Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában


Szerző: Hámor Éva
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

Az emlődiagnosztika vívmányai

Az emlőszűrésben a legkorszerűbb úgynevezett direkt digitális technikát, - az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) 2000 óta engedélyezi- a korábban használt filmes és foszforlemezes mammográf készülékek helyett.
Magyarországon már három helyen alkalmazzák: Budapesten a utcai Országos Gyógyintézeti Központban, (amely 2007 augusztusától az Állami Egészségügyi Központba integrálódott), a Miskolci Semmelweis Kórházban, valamint Pécsett a Radiológiai Klinikán.
A világ egyik legmodernebb direkt digitális mammográfja és a többi teljesen digitalizált vizsgálóeszköz (röntgen, ultrahang, CT) és az új PACS (Picture Achiving and Communication System a digitális képtároló és képtovábbító rendszer) könnyebbé teszi a mellrák korai stádiumának diagnosztizálását és a leletek kiértékelését. Röntgenfilmet már egyáltalán nem használnak - és a kórház más osztályainak orvosai is ezen keresztül férnek hozzá saját számítógépükön a kiváló minőségű felvételekhez.
Ezzel a rendszerrel több emlőrákot lehet megtalálni az ún. denz típusú emlőkben, mint a hagyományos készülékkel. Az új technikával készült felvételek kontrasztfelbontási és az utólagos képmanipuláció adta lehetőségei ugyanis, többet mutatnak a sok kötőszövetet és mirigyet tartalmazó úgynevezett denz emlőből, amelyben egyébként igen nehezen látható a daganat. Az emlőből történő mintavételeket (sztereotaxiás biopszia) is gyorsabban, digitális célzással végzik.
Szintén komoly újdonság az internetes webszerver is, amelynek segítségével a Radiológiai Osztály orvosai - akár otthonról, vagy az utcáról is - távoli konzultációra képesek. Ez ügyeleti időben, vagy különösen nehéz, sürgős eseteknél már sokszor jó szolgálatot tett.

Célzott terápiás kezelés

A daganatos betegek gyógyszeres kezelésben a molekuláris célpontok ellen kialakított szerek egyre inkább előtérbe kerülnek, s az új gyógyszerek fejlesztése szinte kizárólag ezen a területen történik.
Az elmúlt évek során a HER2-ellenes célzott terápia, kemoterápiával kombinálva célirányos támadást indított a rákos sejtek ellen.
A korai stádiumban (amikor még nincsenek távoli áttétek a szervezetben) lévő HER2 pozitív emlőrákos betegek számára, például életük meghosszabbodását és életminőségük javulását jelentette az a hír, hogy 2006 májusától az európai gyógyszer törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta a kemoterápiával kombinált célzott HER2 ellenes terápia alkalmazását.
A távoli áttéttel rendelkező betegek várható élettartama így 40%-kal megnyújtható.

Molekuláris diagnosztikai próba a méhnyakrák megelőzése érdekében

A legújabb szakirodalmi adatok szerint az esetek 99,6 százalékában a Humán papillómavírusnak jelen kell lennie, hogy a méhnyakrák kialakuljon (ott is van), viszont nem mindenkinél alakul ki a daganat, akinél a vírus kimutatható.
A vírust szinte mindenki megkapja: a teljes életidőre vetített kockázat meghaladja a 80 százalékot. A HPV-t a méhnyakról vett minta hámsejtjeiből három óra alatt kimutató diagnosztikai próba (PCR), jelentős újdonság a molekuláris diagnosztikában. A PCR (Polymerase Chain Reaction) azaz "nukleinsav amplifikációs vizsgálat" lehetővé teszi egy kórokozó nagy érzékenységű, megbízható eredményt kínáló kimutatását DNS-ének azonosítása alapján.
A citológiánál ma már az Egyesült Államokban és más országokban is alkalmasabb szűrőeszköznek kezdik tekinteni a HPV-kimutatást. Egyelőre mindenhol a két módszer együttélése mellett teszik le a voksot.

Méhnyakrák elleni vakcina

A méhnyakrák kialakulásának megelőzése érdekében, a szakmai kollégium irányelvei szerint a nőket 11 és 12 éves koruk között ajánlott beoltani humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal.
A társaság álláspontja egybecseng más egészségügyi szakmai kollégiumok véleményével, többen is hasonló nézeteket vallanak ezen korosztály széleskörű vakcinációjával kapcsolatban.
Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2007-ben az Egyesült Államokban mintegy 11.150 új méhnyakrák esetet fognak diagnosztizálni, és mintegy 3.670 nő hal majd bele a betegségébe. A társaság szerint kiemelendő, hogy csaknem minden esetben összefüggést lehet találni a kialakult méhnyakrák és a HPV fertőzés között.
Annak ellenére, hogy a HPV vakcinát a méhnyakrák megelőzésének hatásos fegyvereként fogják egyre elterjedtebben alkalmazni, nagyon fontos, hogy a nők ezután is rendszeresen végeztessenek méhnyakrák-szűrő vizsgálatot, még akkor is, ha korábban már részesültek oltásban.
További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Beszámoló az anti-aging világkongresszusról

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések