Legújabb vívmányok a daganatdiagnosztikában


Szerző: Hámor Éva
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A daganatok elleni küzdelemben, a daganatos elváltozások kiszűrésében és gyógyításában elsőrendű lenne, ha a szaktudás mellett, mindig rendelkezésre állnának a legkorszerűbb technikák, a legújabb vívmányok, gyógyszerek és vakcinák.

Az emlődiagnosztika vívmányai

Az emlőszűrésben a legkorszerűbb úgynevezett direkt digitális technikát, - az amerikai gyógyszer-engedélyezési hatóság (FDA) 2000 óta engedélyezi- a korábban használt filmes és foszforlemezes mammográf készülékek helyett.
Magyarországon már három helyen alkalmazzák: Budapesten a utcai Országos Gyógyintézeti Központban, (amely 2007 augusztusától az Állami Egészségügyi Központba integrálódott), a Miskolci Semmelweis Kórházban, valamint Pécsett a Radiológiai Klinikán.
A világ egyik legmodernebb direkt digitális mammográfja és a többi teljesen digitalizált vizsgálóeszköz (röntgen, ultrahang, CT) és az új PACS (Picture Achiving and Communication System a digitális képtároló és képtovábbító rendszer) könnyebbé teszi a mellrák korai stádiumának diagnosztizálását és a leletek kiértékelését. Röntgenfilmet már egyáltalán nem használnak - és a kórház más osztályainak orvosai is ezen keresztül férnek hozzá saját számítógépükön a kiváló minőségű felvételekhez.
Ezzel a rendszerrel több emlőrákot lehet megtalálni az ún. denz típusú emlőkben, mint a hagyományos készülékkel. Az új technikával készült felvételek kontrasztfelbontási és az utólagos képmanipuláció adta lehetőségei ugyanis, többet mutatnak a sok kötőszövetet és mirigyet tartalmazó úgynevezett denz emlőből, amelyben egyébként igen nehezen látható a daganat. Az emlőből történő mintavételeket (sztereotaxiás biopszia) is gyorsabban, digitális célzással végzik.
Szintén komoly újdonság az internetes webszerver is, amelynek segítségével a Radiológiai Osztály orvosai - akár otthonról, vagy az utcáról is - távoli konzultációra képesek. Ez ügyeleti időben, vagy különösen nehéz, sürgős eseteknél már sokszor jó szolgálatot tett.

Célzott terápiás kezelés

A daganatos betegek gyógyszeres kezelésben a molekuláris célpontok ellen kialakított szerek egyre inkább előtérbe kerülnek, s az új gyógyszerek fejlesztése szinte kizárólag ezen a területen történik.
Az elmúlt évek során a HER2-ellenes célzott terápia, kemoterápiával kombinálva célirányos támadást indított a rákos sejtek ellen.
A korai stádiumban (amikor még nincsenek távoli áttétek a szervezetben) lévő HER2 pozitív emlőrákos betegek számára, például életük meghosszabbodását és életminőségük javulását jelentette az a hír, hogy 2006 májusától az európai gyógyszer törzskönyvezési hatóság a korai emlőrák kezelésénél is jóváhagyta a kemoterápiával kombinált célzott HER2 ellenes terápia alkalmazását.
A távoli áttéttel rendelkező betegek várható élettartama így 40%-kal megnyújtható.

Molekuláris diagnosztikai próba a méhnyakrák megelőzése érdekében

A legújabb szakirodalmi adatok szerint az esetek 99,6 százalékában a Humán papillómavírusnak jelen kell lennie, hogy a méhnyakrák kialakuljon (ott is van), viszont nem mindenkinél alakul ki a daganat, akinél a vírus kimutatható.
A vírust szinte mindenki megkapja: a teljes életidőre vetített kockázat meghaladja a 80 százalékot. A HPV-t a méhnyakról vett minta hámsejtjeiből három óra alatt kimutató diagnosztikai próba (PCR), jelentős újdonság a molekuláris diagnosztikában. A PCR (Polymerase Chain Reaction) azaz "nukleinsav amplifikációs vizsgálat" lehetővé teszi egy kórokozó nagy érzékenységű, megbízható eredményt kínáló kimutatását DNS-ének azonosítása alapján.
A citológiánál ma már az Egyesült Államokban és más országokban is alkalmasabb szűrőeszköznek kezdik tekinteni a HPV-kimutatást. Egyelőre mindenhol a két módszer együttélése mellett teszik le a voksot.

Méhnyakrák elleni vakcina

A méhnyakrák kialakulásának megelőzése érdekében, a szakmai kollégium irányelvei szerint a nőket 11 és 12 éves koruk között ajánlott beoltani humán papillomavírus (HPV) elleni oltóanyaggal.
A társaság álláspontja egybecseng más egészségügyi szakmai kollégiumok véleményével, többen is hasonló nézeteket vallanak ezen korosztály széleskörű vakcinációjával kapcsolatban.
Az Amerikai Rák Társaság becslései szerint 2007-ben az Egyesült Államokban mintegy 11.150 új méhnyakrák esetet fognak diagnosztizálni, és mintegy 3.670 nő hal majd bele a betegségébe. A társaság szerint kiemelendő, hogy csaknem minden esetben összefüggést lehet találni a kialakult méhnyakrák és a HPV fertőzés között.
Annak ellenére, hogy a HPV vakcinát a méhnyakrák megelőzésének hatásos fegyvereként fogják egyre elterjedtebben alkalmazni, nagyon fontos, hogy a nők ezután is rendszeresen végeztessenek méhnyakrák-szűrő vizsgálatot, még akkor is, ha korábban már részesültek oltásban.
További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések