Szépen is lehet öregedni!


Szerző: Szatmári Zoltán
2008. szeptember 9. | Forrás:  HáziPatika.com

Már fiatalon érdemes az öregedésre gondolnunk. Ha egészségtudatosan élünk, ami megmutatkozik életvitelünkben, táplálkozásunkban és aktivitásunkban, később fognak jelentkezni testünkön és lelkünkben az öregedés elmaradhatatlan nyomai.

Az idő múlásával az egész szervezetünk megváltozik

Az életkor előrehaladásával a különböző szervek és szervrendszerek - agy, vese, csont, tüdő, máj, szív, izom, stb. - kisebb-nagyobb alaki és működésbeli változásokon mennek keresztül. Az emberi faj mintegy 100-120 évre van "predesztinálva", de ez az életkor csak rendkívül keveseknek adatik meg. Egy emberöltő során a test sejtjei 40-60 osztódáson mennek keresztül, vagyis ennyiszer képesek a megújulásra. A tudomány mai állása szerint a testi sejtek nem rendelkeznek korlátlan osztódási képességgel, ez alól azonban kivételt képeznek a csontvelői és az ellenanyagképző sejtek, amelyek osztódási képessége nagyon lassan alakul ki. A szervezetben korlátlan osztódásra csak a daganatsejtek képesek. Az öregedés legszembetűnőbb változása a sejtek számának csökkenése, amely szabad szemmel zsugorodás formájában jelenik meg, így a szervek végtagok átmérője, fizikai állapota jelentősen megváltozik.

A szervek regenerációs képessége eltérő

A különböző szervek sejtes építőelemeinek regenerálódó képessége eltér egymástól. Például az agy-, izom- és kötőszövet sejtjei csekély megújuló-képességgel rendelkeznek, míg a vérképző rendszer, valamint a spermiumtermelésért felelős sejtek jóval ellenállóbbak. A szövetállomány csökkenését zsír- és kötőszövet pótolja, amely együtt jár a szervműködés csökkenésével.
A zsugorodás mellett sok esetben a szervek növekedése (hiperplázia) is megfigyelhető. Ez a csökkent teljesítmény kiegyenlítésére szolgál. Az öregkorban jelentkező hiperplázia tipikus példája a prosztata-megnagyobbodás, amely a 60 évnél idősebb férfiak kétharmadát érinti. A megnagyobbodott sejtek hajlamosak az átalakulásra, a jóindulatú daganatok kialakulására, amelyekből sajnos rosszindulatú elfajulás keletkezhet.
Az öregedési folyamatok a szervezetet felépítő sejtek szintjén is megjelennek. A sejtmag megnagyobbodik, a fehérjeszintézis hibái miatt az enzimek termelődése is megváltozik.

A szervezet "rendszereinek" teljesítménye hanyatlik

A legtöbb szerv, úgymint a máj, vese, csontállomány, agy, izom, tüdő, petefészek állományában az öregedés során kisebb-nagyobb hanyatlás figyelhető meg. A tüdő légzőfelülete csökken, a kilégzés után tüdőben visszamaradt levegő térfogata jelentősen nő. Az időskor előrehaladtával az agy és a máj súlya, valamint vérátáramlása is csökken. A nőknél a petefészek, a férfiaknál a herék működése lényeges változásokon mennek keresztül, amelynek természetesen hormonális okai vannak.
Az egész szervezet sebezhetőbbé és sérülékenyebbé válik az öregedés során.

Étkezés csak helyesen

Idősebb korban a szervezet felépítő folyamatai lezárultak, helyüket a lebontók veszik át. Minél gyorsabb ez a folyamat, annál gyorsabb folyamatú az öregedés, tehát a helyes táplálkozás és vitaminpótlás feladata ennek lassítása.
Rendkívül fontos, hogy helyesen válasszuk meg a tápanyagokat, amiket magunkhoz veszünk.
Kellő figyelmet kell fordítani az ételek megfelelő rágására is, mert a nem megfelelően megrágott tápanyagból kevesebb vitamin és ásványi anyag kerülhet a szervezetünkbe.

Hogyan kezeljük az öregséget?

Ami az életben felkészületlenül éri az embert, az mélyen meg is rázhatja. Az öregségre viszont tudatosan lehet készülni, s ennek megvannak a maga fortélyai. Vannak, akik anyagi vonatkozásban, életbiztosítással, megtakarítással készülnek az öregkorra, mások viszont inkább az egészségükkel törődnek többet. Érdemes fiatal éveinkben már azzal számolni, hogy egyszer eljön számunkra is az öregkor. Ha erről nem akarunk tudomást venni, akkor "sokk" hatásként érhet minket az öregség minden nyűgjével együtt. Át kell gondolnunk, hogyan tudunk teljes életet élni még akkor is, ha már nem vagyunk erőnk teljében. Bővítsük ki érdeklődési körünket, találjunk életünknek új tartalmat, és lehetőség szerint éljünk aktív életet. A testmozgás ugyanúgy hat a testre, mint a lélekre. Figyeljünk arra, hogy életünkből ne hiányozzanak a pozitív gondolatok, a tervek, célok és a humor sem. Az "ehhez én már túl öreg vagyok" hozzáállást adjuk fel, és keressük a megújulást, az új kihívásokat a munkában és a magánéletben egyaránt.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szatmári ZoltánHáziPatika.com2008. szeptember 9.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyfürdőzés a gyakorlatban

Nyugat- és Közép- és Kelet-Európában a tisztálkodás, fürdés évszázadokon át luxusnak számított. Mára a gyógyfürdőzés ismét nagy teret hódított, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a négy-öt csillagos termál szállodák elszaporodása szerte az országban.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések