Nevessen, sétáljon és fogyjon le!

Nincs biciklim! Az edzőterem messze van, kinéznek az alakom miatt. Futni sem bírok! Ugye ismerősek ezek a kifogások? De tudta, hogy gyaloglással, sétával is fogyhat? Videóinkon megnézheti, mit tanácsol az amerikai nagykövet és a magyar világbajnok futó.

Gyalogol a nagykövet, testőr, professzor, világbajnok

Szombat kora délelőtt van, süt a nap, és vagy százan gyalogolnak a Margitszigeten, élükön Monspart Saroltával és egy fekete tréningruhás nővel, akit öltönyös testőrök kísérnek.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete, April Foley sétál tempósan a világbajnok tájfutó mellett, kísérője a másik oldalon dr. Halmy László, a Magyar Elhí­zástudományi Társaság elnöke.

Mielőtt a társaság nekivágott a gyepnek, Sarolta 10 perces bemelegítőt tartott. Nemcsak a kar- és lábizmokat melegítette be, de a rekeszizmokat is: még a nagykövetasszony is nevetett, amikor a tolmácsa lefordította Monspart Sarolta sajátos utasításait.

Kattintson képünkre és hallgassa meg, milyen humoros gyakorlatokat végeztetett Monspart Sarolta a társasággal!

A körülbelül 100 fős gyalogló csapatban fiatalok, idősek és kisgyerekek, nők és férfiak, sőt még kutyák is voltak. Övükre lépésmérőt tűztek, kezükbe félliteres vizes palackot fogtak és séta közben recepteket cseréltek, családjukról meséltek. Mert a gyaloglás lényege épp az, hogy nem "fogy el a levegő", nem szúr az ember oldala, nem görcsöl be a lába.

- Ez egy jóleső mozgás, a legősibb mozgásformák egyike, régebbi a lovaglásnál is - mondta dr. Halmy László, a Magyar Elhí­zástudományt Társaság elnöke.

Magyarországon minden 5. ember elhízott, és 47 százalék a túlsúlyosok aránya. Tehát a lakosság kétharmada súlyproblémákkal küzd.A "Sétálj az egészségedért" program célja épp ezért az, hogy újra népszerűvé tegyék a rendszeres sétát. A cél, hogy a hét 5 napján legalább 30 percet sétáljon mindenki, akár egészséges, akár beteg. Igen, a beteg embereknek is gyaloglást ajánlott a professzor, ugyanis kiderült, hogy szinte minden krónikus betegnek jót tesz, ha mozog. Mindenki annyit, amennyit a szervezete, betegsége-egészsége enged. A rendszeres mozgás ellenállóbbá teszi az embert a betegségekkel, fertőzésekkel szemben, és számos kellemetlen tünetet csökkent. A gyaloglás alatt is termelődnek olyan anyagok a szervezetben, amelyek egészségesebbé teszik az embert, javítják a közérzetét, hangulatát.

- Ha pedig valaki napi 1 órát sétál tempósan, akkor azzal már fogyni is tud - mondta a professzor.

Az Egyesült Államokban épp most sikerült elérni, hogy legalább már nem nőtt az elhízottak aránya, és már ez is nagyon nagy előrelépés, mert eddig évről évre több amerikai vált túlsúlyossá.

Ami mindig kéznél - illetve lábnál - van

Tudósítás a Margitszigetről Az életmódváltás legyen kellemes - mondta Gábor Edina az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója, amikor arról beszélt, miért indították el ezt a programot.

- Mindenkinek azt mondják, hogy mozogjon és táplálkozzon egészségesen, de az embereknek enni sincs idejük, nemhogy mozogni. Mégis sokan megpróbálkoznak vele: elrohannak edzőterembe, ahol izomlázat kapnak és elmegy a kedvük az egésztől. Ezért lenne fontos, hogy mindenki a magának megfelelő mozgást találja meg. Kezdetben az is elég, ha valaki egy-két megállót gyalog tesz meg, vagy lift helyett lépcsőt használ. A gyaloglás különösen az elhízottaknak könnyű, és mindig lábnál van, közösséget épít. Mi is létrehoztunk egy klubot: minden 2. héten kedden reggel van közös séta - mondta a főigazgató.

- A gyaloglást tényleg nagyon ajánlom a túlsúlyosoknak, hiszen 30 százalékuk térdízületi kopásos betegségben szenved. Ha ezeket az embereket futásra kényszerítik, nem csak a mozgástól, de még az élettől is elmegy a kedvük - tette hozzá Halmy doktor.

Futáskor 64-85 százalékkal nagyobb megterhelés éri az alsó végtag ízületeit. Szakemberek "repülő lábnak" nevezik, amikor a láb szinte beleesik, belecsapódik a talajba. Az Egyesült Államokban már kinevetik azokat, akik joggingolnak - mondta dr. Halmy László.

Épp ezért az USA-ban ma már inkább a lépésmérővel ellenőrzött gyaloglást ajánlják a szakemberek a fogyni vágyóknak.

Az Egyesült Államok magyarországi nagykövete is arra hívta fel a figyelmet, hogy az elhízás nem köthető országhatárokhoz.

Az USA nagykövetét is megtornáztatták - Az amerikaiak és az európaiak hasonló problémákkal küzdenek. Sokan túl sokat esznek, és akkor sem a megfelelő ételeket választják, dohányoznak, esetleg gyakran fogyasztanak alkoholt.

A nagykövetasszony szerencsésnek tartja, hogy Magyarországon is sokat foglalkoznak az egészséges életmóddal, és elmondta, mit tart ő maga is fontosnak.

- Kevesebbet kellene a tévé előtt ülni, kisebb adagokat és egészségesebb ételeket kellene enni, illetve fontos lenne, hogy a munkahelyen is legyen lehetőség a testmozgásra - hangsúlyozta.

- Azért vagyunk itt, hogy mozogjunk és élvezzük a napsütést. A Margitsziget nagyon szép - mondta magyarul April Foley.

Interjú gyaloglás közben - cseréljünk tányért

Monspart Saroltát séta közben kérdeztem, hiszen arról volt szó, hogy olyan tempóban kezdje mindenki a gyaloglást, hogy közben még tudjon beszélni.

Monspart Sarolta praktikái - A séta lassú mozgás, de ha már gyaloglásról beszélünk, akkor az tempósabb: ez olimpiai és világbajnoki szám, az már sporttevékenység.

- Akár fogyni is lehet gyaloglással?

- Igen, fogyni is lehet, de ahhoz tempósan és sokat kell gyalogolni, illetve nem szabad sokat enni.

- Mindenki mozoghat? Bármilyen egészségügyi problémával?

- Nagyon kevés olyan betegség van, amivel nem lehet mozogni, szinte minden betegnek jót tesz valamennyi mozgás. Mindenesetre a háziorvostól érdemes az edzésprogram előtt megkérdezni, ha valami bizonytalan.

- Idősebb korban mennyivel kevesebb kalóriára van szükségünk?

- Azt szoktam mondani, hogy 50 év felett fele annyit kell enni és kétszer annyit mozogni. 60 felett pedig harmadannyit enni és ezzel együtt háromszor annyit kellene mozogni.

Ez a kijelentés elcsodálkozásra késztette a világbajnok futó mellett gyaloglókat, az amerikai nagykövet is meglepődött. Sarolta elmondta, hogy a rendszeres mozgás mellett milyen praktikát talált ki ahhoz, hogy formában tartsa magát.

- Az összes nagytányért kidobtam otthonról, hogy a kistányéron az a kevés étel is soknak tűnjön.

A séta véget ért, a csapat tagjai megtapsolták a nagykövetasszonyt, és nem meglepő: sokan ott maradtak a szigeten sétálni, futni, beszélgetni, kutyát sétáltatni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

Az átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, helyenként erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra