Szembetegek gondozása


Szerző: Fenyves Judit
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

Láthatatlan szembetegségek

Kik a szembetegek? Természetesen itt most nem azokra gondolunk, akik csak egy teljesen átlagosnak tűnő szemüveget viselnek, hanem azokra, akiknek szembetegségükből kifolyólag - szemük állapotának romlását megelőzendő - oda kell figyelniük arra, hogy milyen munkát vállalnak el, mennyire terhelik meg magukat fizikailag, vagy észben kell tartaniuk, mikor kell valamilyen szemcseppet becsöppenteniük a szemükbe, s rendszeresen szemészeti kontrollvizsgálatra kell járniuk.
Az ilyen korlátokat jelentő szembetegségek száma nem is olyan kevés, így csak néhány példát említünk: megoperált retinaszakadás, retinaleválás, zöldhályog, szemfenéki bevérzés veszélye.
Ezek a betegek, ha időben szakszerű orvosi ellátásban részesülnek, s ők maguk is együttműködnek a kezelőorvosukkal, szerencsés esetben valóban látnak, és az állapotukban rejlő vaksági fenyegetettség mellett jól elboldogulnak a mindennapok világában. Azonban ehhez az ép szeműeknek is adni kell egy kis segítséget: Jó lenne lehajolni a betegek helyett, ha leejtenek valamit a földre; cipelni kell súlyos bevásárlószatyrukat; nem szabad engedni, hogy félhomályban vagy a szemet rongáló fényforrásnál, például hideg fényt adó fényforrások mellett olvassanak; a számítógépük képernyőjének képfrissítési frekvenciáját 100Hz-re kell emelni; s ha belemelegedünk a családi, baráti beszélgetésbe, bármely más tevékenységbe, figyelmeztetni kell az érintettet, nehogy elfeledkezzen a szemcsepp beadásáról.
Természetesen nem minden szembetegség ilyen észrevehetetlen. A szembetegség természetétől és súlyosságától függően különböző mértékű a látásvesztés, amely a legsúlyosabb esetekben gyengénlátást, vakságot jelent.

Szemcseppentés

Sok, különféle szemcsepp létezik. A leggyakrabban használatosak: gyulladáscsökkentők, szemnyomás csökkentők, pupillatágítók, pupillaszűkítők. Egy közös bennük: csak szemorvos írhatja fel őket, kivéve a műkönnyet, ami recept nélkül is kapható. Ez utóbbi használatát szárazszeműség esetén javasolják. Ilyen kialakulhat a számítógép képernyőjének pislogás nélküli, hosszan tartó, merev nézésétől. Általában az alsó kötőhártyazsákba kell cseppenteni. A jobbkezesek bal kezük mutató vagy mutató és középső ujját tegyék finoman, óvatosan az alsó szemhéj alá, itt érezhető is a szemgödör csontjának széle, majd az ujjat lefelé kell húzni. Az alsó szemhéj elemelkedik a szemgolyótól; amit itt belül lehet látni, az a kötőhártyazsák. Ide kell becseppenteni! A beteg a szükséges mennyiséget bele-, a fölöslegeset meg kipislogja.

Fontos!
Minden cseppentés előtt kezet kell mosni, hogy se a flakont, se a beteg arcát ne maszatoljuk össze. Arra is vigyázni kell, hogy cseppentéskor a cseppentőnyílás ne érjen a beteg szemgolyójához, kötőhártyazsákjához. A cseppentésnél - akár a beteg csöppent magának, akár valaki más - oda kell figyelni arra, hogy a csepp belemenjen a beteg szemébe, s ne csak az arcán csurogjon végig. Ezt általában a beteg érzi is. Ha mellécsöppent, cseppentsünk újra! A szemcseppet a felbontás után csak egy bizonyos ideig szabad felhasználni. Egy részüket hűtőszekrényben, más részüket szobahőmérsékleten, fénytől, naptól védve kell tárolni. Mindezeket pontosan a szemcsepphez mellékelt tájékoztatóból tudhatjuk meg. Tartsuk be a tárolási előírásokat, különben idő előtt megromolhat a készítmény! Ügyeljünk arra, hogy se a kupakot, se a cseppentőnyílást ne érje szennyeződés, mert különben befertőzhetjük a beteg szemét.

Ha többféle szemcseppet kell kapnia a betegnek, két cseppentés között legalább negyed óra teljen el, különben az egyes oldatok kimossák egymás hatóanyagait a szemből. Ugyancsak több szemcsepp esetén figyelmesen kövessük, mikor melyiket kell beadni. Nehogy összekeverjük őket, s így valamelyik kimaradjon, illetve nehogy valamelyiket többször adjuk be. A túladagolásnak káros következményei lehetnek! A hanyag szemcseppentés akár vaksághoz is vezethet: például zöldhályog alakulhat ki, azaz túl magasra szökhet a szemnyomás. A szemműtétek után általában felírnak valamilyen szemcseppet. Meglehet, hogy erre csak időlegesen van szükség, ám a gyógyulás érdekében fontos betartani az előírásokat. A szem nagyon kényes.

Ha egy családban több családtagnak is kell használnia szemcseppet, s esetleg ugyanazt (pl. műkönnyet), jobb, ha mindenkinek van saját üvegcséje. Ezzel megelőzhetjük, hogy egy esetleges szemfertőzés, szemgyulladás, akár csak egy banális kötőhártya gyulladás is az egyik családtag szeméről átterjedjen a másikéra. Mindennemű fertőzés megelőzésének alapvető módja a tisztaság és a rendszeres kézmosás.
Az egyes szemcseppeket a megkülönböztetés végett színes ragasztószalaggal meg is jelölhetjük. Minden családtagnak lehet egy saját színe. Illetve a gyengénlátó ember a különféle szemcseppeket a színek alapján könnyebben tudja megkülönböztetni.
A szemcseppek felhasználhatóságának követése végett ajánlatos a flakonra ráírni a felbontás dátumát.

A súlyosan látássérült betegek otthon és úton

Ha a súlyosan látássérült beteg tud önállóan járni, jönni-menni a lakásban, ügyeljünk arra, hogy ne legyenek a földön szanaszét szórt gyermekjátékok vagy más apró tárgyak, cipő vagy bármi, amire rálépve a látássérült családtag könnyen eleshet. Ne hagyjunk szokatlan helyen alacsony széket, sámlit, amibe belerúgva felsértheti a lábát, elbotolhat benne. A kő, a parketta ne legyen síkosra takarítva, fényesítve. Sok látássérült, ha olvasni nem is tud, a fényt azért érzékeli, s kiválóan meg tudja különböztetni a színben jól elütő tárgyakat: például a sötét asztalterítőn a világos tányért.
Igyekezzünk minél több berendezési tárgyat ilyen szemmel összeválogatni. A kontrasztos színek, a sötét és világos ellentéte a látóknak is izgalmas, stílusos színvilágot, barátságos belső tereket tudnak teremteni. Ha a látássérültet az utcán kísérgetjük, mindig előre tájékoztassuk, mi fog következni: lépcsőn le- vagy fel-; járdaszegélynél fel- vagy lelépés; előttünk egy kikerülendő fa, villanyoszlop, és közben irányítani is kell, nehogy nekimenjen valaminek. Szűk helyen a kísérőnek kell előremennie, a látássérült kezét fogva kell vezetni őt. Normál esetben van hely egymás mellett menni, ilyenkor a kísért ember felkarjába kell erősen belekarolnunk.
Ha tömegközlekedéssel utazunk, s a betegnek esetleg nem szabad rázkódnia (például nehogy újra leváljon a látóideghártyája), úgy válasszuk meg az útvonalat, hogy a jármű ne haladjon macskaköves, kátyús úton. Inkább tegyünk kerülőt.
A látássérült beteget úgy segíthetjük a különféle hivatalokban, ha figyeljük helyette a sorszámot, felolvassuk az aláírandó ügyiratokat.

A fehér bot kiválasztása

Ha a látássérültnek jár fehér bot, tájékozódjunk a választékról: van olyan merev fehér bot, (fából, fémből), amelyikre a beteg támaszkodni is tud. Ez főként időseknél lehet előny.
Az összecsukható fehér botra nem lehet ugyan támaszkodni, de tapogatásra, és annak jelzésére, hogy az illető nem lát, tökéletesen megfelel.
A rugalmas üvegszálas bot a legjobb. Rugalmasságánál fogva a legpontosabb rezgésjelet adja vissza a megérintett tárgyról. Az általunk kísért személy lehet, hogy még biztosabban érzi magát, ha egy ilyen bottal is tapogathatja az útvonalat.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Fenyves JuditHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítsen szervezetének elkerülni a rákbetegséget!

Miért ne tenne meg mindent, amit csak lehet, hogy elkerülje a daganatos megbetegedéseket? Különösen, ha olyan egyszerűen teheti, hogy egészséges összetevőket tartalmazó finomságokból állítja össze maga és családja étrendjét.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések