Gyógyító illatok: az aromaterápiáról


Szerző: -práger-
2002. május 9. | Forrás:  Egészségtükör

Az aromaterápia lényege, hogy az illóolajok hatóanyagai szervezetünkbe jutva igen jótékony hatást gyakorolnak. Ezek az anyagok éterikus (illékony) hatásukat legjobban felmelegített vízben fejtik ki, mivel nem oldódnak fel a vízben.

Gyermekkoromban, ha náthás voltam, a nagyi megfőzte a kamillateát, és bármennyire is tiltakoztam, az ölébe ültetett, leterített egy pléddel, és gőzölnöm kellett. Nagyon nem szerettem, és az sem vigasztalt, hogy szolidáris volt velem, és ő is ott izzadt a forró gőzben a takaró alatt. Valószínűleg nem tudta, ahogyan én sem, hogy aromaterápiával kúrálja a náthámat. Persze van ennél sokkal kellemesebb része is az aromaterápiának. De kezdjük az alapoknál. Az aromaterápia lényege, hogy az illóolajok hatóanyagai szervezetünkbe jutva igen jótékony hatást gyakorolnak. Ezek az anyagok éterikus (illékony) hatásukat legjobban felmelegített vízben fejtik ki, mivel nem oldódnak fel a vízben, hanem fokozatosan párolognak. Használatuknak természetesen nem a pokróc alatti izzadás az egyetlen módja.
Stresszoldásra, a pszichikai feszültségek enyhítésére sokkal kevésbé intenzív, ám annál kellemesebb módszer javallott: az aromamécses. Bizonyára mindannyian láttak már ilyet az ajándékboltokban, sok tetszetős megoldás létezik, ami közös bennük, hogy lakásdíszként és terápiás kellékként is használhatóak. Az aromamécsesben lévő gyertya (mécses) melegíti a fölé helyezett folyadékot, így párásít és kellemes illatot varázsol. Ha a mécses vizébe citromfű-, szantálfa-, orgona- vagy rózsaolajat csepegtetünk, nyugtató, lazító hatású illat terjeng majd a szobában.
Az illóolajok közül több, a klasszikus kamilla mellett a kakukkfű, az eukaliptusz, a kajeput és a fenyőolaj képes enyhíteni az enyhébb és súlyosabb légúti betegségek tüneteit. Itt azonban már nem elegendő, ha a szobát belengi finom illatuk. Gyógyító hatásukat leginkább az inhaláció bontakoztatja ki. Tehát marad a 90 C-fokos főzet gőzének - valljuk be - nem túl kellemes belégzése. A módszer megegyezik a nagyi által alkalmazottal: törülköző a fejre, edény a törülköző alá. Arra azonban ügyeljenek, hogy a vízbe csepegtetett illóolaj ne legyen túl sok: itt sem érvényesül a minél több, annál jobb elve. Akkor megfelelő az oldat töménysége, ha a belégzésnél nem lép fel köhögési inger, ám a gőz illata határozottan az illóolajra jellemző.
Létezik az illóolajoknak egy harmadik, kevésbé ismert alkalmazási területe is. Ki gondolná, hogy aromaterápiával küzdhetünk házi kedvenceink parazitái ellen is. Íme a "recept": bármennyire is tiltakozik kutyánk, macskánk, meleg eukaliptusz- és rozmaringolajjal dúsított fürdőt kell vennie, majd e két olaj fele-fele arányú keverékével néhány naponként dörzsöljük be őket. Fontos, hogy a szőr növésével ellentétes irányban masszírozzuk be a keveréket az állat bundájába. Ezzel az egyszerű módszerrel könnyen távol tarthatjuk a bolhákat, kullancsokat.
A természetgyógyászat híveinek tudniuk kell, hogy az aromaterápia és a homeopátiás szerek használata nem férnek meg egymással. Alapszabály, hogy a homeopátiás gyógyszer bevétele és az illóolajok alkalmazása között el kell telnie legalább négy órának.

Szerző:Forrás:Megjelent:
-práger-Egészségtükör2002. május 9.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Önnek mennyi a biológiai életkora?

Hogyan mérhetők a biológiai életkorra utaló, aktuális testi, szellemi állapotra jellemző paraméterek? Nem kell hozzá más, mint egy speciális "Bioaging" szoftver. Lássuk, miről is van szó.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések