Szex a bíróság előtt

A történelmi adatok és források között minden korban megtalálhatók a szexualitással és a potenciával, annak zavarával foglalkozók is. Érdekes megfigyelni például, hogy a különböző korok törvényei hogyan rendelkeztek e kényes témákkal kapcsolatban.

A merevedési zavar válóok volt

Hamurabi, a babilóniai birodalom alapítója, a történelem első törvényalkotó királyának törvénykönyvében a 252 cikkelyből 64 a családi joggal foglalkozott. A férjek és feleségek jogairól és kötelességeiről is szólt egy cikkely. A társadalmi rendben monogámia volt érvényben, a törvény szerint azonban a feleség betegsége illetve meddősége esetén a férfiaknak lehetett 1-2 ágyasa. A nők is elhagyhatták férjüket, amennyiben a férfi házastársi kötelességét nem tudta teljesíteni, illetve, ha a nő szexuálisan kielégítetlen maradt.

Európában a XIII. századból maradt fenn olyan törvény, mely szerint a potenciazavar a házasságkötés akadályának számított, de a doktorok és bírók csak a XVII. századtól kezdtek behatóan foglalkozni a férfiasság és a merevedési képesség bizonyíthatóságának lehetőségeivel. Vincent Tagereau 1611-ben határozta meg a potencia fogalmát, mely szerint a potencia az erekció létrejöttét, a hüvelybe hatolás képességét, majd végül az ejakulációt jelenti. Ekkor a potenciazavar vádját bizonyítani kellett. Ebben a korban Európában a nő panasza jelentette az eljárás kezdetét. Ezt követően megkérdezték a férjet, beismeri-e funkcióbéli gyengeségét - ez volt a confessio (beismerés). Ha kellett, a második lépcső volt a septima manus, vagyis hét tanú állítása a családból, a szomszédok közül, akik az érintett pár házasságának teljességéről vallottak. Ezt követő bizonyítási lépcsőben három éven belül kellett a következő kérdéseket megválaszolni: a férj tényleg potenciazavarral küzd-e, mióta áll fenn ez az állapot, miért nem mondta el a házasságkötés előtt, használt-e más módszert, volt-e valaha akaratlan ejakuláció áldozata, szenvedett-e korai magömlésben? Ahogy látjuk, a kérdések az eltérés meglétére, majd annak kórokára próbálnak irányulni, figyelembe véve azt a tudásszintet, mely a korban az erekcióról adott volt. A negyedik lépcső nagyon érdekes volt, itt ugyanis 5-6 doktor előtt a férjet és a feleséget is vizsgálták, ill. talán vizsgáztatták; ugyanis a feleségnél a penetrációs készséget viaszpénisz segítségével vizsgálták, a férj pedig a doktori bizottság előtt erekciót kellett, hogy produkáljon! Az utolsó lépcső egy szexuális teszt volt, ahol doktorok, sebészek és matrónák előtt szexuális aktust kellett lefolytatniuk. Ezt a lépést - test of congress - 1677-ben törölték.

1756 újabb mérföldkő e témában, ekkor ugyanis lehetővé vált a házasság érvénytelenítése impotencia miatt. A törvényi megfogalmazás szerint (Boucher d'Argis) a normális állapot, ha mindkét házastárs alkalmas házastársi kötelezettségeinek teljesítésére. Impotencia ennek az ellenkezője. Tehát bármely fél szexuális funkcióinak zavara esetén a házasság érvényteleníthető volt. A XVIII. században az irodalmi adatok szerint mintegy 10 ezer ilyen ítélet született.

A merevedési zavar első tudományos leírásai

A merevedési zavar első leírása sumér táblákon lelhető föl, egyszerű leírásként, terápiás utalás nélkül. Az első, papiruszon talált leírás Egyiptomból származik, Kr.e. 2000 körül keletkezhetett. Két típusát különböztetik meg a zavaroknak; az egyik a naturális - amikor a férfi nem képes végrehajtani az aktust - másik pedig a supernaturális, a rossz igézet és varázslat következtében létrejött funkciózavar.

Hyppocrates a Kr.e. V. században írt leírását a mai tudás birtokában megmosolyoghatjuk, de ne feledjük, ő 2500 évvel ezelőtt írta a merevedés folyamatáról a következőket: "a vénák és az idegek a test minden részéről a nemi szervekbe érkeznek, ezek ilyenkor ingerbe kerülnek és melegszenek, megduzzadnak és ellenállhatatlan vágyat gerjesztenek, ezzel nagy élvezetet és melegséget hozva a testnek. Ilyenkor a férfiben az aktívabb részek elkülönülnek a zsíros részektől a gerincvelőben, majd az ondó megérkezik a csontvelőbe, a veséken keresztül fut a heréken át a hímvesszőbe, de nem azon a csövön, melyen a vizelet, hanem egy vele párhuzamosan futón". Leírta, hogy az eunuchok impotenciájának oka az ondózsinór sérülésében rejlik. Azt tartotta, hogy az aszténiás (erőtlen, gyenge) testalkat és a túl sok lovaglás is impotenciát okoz. Elsőként leírja a pszichogén (lelki eredetű) impotenciát.

1310-ből származik a pénisz egyik akkori legjobb anatómiai leírása, idegek és erek megjelölésével, bár még porcos részt írnak le a hímvesszőben. Ugyanitt olvasható a sperma megtermékenyítésben játszott szerepe.

A windsori kastélyban látható a "Jegyzetek és rajzok a szaporodásról és az intim humán funkciókról" című Leonardo da Vinci rajz, mely a források szerint az első pontos ábrázolása a folyamat anatómiájának. Leonardo volt az első, aki a korábbi teóriáktól elszakadva ráismert, hogy a merevedés fiziológiájában a vér játssza a fő szerepet. Az erekció érrendszeri mechanizmusának első tudományos leírása is az ő nevéhez fűződik, 1504-ben, akasztott emberek vizsgálatai során szerzett tapasztalatok révén.

Péniszbénulás

Andreas Vesalius 1543-ban Baselban megjelentetett De humani corporis fabrica című művében a nők és férfiak közti különbségek mellett a működési folyamatban bizonyos hasonlóságra hívta fel a figyelmet.

1546-ban Charles Estienne leírja az artériák, vénák, idegek és szalagok összehangolt működését, 1573-ban Varolio az izmok szerepét tárgyalja.

1585-ben Ambroise Pare leírta a priapizmust, mint kóros erekciót, és kifejtette, hogy a petefészek férfi megfelelője a here. Az erekció zavarát is megnevezte, mint gyakori eltérést és a meddőség okát. "Péniszbénulásként" írt róla. Úttörő volt a diagnosztika tekintetében is, a potenciazavar kórismézésére tett javaslatot; a hímvesszőt hideg vízbe kell mártani, ha ilyenkor nem hajlik felfelé, a has felé, a pénisz béna. Ez esetben a herék is hidegek. A merevedés zavarában szerinte az időjárás és a táplálkozási szokások is fontos tényezők. Nagy horderejű az ő beosztása is, miszerint a merevedési zavar lehet szervi, asthenikus és hypogonad jellegű (ez utóbbi esetben a nemi mirigyek csökkent működésére vezethető vissza.) Megállapította azt is, hogy ejakuláció történhet erekció nélkül is.

A XVII. században Rene Descartes a női spermáról értekezik, majd még ebben a században Harvey leírja a petesejtet. 1668-ban Reinier de Graaf számos egyéb igen jelentős felfedezése mellett feltárja a barlangos testek speciális anatómiai érstruktúráját, leírja a sinusok (véröblök) szerepét, valamint foglalkozik a merevedés zavarának kezelésével is, például olvasható, hogy a péniszbe történő transzfúzió erekciót vált ki.

1718-ban Pierre Dionis, királyi sebész felhívja a figyelmet a szivacsos test és az izomkontrakció fontosságára, 1787-ben pedig John Hunter az erekció komplett fiziológiának leírását produkálja.

A XIX. században a leírások finomulnak, az idegrendszer, az ingervezetés, a reflexek, az érrendszer pontosabb megismerése révén finomulnak az ismeretek, majd 1935-től, Blondil és Wespes munkássága által kezdetét veszi az erekció és zavarának komplex orvosi és biokémiai feltérképezése.

Tudjon meg többet a potenciazavarról! - Potenciazavar kiemelt rovat

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

Döntően borult lesz az ég, és dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra