Sportártalmak


Szerző: Dr. Boros Szilvia
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A sportártalmak ismétlődő mikrosérülések, túlterhelés következtében jönnek létre. Ide tartozik az íngyulladás, ínhüvelygyulladás, csonthártyagyulladás, izomgyulladás, fáradásos törés, ízületi kopás, stb. Közös jellemzőjük a tartós fájdalom.

Izomgyulladás (myositis)

Ritkán jelentkezik (legfőképp a comb, lábszár, hát, váll izmaiban), az izomban lévő kötőszövet gyulladása. Jellegzetes tünete a fájdalom, amely izommunka során jelenik meg. Gyakran izomgörcs is társul hozzá. Kezelése pihentetéssel, keringésjavító kenőccsel, a heveny szak lezajlása után masszázzsal, iszap-pakolással, gyógytornával valósítható meg.

Íngyulladás (tendinitis) és ínhüvelygyulladás (tendovaginitis)

Az ín-, és ínhüvelygyulladás olyan hosszan tartó állapot, amelyet fájdalommal és duzzanattal jellemezhetünk az érintett terület mozgatásakor. Főleg a folyamatos, ismétlődő mechanikai erőbehatásra alakul ki. Zenészeknél (pl. zongoristák, hegedűművészek, stb.), gerelyhajítóknál, asztaliteniszezőknél igen gyakran jelentkezik. Jellegzetes tünete a fájdalom mellett az érintett területen jelentkező apró ropogás (krepitáció). Kezelése a heveny szakban hűtéssel és aktív pihentetéssel történik. Majd a fájdalom megszűnése után ultrahang, vagy rövidhullámú terápia, galvánkezelés, parafangó, iszapkezelés jöhet szóba. Az íngyulladás kezelése - Berkes Professzor szerint - az egyik legbonyolultabb dolog, mivel a fájdalom jelentkezésekor azonnal pihentetni kell, és ez gyakran nem történik meg. Az eredmény állandóan visszatérő rendkívül kifejezett fájdalom lesz, amellyel szemben a szakemberek szinte tehetetlenek.

Csonthártyagyulladás

Leggyakoribb formája a lábszáron jelentkező gyulladás, amely főleg futóknál jelentkezik. A sípcsont belsejében a terhelés növekedésével a fájdalom is intenzívebbé válik. Kezelése pihentetéssel, bandázs használatával történik. Ha a panaszok nem múlnak, szükségessé válik a szakorvosi konzultáció. Krónikus esetben javasolhatóak az elektromos kezelések, szoftlézer alkalmazása vagy az iszap-pakolás.

Izomgörcs

Izomgörcsnek kétféle megnyilvánulási formája van, az egyik az izom megfeszülésének és elernyedésének váltakozása (klónusos), a másik a tartós (tónusos) izomfeszülés. A görcs kialakulásában szerepet játszhat a bemelegítés hiánya, folyadékveszteség, tejsav-felszaporodás az izomzatban, szorító cipő, visszér, hideg levegő, kálium vagy magnézium hiány, stb. Ha az izomgörcs hirtelen lép fel, akkor azonnal abba kell hagyni a mozgást, és passzívan ellenmozgást kell végezni. Például vádligörcs felléptekor, a lábfejet óvatosan felfelé kell húzni hajlított térd mellett. Ha az izomgörcs gyakran ismétlődik, érdemes szakorvoshoz fordulni.

Izomfájdalom

Erős edzés, fizikai munka után néhány órával keletkezhet izomfájdalom, amelynek hátterében mikrosérülések, vérellátási zavarok állhatnak. Megelőzésében fontos az edzésprogram és felszerelés helyes megválasztása. Kezelésében az edzésintenzitás csökkentése és az érintett testrész melegítése játszik szerepet.

Porcsérülések

Az ízületekben ízesülő csontvégeket porc borítja, amelynek funkciója egyfelől az ízvégek fájdalommentes elmozdulása, másfelől az erőbehatások felfogása. Nem rendelkezik érhálózattal, így táplálékát a porc alatti csont felől egy vékony hártya (synovia) által termelt folyadékból nyeri. A synovia károsodása, funkciócsökkenése miatt a porc nem jut elég táplálékhoz. Így bizonyos területei elhalnak. Ez az állapot számos betegségben jön létre, pl. artrózisban, reumatoid artritisben. A károsodott porc egyenetlenné válik, amely mechanikailag irritálja a szemben lévő porcfelszínt. Ennek talaján gyulladásos folyadékgyülem alakul ki az ízület belsejében, amely nyújtja a szalagokat, kitágítja a tokot, és az ízület instabillá válik. Kezelése a legjobb specialistákat is próbára teszi, mivel a porc eredeti állapotát helyreállítani szinte lehetetlen.

Krónikus sérülések

Akkor alakulnak ki, amikor a sportbaleseteket vagy sportártalmakat nem fedezik fel. Így a sérült területen fájdalmas hegszövet, gyulladás jön létre.

Újrasérülések

Ha az akut sérülés ugyanazon területen, egy hónapon belül megismétlődik, akkor újrasérülésről beszélünk. Főleg ficamok esetén jön létre.
Forrás:
Jákó P., Martos É., Pucsok J. szerk.: A sportorvoslás alapjai

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Boros SzilviaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Fogászati ellátás 60 év felett, illetve közgyógyellátottaknál

Ahogy idősödünk, úgy válik egyre gyakoribbá, hogy szükség van a fogak pótlására, ám ezek kedvezményesen járnak, illetve indokolt esetben közgyógyellátottaknak általában ingyenesek.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések