Kapuzárási pánik a férfiaknál

Antik görög isteneink


Szerző: Hámor Éva
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Hiába néz ki úgy, mint egy görög isten. Sármjával jobban hódít, mint ifjú korában. Minden nővel megtanult már bánni. Megszerezte a polgári léttel járó legnagyobb luxust. Távirányítóval nyílnak előtte a kapuk, de a "kapuzárás" bizony még neki is probléma.

Nők figyelem!

Minden nőnek, de főként azoknak, akik a menopauza korába léptek, tudniuk kell, hogy változókora a férfiaknak is van. Olyan konkrét jelzés, mint a nőknél a menstruáció elmaradása nincs a férfiklimax esetében, termékeny koruk sem zárul le. Utódok nemzésére még egy aggastyán is képes lehet, de a kellemetlen tünetek őket sem kímélik.

Mikor változik a férfiak kora?

A klasszikus értelemben vett férfiklimax általában ötven-ötvenöt év körül jelentkezik és összefügg a vérben keringő tesztoszteron, vagyis a férfi nemi hormon szintjének folyamatos csökkenésével. A tesztoszteron felelős a férfiak szexusáért, de az agy, a szívizom, a szervek működésén keresztül az izmokat, a csontozatot is irányítja. Kevesen tudják például, hogy a férfiaknál is jelentkezik a csontsűrűség változása, csakhogy nagyobb csonttömegük révén nem olyan feltűnően, mint a jóval törékenyebb csontozatú nőknél.

Az álmatlanság, az emlékezet lassú romlása, a reakciókészségek lassulása, a szervezet víztartalmának csökkenése, a hajszálak elvékonyodása, a bőr szárazsága, a kreativitáskészség romlása az erősebb nemet is gyengíti. A here is fokozatosan elveszíti rugalmasságát, gyakran felléphetnek vérellátási zavarok, és egyre sűrűbben jelentkezhetnek merevedési problémák (a merevedés létrejötte, kellő fokú keménysége és adott ideig történő fenntartása, stb.) az orgazmus hiánya és a libidó csökkenése. Tulajdonképpen a férfi szexus minden fázisa zavart szenvedhet.

Bizonyítási kényszer

A férfiak életében ekkor lezárul egy szakasz, ami nem éppen kedvező számukra. Úgy érzik, még nem éltek igazán, és a férfiléthez hozzátartozik a kicsattanó szexuális erő. Sokan közülük képtelenek beletörődni abba, ha fizikai vagy szexuális téren esetleg már nem úgy teljesítenek, mint régen. Ha a merevedési képesség már kis mennyiségű elfogyasztott alkohol vagy stressz hatására drasztikusan csökken, az a férfiklimax kezdetére utal.

Bizonyítási kényszerében a férfiak húsz százaléka ilyenkor lecseréli feleségét vagy tartós kapcsolatát egy fiatalabb, hamvasabb, lelkesebb nőre. A frissítés látványos sikerrel járhat: az újdonság varázsa sokszor tényleg felvillanyozza az elfásult érzékeket (ideig-óráig). A megoldás mégsem lehet ez, mivel ez az állapot már nem párfüggő szexuális csökkenésből ered, és az új partnerrel szemben is előjön, tehát arra kell sarkallja a férfit, hogy forduljon orvoshoz panaszával.

Mit mond az orvos?

A klimax érdemileg diagnosztizálható és jól gyógyítható állapot. A teljes értékű életről (beleértve a szexualitást is) természetesen nem kell lemondani. Lehetőség van hormonok mesterséges pótlásával csökkenteni a kellemetlenségeket. Az androgén készítményeket csak urológus szakorvos szoros kontrollja mellett lehet alkalmazni.

A sikeres terápiához tartozik a megértő családi háttér és ha szükséges, az életmód megváltoztatása is. A klimax idejét jelentősen ki lehet tolni stresszmentes életvitellel, egészséges, vitaminokban, fehérjékben gazdag táplálkozással, mozgással - ami lehet gyaloglás, futás, úszás, tenisz, stb., - a dohányzás, az alkohol mérséklésével, illetve elhagyásával.

Leltárkészítés

A kapuzárással érdemes átgondolni az eddig elért és a megvalósításra váró célokat. A számvetéssel új irány nyílhat meg az életvezetésben: aki eddig csak halogatta álmai megvalósítását, az most előveheti határidőnaplóját, hiszen teste jelzi erejének fogyatkozását. Akik ezt a leltárt nem készítik el, azok általában pánikszerűen kezdik habzsolni az életet, és nem akarják tudomásul venni, hogy az idő bizony felettük is eljár. Bár ez az állapot nem vágyott, elkerülhetetlen, így a leltárkészítés mindenképp ajánlott.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések