Intimtorna

A tornaórák rendszeres látogatása, a mell és a popsi feszesítése, a has edzése mind nőies énképünket szilárdítja, azonban nem szabad elfeledkeznünk arról az izomcsoportról, amelynek erősítése szintén önbizalmunkat építi.

Agyonterhelt izmok

A medencealapi izmok feladata nem elhanyagolható: rajtuk támaszkodnak a hasüregi szervek és magukba foglalják a húgycső, a hüvely illetve a végbél záróizmait, így ez a három rétegből álló izomlemez igen összetett feladatot lát el. Törvényszerűnek tűnhet tehát a gáti izmok meggyengülése szülés után, a menopauza idején hormonhatás miatt, de ezen túl gyakran fordul elő hüvelygyulladás, görbe testtartással elnyomott vérkeringés és rendszeres, hosszas ülés következtében is.

A medencealapi izmok gyengülésének két fokozata ismert.

Az elsőfokú tünetek közé tartozik

  • a stressz-inkontinencia;
  • a hüvelyi gyengeség;
  • a végbélzáróizom gyengülése;
  • az aranyér.

A stressz-inkontinencia az az állapot, amikor fizikai aktivitás hatására, vizelési inger jelentkezése nélkül vizelet távozik - ez lehet csak pár csepp, de lehet akár az egész hólyagtartalom. A szituáció, amelyben a vizeletvesztés történik lehet nevetés, köhögés, tüsszentés, torna, illetve futás, de súlyosabb esetben a fekvésből történő felülés is okozhat vizeletcsorgást. A hüvelyizmok gyengülésének tünetei közé tartozik a hüvelybe áramló levegő, vagy úszás, fürdés esetén a beáramló víz, amely később - levegő esetén kellemetlen hang kíséretében - távozik. A hüvely érezhető tágassága szexuális együttlét alatt szintén kórjelző. A végbélzáróizom gyengesége a szelek illetve a széklet tartási nehézségével jár együtt. Az aranyérnek a végbélzáró izmon belüli vagy kívüli, tágult vénákat nevezzük. A belső, tágult visszerek tünete a nyomás lehet, a külső elhelyezkedésűek viszont viszketést, égő érzést, fájdalmat okozhatnak.

Súlyos következmények

A medencealapi izmok gyengülésének másodfokú tünetei közé az egyes szervek megsüllyedése tartozik:

  • a húgycső,
  • a húgyhólyag,
  • a hüvely,
  • a méh és
  • a végbél süllyedése,

illetve az orgazmus átélésének szervi okokból adódó képtelensége.

A közhiedelem szerint a vizelet- és a székletinkontinencia és az aranyér az idősek betegsége, és meglehetősen ritka. A legutóbbi felmérések azonban ennek ellenkezőjéről számolnak be. Magyarországi adatok szerint a stresszinkontinenciával küszködő nők 85%-a tapasztalja a hüvelyizmok gyengülését, 23%-uk a végbél záróizmának gyengülését, és 23%-uk mindhárom tünetről beszámol. Újabb 45%-uknak vannak aranyeres panaszai, és ezen csoport 6%-a mind a négy tünet jelentkezését tapasztalta. További fontos adat, hogy Magyarországon az először szült nők 38%-ánál jelentkezik a stresszinkontinencia, ez az arány két szülés után 57%, a harmadik gyermek születése után 73%.

Széles körben végzett egyesült államokbeli felmérések még megdöbbentőbb adatokat hoztak nyilvánosságra: a 17 évesek körében végzett vizsgálatok a stressz-inkontinencia 18,5%-os előfordulásáról, a 17-25 éves korosztályban viszont 50,7%-os előfordulásáról számolnak be. Ez tehát a klasszikus: "Ne nevettess, mert bepisilek!" korosztály.

Egyénre szabott tréning

A Kriston Intim Torna gyakorlása eleddig szinte hihetetlen gyógyulási arányt eredményezett. Azok a betegek, akik a tornát a gátizmok gyengülésének elsőfokú tüneteinek kezdeti jelentkezésekor kezdték, és 10 héten át napi rendszerességgel folytatták, ma tünetmentesen élik az életüket. Igaz, a sikeres kezelés elengedhetetlen feltétele az életmód változtatása is.

A tanfolyamról Dr. Balogh Katalin belgyógyászt, szakokleveles Kriston Intim Torna-trénert kérdeztük, aki elmondta, hogy a 10 órás oktatás állapotfelméréssel kezdődik. Az ehhez szükséges kérdőív kitöltéséhez azért van szükség, mert a tanfolyam végeztével minden résztvevő egyénre szabott tréninget kap, amely igazodik aktuális állapotához, esetleges kísérőbetegségeihez. Az órák között a kliensek házi feladatot is kapnak, amely segítségével hozzászoknak a rendszeres intim tornához. Kérdésünkre, hogy naponta mennyi időt kell gyakorlásra szánnunk, a doktornő megnyugtatott: a reggeli gyakorlatok elvégzése összesen 2 percet, az esti torna 10-15 percet vesz igénybe. A tanulási folyamaton belül a Kriston Intim Torna-trénerek különös hangsúlyt helyeznek az életmód-változtatásra. Fontos az időben történő, erőlködés nélkül végzett vizelet- és székletürítés, a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás (legalább 2 liter naponta) és a magas rosttartalmú ételek bevitele a táplálkozásba. A helyes testtartás szintén jelentős szerepet kap a gátizmok védelmében. Amikor ugyanis görnyedten ülünk, akkor a mellkas csontos "kosara" összenyomja a hasüreget, és ez a hasűri szerveket alulról támasztó medencealapi izmokat terheli. A túlsúly szintén nagyobb terhet rak a gáttájékra. Kerülni kell a szűk ruhákat, a szoros övet, illetve vizeletvesztés esetén a kemény sarkú cipők használatát, mert ez járás közben erős zökkenésekhez vezet. A tanfolyam lényeges elemei közé tartozik a stresszoldás fontosságának hangsúlyozása.

A Kriston Intim Torna eredménye a medencealap erejének, gyorsaságának, állóképességének és koordinációs készségének javulása. Ez utóbbi az izmok szorítási és lazítási készségét, az állóképesség pedig az izomzat edzettségét takarja.

Kinek lehet, kinek nem

Dr. Balogh Katalin tanfolyamain a résztvevők többsége panaszmentes, és a tréninget a tünetek kialakulásának megelőzése érdekében végzik el. Járnak hozzá egészséges nők, akik szexuális kultúrájukat szeretnék fejleszteni, és fontosnak tartják egészségük megőrzését is; középkorú hölgyek, akik aktívan készülnek fel a változó korra. Tanfolyamait lelkes kismamák is látogatják, akiknek segít a szülésre való felkészülésben és a szülés utáni rehabilitációban. Szerencsére - meséli a doktornő - egyre többen jönnek el hozzám azok a nők, akik szőnyeg alá söpörték a vizelet- és székletinkontinencia kellemetlen tüneteit, illetve azok a betegek, akik számos műtéten estek át. A torna segít ezeknek a tüneteknek a hatékony kezelésében, a nőgyógyászati, urológiai illetve proktológiai műtétek rehabilitációjában, és a rendszeres gyakorlás jelentős szerepet játszik az eredményesség fenntartásában. A Kriston Intim Torna egy további, fontos javallata azokat a betegeket érinti, akiknél központi idegrendszeri zavart diagnosztizáltak: Alzheimer-kóros, Parkinson-kóros illetve sclerosis multiplexes betegeket. Az ő esetükben a betegség természete miatt mindenképpen várható az inkontinencia, de az intim torna gyakorlása kitolja a megjelenés időpontját.

Vannak viszont olyan állapotok is, amelyekben a gyakorlás kifejezetten ellenjavallt. A doktornő elmondása szerint nem ajánlott a torna veszélyeztetett terhesség ideje alatt; miómás betegeknek, akiknél a mozgás vérzést produkál, illetve kismedencei gyulladással kezelt betegeknek, akiknél a gyakorlás fájdalmat okoz.

Tévhitek a hüvelyi izomtornával kapcsolatban

Miért is nem jó, ha valaki a buszmegállóban ácsorgással töltött idő alatt tornáztatja hüvelyizmait? Leginkább azért, mert a medencealapi izmokat fokozott terhelésnek tesszük ki, ha mozgás közben rajtuk nehezedik az összes hasüregi szerv. A Kriston Intim Torna gyakorlatai ezért fekvő és ülő pozícióban történnek, hogy a megerőltetés idejére tehermentesítsük a gátizmokat. Amennyiben ezt nem tesszük meg, úgy a fokozott erőkifejtés közben az izmok megnyúlnak, megsüllyednek, és ezzel nagyobb kárt okozunk magunknak, mint gondolnánk.

A hüvelyi súlyok használata szintén nem ajánlott. Az izmok ebben az esetben szintén függőlegesen vannak összehúzva, és - mivel a folyamatos, 10-15 perces erőkifejtés az izomcsoportban gyakorlatilag lehetetlen - ez ugyancsak az izmok megnyúlásához, gyengüléséhez vezet. Ezen túl a súly, feszülése folytán, a hüvely falához feszül, ahol ennek következtében lelassul a vérkeringés, és az izom tápanyagellátása is hiányt szenved.

A következő tévhit a vizeletsugarat érinti: rendszeres "elzárogatása" vizeletürítés közben nem csak erős pszichés gátat épít bennünk - hiszen az ürítésnek megkönnyebbüléssel kell járnia, nem korlátozással -, de a húgyhólyagban maradó (reziduális) vizelet pangása fokozott kockázatot jelent a visszatérő hólyaghurut kialakulására.

Ezek azok a gyakorlatok, amelyeket gyakran tévesztünk össze az intim tornával, de Dr. Balogh Katalin szakmai megfontolásokból egyiket sem javasolja. Belső izmaink karbantartásához viszont nagy segítséget nyújhat a felkészült tréner segítségével elsajátított, korrekt mozgásprogram, amelynek megismerését akár ma is elkezdhetjük!

Dr. Balogh Katalin Intim Női Torna oldala

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra