Hogyan öregednek meg a szerveink?

Szervek és szervrendszerek öregedése


Szerző: Dr. Boros Szilvia
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Az életkor előrehaladásával a különböző szervek és szervrendszerek (agy, vese, csont, tüdő, máj, szív, izom, stb.) alaki és működésbeli változáson mennek keresztül.

Az ember maximális élettartama 110-120 év, ez alatt a test sejtjei 40-60 osztódáson mennek keresztül. A teknősbéka 175 évig él, ez idő alatt 90-125 sejtosztódás keletkezik. Egy egér átlagosan három és fél évig él, és sejtjei 18-28 alkalommal képesek a megújulásra. A tudomány mai állása szerint a testi sejtek nem rendelkeznek korlátlan osztódási képességgel. Sajátos kivételt képeznek a csontvelői és az ellenanyagképző sejtek, amelyek osztódási képessége nagyon lassan alakul ki. Korlátlan osztódásra csak a daganatsejtek képesek. A sejtek osztódási képessége a halál bekövetkeztekor még nem ér véget, mivel a sejthalálért a szervek működésének elégtelensége felelős.
Az öregedés legszembetűnőbb változása a sejtek számának csökkenése, amely szabad szemmel zsugorodás (atrophia) formájában jelenik meg. A különböző szervek sejtes építőelemeinek regenerálódó képessége eltér egymástól. Például az agy-, izom- és kötőszövet sejtjei csekély megújuló-képességgel rendelkeznek, míg a vérképző rendszer, valamint a spermiumtermelésért felelős sejtek jóval ellenállóbbak. A szövetállomány csökkenését zsír és kötőszövet pótolja, amely együtt jár a szervműködés csökkenésével.

A zsugorodás mellett sok esetben a szervek növekedése (hiperplázia) is megfigyelhető, amely a csökkent teljesítmény kiegyenlítésére szolgál. Az öregkorban jelentkező hiperplázia egyik jellegzetes példája a prosztata megnagyobbodás, amely a 65 évnél idősebb férfiak kétharmadát érinti. A megnagyobbodott sejtek hajlamosak a kóros átalakulásra, jóindulatú daganatok kialakulására, amelyekből sokszor rosszindulatú elfajulás válik. Leginkább a prosztata, petefészek, vastagbél és a tüdő sejtjei hajlamosak rá.

Az öregedési folyamatok a sejteken belül is megjelennek. A sejtmag megnagyobbodik, a fehérjeszintézis hibái miatt az enzimek termelődése is megváltozik. A bőrön kialakuló pigmentfolt mindezen változásnak köszönhető.
A legtöbb szerv, úgymint a máj, vese, csontállomány, agy, izom, tüdő, petefészek állományában csökkenés következik be.
A tüdő légzőfelülete csökken, a kilégzés után tüdőben visszamaradt levegő térfogata jelentősen nő. Hanyatlás következik be az erőltetett vitálkapacitásban, oxigénfelvevő képességben és a légzési kapacitásban. Az agy súlya és vérátáramlása is csökken. A máj súlya és vérellátása szintén módosul, de a szerkezete megtartott marad. A petefészek működése, állománya lényeges visszaesésen megy keresztül, a születéskori petesejtszám 700000-ről 10000-re változik, amelynek természetesen hormonális oka van.

Az agy, szív, csontállomány, izomzat, vese, tüdő, petefészek, here alaki és működésbeli változásait az alábbi táblázat foglalja össze:

Felnőtt kor Idős kor
Agy A vérátáramlás 79,3 ml/min, 100 g agyszövetre vonatkoztatva Az agy súlya 10-12%-kal csökken. A vérátáramlás 79,3 ml/min, 100 g agyszövetre vonatkoztatva
Szív A vérnyomás átlagértéke nőknél 116/70 Hgmm, férfiaknál 122/76 Hgmm. A bal kamra fal vastagsága 80 éves korra 20-25%-kal csökken. A perctérfogat évente 1 százalékkal csökken. A vérnyomás átlagértéke 60 éves nőknél 142/85 Hgmm, férfiaknál 140/85 Hgmm.
Csont
Átlagban férfiaknál 3 százalék, nőknél 8 százalékkal csökken a csontállomány az élet folyamán.
Izom A testtömeg 45 százaléka izom. Az izomsejtek száma 80 éves korra felére csökken. 70 éves korra a testtömeg 27 százaléka izom. A lábizomzat ereje nagyobb mértékben csökken, mint a kéz izomzaté.
Vese
A vese tömege 60 éves korban 250 g, 70 éves korban 230 g, 80 évesen 190 g. A glomerulusok száma felére csökken. A vese vérátáramlása felére csökken. A GFR (glomerulus filtrációs ráta) felére csökken.
Tüdő
A reziduális volumen 100 százalékkal nő. Erőltetett vitálkapacitás (FEV1) értéke férfiaknál évente 32, nőknél 25 ml-rel csökken. A maximális légzési kapacitás 80 éves korra 40 százalékkal csökken. A maximális oxigénfelvevő képesség 80 éves korra 50 százalékkal csökken.
Petefészek Súlya 10 g. Súlya 4 g.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Boros SzilviaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések