Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

Az emlődiagnosztika vívmányai

Az emlőszűrésben a legkorszerűbb úgynevezett direkt digitális technikát, - az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) 2000 óta engedélyezi- a korábban használt filmes és foszforlemezes mammográf készülékek helyett.

Magyarországon már három helyen alkalmazzák: Budapesten a utcai Országos Gyógyintézeti Központban, (amely 2007 augusztusától az Állami Egészségügyi Központba integrálódott), a Miskolci Semmelweis Kórházban, valamint Pécsett a Radiológiai Klinikán.

A világ egyik legmodernebb direkt digitális mammográfja és a többi teljesen digitalizált vizsgálóeszköz (röntgen, ultrahang, CT) és az új PACS (Picture Achiving and Communication System a digitális képtároló és képtovábbító rendszer) könnyebbé teszi a mellrák korai stádiumának diagnosztizálását és a leletek kiértékelését. Röntgenfilmet már egyáltalán nem használnak - és a kórház más osztályainak orvosai is ezen keresztül férnek hozzá saját számítógépükön a kiváló minőségű felvételekhez.

Ezzel a rendszerrel több emlőrákot lehet megtalálni az ún. denz típusú emlőkben, mint a hagyományos készülékkel. Az új technikával készült felvételek kontrasztfelbontási és az utólagos képmanipuláció adta lehetőségei ugyanis, többet mutatnak a sok kötőszövetet és mirigyet tartalmazó úgynevezett denz emlőből, amelyben egyébként igen nehezen látható a daganat. Az emlőből történő mintavételeket (sztereotaxiás biopszia) is gyorsabban, digitális célzással végzik.

Szintén komoly újdonság az internetes webszerver is, amelynek segítségével a Radiológiai Osztály orvosai - akár otthonról, vagy az utcáról is - távoli konzultációra képesek. Ez ügyeleti időben, vagy különösen nehéz, sürgős eseteknél már sokszor jó szolgálatot tett.

Célzott terápiás kezelés

A daganatos betegek gyógyszeres kezelésben a molekuláris célpontok ellen kialakított szerek egyre inkább előtérbe kerülnek, s az új gyógyszerek fejlesztése szinte kizárólag ezen a területen történik.

Az elmúlt évek során a HER2-ellenes célzott terápia, kemoterápiával kombinálva célirányos támadást indított a rákos sejtek ellen.

A korai stádiumban (amikor még nincsenek távoli áttétek a szervezetben) lévő HER2 pozitív emlőrákos betegek számára, például életük meghosszabbodását és életminőségük javulását jelentette az a hír, hogy 2006 májusától az európai gyógyszer törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta a kemoterápiával kombinált célzott HER2 ellenes terápia alkalmazását.

A távoli áttéttel rendelkező betegek várható élettartama így 40%-kal megnyújtható.

Molekuláris diagnosztikai próba a méhnyakrák megelőzése érdekében

A legújabb szakirodalmi adatok szerint az esetek 99,6 százalékában a Humán papillómavírusnak jelen kell lennie, hogy a méhnyakrák kialakuljon (ott is van), viszont nem mindenkinél alakul ki a daganat, akinél a vírus kimutatható.

A vírust szinte mindenki megkapja: a teljes életidőre vetített kockázat meghaladja a 80 százalékot. A HPV-t a méhnyakról vett minta hámsejtjeiből három óra alatt kimutató diagnosztikai próba (PCR), jelentős újdonság a molekuláris diagnosztikában. A PCR (Polymerase Chain Reaction) azaz "nukleinsav amplifikációs vizsgálat" lehetővé teszi egy kórokozó nagy érzékenységű, megbízható eredményt kínáló kimutatását DNS-ének azonosítása alapján.

A citológiánál ma már az Egyesült Államokban és más országokban is alkalmasabb szűrőeszköznek kezdik tekinteni a HPV-kimutatást. Egyelőre mindenhol a két módszer együttélése mellett teszik le a voksot.

Méhnyakrák elleni vakcina

A méhnyakrák kialakulásának megelőzése érdekében, a szakmai kollégium irányelvei szerint a nőket 11 és 12 éves koruk között ajánlott beoltani humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal.

A társaság álláspontja egybecseng más egészségügyi szakmai kollégiumok véleményével, többen is hasonló nézeteket vallanak ezen korosztály széleskörű vakcinációjával kapcsolatban.

Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2007-ben az Egyesült Államokban mintegy 11.150 új méhnyakrák esetet fognak diagnosztizálni, és mintegy 3.670 nő hal majd bele a betegségébe. A társaság szerint kiemelendő, hogy csaknem minden esetben összefüggést lehet találni a kialakult méhnyakrák és a HPV fertőzés között.

Annak ellenére, hogy a HPV vakcinát a méhnyakrák megelőzésének hatásos fegyvereként fogják egyre elterjedtebben alkalmazni, nagyon fontos, hogy a nők ezután is rendszeresen végeztessenek méhnyakrák-szűrő vizsgálatot, még akkor is, ha korábban már részesültek oltásban.

További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A napközben átmenetileg megnövekvő gomoly- és fátyolfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, nyugati szelet erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 25 fok között várható. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra