Hogyan öregednek meg a szerveink?

Szervek és szervrendszerek öregedése


Szerző: Dr. Boros Szilvia
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Az életkor előrehaladásával a különböző szervek és szervrendszerek (agy, vese, csont, tüdő, máj, szív, izom, stb.) alaki és működésbeli változáson mennek keresztül.

Az ember maximális élettartama 110-120 év, ez alatt a test sejtjei 40-60 osztódáson mennek keresztül. A teknősbéka 175 évig él, ez idő alatt 90-125 sejtosztódás keletkezik. Egy egér átlagosan három és fél évig él, és sejtjei 18-28 alkalommal képesek a megújulásra. A tudomány mai állása szerint a testi sejtek nem rendelkeznek korlátlan osztódási képességgel. Sajátos kivételt képeznek a csontvelői és az ellenanyagképző sejtek, amelyek osztódási képessége nagyon lassan alakul ki. Korlátlan osztódásra csak a daganatsejtek képesek. A sejtek osztódási képessége a halál bekövetkeztekor még nem ér véget, mivel a sejthalálért a szervek működésének elégtelensége felelős.
Az öregedés legszembetűnőbb változása a sejtek számának csökkenése, amely szabad szemmel zsugorodás (atrophia) formájában jelenik meg. A különböző szervek sejtes építőelemeinek regenerálódó képessége eltér egymástól. Például az agy-, izom- és kötőszövet sejtjei csekély megújuló-képességgel rendelkeznek, míg a vérképző rendszer, valamint a spermiumtermelésért felelős sejtek jóval ellenállóbbak. A szövetállomány csökkenését zsír és kötőszövet pótolja, amely együtt jár a szervműködés csökkenésével.

A zsugorodás mellett sok esetben a szervek növekedése (hiperplázia) is megfigyelhető, amely a csökkent teljesítmény kiegyenlítésére szolgál. Az öregkorban jelentkező hiperplázia egyik jellegzetes példája a prosztata megnagyobbodás, amely a 65 évnél idősebb férfiak kétharmadát érinti. A megnagyobbodott sejtek hajlamosak a kóros átalakulásra, jóindulatú daganatok kialakulására, amelyekből sokszor rosszindulatú elfajulás válik. Leginkább a prosztata, petefészek, vastagbél és a tüdő sejtjei hajlamosak rá.

Az öregedési folyamatok a sejteken belül is megjelennek. A sejtmag megnagyobbodik, a fehérjeszintézis hibái miatt az enzimek termelődése is megváltozik. A bőrön kialakuló pigmentfolt mindezen változásnak köszönhető.
A legtöbb szerv, úgymint a máj, vese, csontállomány, agy, izom, tüdő, petefészek állományában csökkenés következik be.
A tüdő légzőfelülete csökken, a kilégzés után tüdőben visszamaradt levegő térfogata jelentősen nő. Hanyatlás következik be az erőltetett vitálkapacitásban, oxigénfelvevő képességben és a légzési kapacitásban. Az agy súlya és vérátáramlása is csökken. A máj súlya és vérellátása szintén módosul, de a szerkezete megtartott marad. A petefészek működése, állománya lényeges visszaesésen megy keresztül, a születéskori petesejtszám 700000-ről 10000-re változik, amelynek természetesen hormonális oka van.

Az agy, szív, csontállomány, izomzat, vese, tüdő, petefészek, here alaki és működésbeli változásait az alábbi táblázat foglalja össze:

Felnőtt kor Idős kor
Agy A vérátáramlás 79,3 ml/min, 100 g agyszövetre vonatkoztatva Az agy súlya 10-12%-kal csökken. A vérátáramlás 79,3 ml/min, 100 g agyszövetre vonatkoztatva
Szív A vérnyomás átlagértéke nőknél 116/70 Hgmm, férfiaknál 122/76 Hgmm. A bal kamra fal vastagsága 80 éves korra 20-25%-kal csökken. A perctérfogat évente 1 százalékkal csökken. A vérnyomás átlagértéke 60 éves nőknél 142/85 Hgmm, férfiaknál 140/85 Hgmm.
Csont
Átlagban férfiaknál 3 százalék, nőknél 8 százalékkal csökken a csontállomány az élet folyamán.
Izom A testtömeg 45 százaléka izom. Az izomsejtek száma 80 éves korra felére csökken. 70 éves korra a testtömeg 27 százaléka izom. A lábizomzat ereje nagyobb mértékben csökken, mint a kéz izomzaté.
Vese
A vese tömege 60 éves korban 250 g, 70 éves korban 230 g, 80 évesen 190 g. A glomerulusok száma felére csökken. A vese vérátáramlása felére csökken. A GFR (glomerulus filtrációs ráta) felére csökken.
Tüdő
A reziduális volumen 100 százalékkal nő. Erőltetett vitálkapacitás (FEV1) értéke férfiaknál évente 32, nőknél 25 ml-rel csökken. A maximális légzési kapacitás 80 éves korra 40 százalékkal csökken. A maximális oxigénfelvevő képesség 80 éves korra 50 százalékkal csökken.
Petefészek Súlya 10 g. Súlya 4 g.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Boros SzilviaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csontritkulás rizikófaktorai

A csontok leépülése a kor előrehaladtával mindenképpen bekövetkezik, de ha kóros mértékben és már idejekorán felbomlik a csontépítési és csontbontási folyamatok egyensúlya, akkor nyilván elkerülhetetlen a csontritkulás.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Fordítson gondot arra, hogy hajmosás után alaposan szárítsa meg a fejbőrét. A vizesen maradt bőrfelszín kedvez a korpás fejbőr kialakulásának

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések