonyulnak az idősek az ilyesmihez? Nem utasítják el, hogy "engem ne akarjanak péppel etetni!"?
- Általában nem tiltakoznak, és mindenféle ízben vannak tápszerek, tényleg jó ízűek. Persze igaz, hogy inkább elfogadja az idős ember, ha hangsúlyozzuk, hogy ez egy átmeneti időszakra szól, például addig, míg elkészül a fogpótlása. Egy elhúzódó tüdőgyulladás lábadozási szakában is nagy segítséget jelenthet a mesterséges vagy klinikai táplálás. Megértik, hogy a leromlott állapot megszüntetésében sokat segít a tápszer, a sejtek újra képződése energiaigényes folyamat, melyhez a táplálék biztosítja a kellő energiát.

- Egyedül élők maguk is képesek arra, hogy tápszert fogyasszanak?
- Igen, van eleve elkészített tápszer, ami folyadék, azt csak meg kell inni. A por alakú, oldható tápszereket pedig dúsításként az ételekhez is hozzá lehet keverni: az egyedül élők gyakran például a leveshez adnak 2 evőkanállal a sós ízesítésű tápszerből.

- A hozzátáplálás tulajdonképpen hozzátartozik az idős ember kezeléséhez?
- A klinikai táplálás fokozza a betegek teherbíró képességét, elősegíti a sebgyógyulást, csökkenti a műtéti szövődmények számát, eredményesebbé teszi a gyógyszeres és egyéb terápiát. Javítja a betegek életminőségét, csökkenti a kórházi tartózkodás idejét.
Azt szoktuk mondani, hogy a táplálás a terápiánk szerves része. Nem ez gyógyít, de nélküle nem gyógyul meg a beteg.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kéky KiraHáziPatika.com2008. június 21.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Betegséggel edzeni

Szerencsére az aktív testmozgás egyre többünk életmódjának szerves része lesz. Sőt, vannak olyanok, akik a világ minden kincséért se hagynák ki az aznapra "előírt penzumot". Pedig betegen edzeni nemhogy nem használ, hanem veszélyes is.

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések