Néma járvány


Szerző: Fejős Éva
2007. július 7. | Forrás:  Anyák Lapja

Amikor már meghajlik a hát, s törnek a csontok: kész. A csontritkulás (oszteoporózis) megelőzésére fiatalon kell törekedni, s a gyógyításnál is az az ideális, ha korai stádiumban fedezik fel, s kezdik kezelni a betegséget.

A csontritkulás a magyar lakosság közel tíz százalékát érinti, s a menopauzában lévőknek egynegyede küzd ezzel a betegséggel - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság elnöke. - Nőknél kétféle, korral járó csontritkulást kell megkülönböztetnünk. Egyik a postmenopauzás, azaz a klimax utáni csontritkulás, a másik pedig a senilis, azaz az időskori oszteoporózis, ami 65-70 év felett jelentkezik. A klimax után azért léphet fel csontritkulás, mert megszűnik a petefészekben a női hormon termelése. Ez a hormon pedig a csontrendszert is védi. Ekkor a hölgyek kezdenek veszíteni csonttömegükből - átlagosan évi egy százalékot. Ezt élettani csontvesztésnek nevezzük. Ha ez valamilyen ok miatt felgyorsul a klimax után, s például eléri az évi három-öt százalékot, akkor néhány év múlva az elgyengült csontok miatt összeroppanhatnak a beteg csigolyái, törékennyé válnak a csontjai.

- Jelentkezhet-e együtt a klimax utáni és az időskori csontritkulás?
- Igen, és ez súlyosbíthatja a beteg állapotát. Az öregkori csontritkulás az emberek nagy részét érinti, még a férfiakat is, csak ők ritkábban fordulnak orvoshoz, illetve náluk nincs olyan éles határ, mint a nőknél a klimax. Az idő haladtával azonban a férfiak csontjaiban is csökken az ásványianyag-tartalom, s felléphet náluk is az időskori csontritkulás. Annyi bizonyos, hogy ma Magyarországon a férfiak oszteoporózisának körülbelül a felét alkoholizmus okozza, s jelentős százalékuknál a nemi hormon hiánya idézi elő a betegséget.

- Miért veszélyes a csontritkulás?
- Ahogy csökken a csontok ásványianyag-tartalma, úgy lesznek egyre gyengébbek, "ritkábbak", törékenyek. Az öregkori csontritkulás esetén a combnyaktörések száma emelkedik drasztikusan. Ez nagyon veszélyes, hiszen a statisztikák szerint az összes combnyaktörött 12-20 százaléka fél éven belül meghal. Ez az arány 65 éves kor fölött közel 50 százalék, mert a folyamatos fekvéstől tüdőgyulladás léphet fel. A comb-nyaktörés megelőzéséért azonban a betegek is sokat tehetnek.

- Hogyan?
- Csökkenthető az elesés esélye, ha úgy helyezik el a lakásban a szőnyegeket, hogy ne lehessen elcsúszni, megbotlani bennük; el kell tenni az útból az állólámpa zsinórját; meg kell várni, amíg megszárad a felmosott kő.
A csontritkulásos betegeknek, ha orvosaik ezt rendelik, használni kell a különböző gyógyászati segédeszközöket, botokat, járókeretet vagy a speciális, egyénre szabott fűzőket! Nagyon hasznos segítség a csípővédő nadrág, amelyhez a rászorulók társadalombiztosítási támogatással is hozzáférhetnek. Ezt a nadrágot nők-férfiak egyaránt használhatják, rugalmas anyagból készül, ezáltal tartást ad az izomzatnak, s a két csípőnél vékony műanyag lapot varrtak a kétrétegű anyag közé. Ennek egy tonna a teherbírása, s ha valaki elesik, teljes mértékben felfogja az ütést. A nemzetközi vizsgálatok szerint a nadrág több mint 90 százalékkal csökkenti a combnyaktörés veszélyét eséskor.

- Milyen módszerekkel kezelik az orvosok a csontritkulásos betegeket?
- Speciális tornát, fizikoterápiát rendelhetnek nekik. Emellett többféle gyógyszer áll rendelkezésre, döntő többségük megállítja a csontritkulást az észlelt szinten - ezért fontos, hogy minél korábban felfedezzék a betegséget. Klimax utáni oszteoporózis esetén fontos a nőihormon-kezelés, csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek rizikóját, védi a csontrendszert, s enyhíti a klimaxos tüneteket. Ha megfelelő orvosi ellenőrzés mellett alkalmazzák, igen csekély kedvezőtlen hatása lehet. Az emlőrák rizikójának esetleges fokozódása miatt a veszélyeztetetteknek nem javallott az alkalmazása, illetve mindenkinél kívánatos a rendszeres mammográfiás szűrés. Hatékony kezelést tesz lehetővé a biszfoszfonát gyógyszercsoport is. A kalcitonint már régóta alkalmazzák a csontritkulás kezelésében. A D-vitamin pedig közvetlenül segíti a csontképzést, serkenti a vérből a kalcium felszívódását, s növeli a csont szilárdságát, ezért tanácsos az idős betegeknek minél többet tartózkodni szabad levegőn, a napon. Az újabb fluorid-készítmények is hatékonyan csökkenthetik a csigolya összeroppanás veszélyét.

- Mit tehetnek a betegek a korai felismerés érdekében?
- A csontritkulást néma járványnak is szokták hívni, mert amíg nem vezet súlyos csonttörésekhez, összeroppanásokhoz, addig a beteg általában nem is tud a betegségéről. A veszélyeztetett korosztálynál gyakran speciális csontsűrűségmérés alkalmával szűrik ki a betegséget. Fontos, hogy aki a rizikócsoportba tartozik, tehát akinek közvetlen vérrokonai között volt csontritkulásos, akinek vékony a csontozata, aki nem fogyaszt elegendő kalciumot, nem sportol, erősen dohányzik, gyakran iszik alkoholt, és már klimax után van, keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén beutalja majd valamelyik oszteoporózis-centrumba.
- Hogyan lehet megelőzni a betegséget?
- A megelőzésnek gyerekkorban kell elkezdődnie, mégpedig azzal, hogy minél nagyobb csúcs-csonttömeget alakítsunk ki, hogy magas legyen a csontok ásványianyag-tartalma. A csúcs-csonttömeg az a maximális csonttömeg, amit valaki fiatalon, huszonöt-harmincéves korára elérhet. Minél magasabb a csúcs-csonttömeg, az illető annál később éri el azt az állapotot, amikor annyira meggyengül a csont, hogy már könnyen törik.
A megelőzés alapja a megfelelő táplálkozás és a rendszeres testmozgás. Fontos a kalciumfogyasztás: gyermekeknek, terheseknek és klimaxban lévőknek napi 1500, míg menstruáló nőknek napi 1000 milligramm kalciumra van szükségük.

- A sportolás csak a megelőzésben hasznos vagy a csontritkulás kezelésében is szerepe lehet?
- A mozgás, főleg, ha terhet ró a csontvázra, fokozza a csontképzést, így igen hasznos lehet az oszteoporózis megelőzésére, illetve a kezelésben is fontos szerepe van. Megelőzésre legalább heti három óra torna, aerobic, kocogás vagy más sport javasolt.
Léteznek a csontritkulásra kialakítottak speciális tornagyakorlatok is, amelyeket felvilágosító füzetekben vagy videokazettán is megnézhetnek a betegek, és a már említett segédeszközöket természetesen meg is vásárolhatják. A torna segít a csonttömeg megőrzésében és a csontvesztési folyamat lassításában.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Fejős ÉvaAnyák Lapja2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

Tesztajánló

Csontritkulás teszt

A világon 200 millió ember, hazánkban a lakosság közel 10%-a szenved csontritkulásban, de ennél többen is veszélyeztetettek. Az alábbi teszt segítségével megtudhatja: Ön is közéjük tartozik-e?

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések