Gőzölgő egészség - Önnek!

Vajon mi lehet a finnek vagy a svédek egészségének titka? Hideg? Meleg? Inkább forró! Ismerje meg a szaunák és a gőzfürdők világát, ahol felüdülő percekre számíthat!

Mi a különbség a szauna és a gőzfürdő között?

A szauna és a gőzfürdő olyan váltakozó hőmérsékletű fürdő, amelynek során a test többször (kétszer-háromszor) felhevül, majd lehűl. Manapság már nemcsak az északi népek kultúrájában, hanem szerte a világon igen népszerű lazító, regeneráló eljárás. A szauna száraz-forró körülményt teremt, míg a gőz nedves-meleg módszernek minősül. A túlmelegedés fázisában a test felhevül, a szív gyorsabban kalapál, a testbőr kipirul, amely az érrendszeri vazodilatáció (kitágulás) eredménye. Ezáltal a sejtek, szervek, izmok oxigén ellátása javul, a sejtanyagcsere és az enzimatikus folyamatok gyorsulnak. A lehűlési fázisban a véredények összeszűkülnek, a vénás tónus fokozódik. Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a hideg-meleg váltakozása jelentősen javítja a vénás keringést. A gőzfürdőkezelés hatására a test hőleadása gyorsul és az izzadás mértéke jelentősen nő. A nedves kamra hőmérséklete lényegesen alacsonyabb, mint a szárazé, nem több mint 45-50 fok, míg a szaunáé 80-100 fok. Arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig érdemes a kamrában tartózkodni, nincsen szabály, mivel nagy egyéni különbségek lehetnek a hőmérséklet-toleranciát illetően. Általánosságban azonban elmondható, hogy míg a szaunában 10-15 percig tartózkodunk, addig a gőzben 20-30-percig is bírjuk. Ha gondolatban benyitunk egy megfelelőre fűtött szaunába, azt tapasztaljuk, hogy a legfelső padrészen a legforróbb, míg a bejárati padló szintjén jóval enyhébb a hőmérséklet. A különbség sokszor a 40 fokot is meghaladhatja, mégsem érzékelünk ekkora különbséget. Ennek oka a levegő minimális nedvességtartalmában keresendő. Mivel az alacsony nedvességtartalom mellett a hőleadás is nagyon alacsony, a test megtartja a hőt, felhevül. Emiatt nem tudja a külső környezeti hőmérsékleti változást érzékelni.

Javallatok

Mivel a szauna és a gőzfürdő is váltakozó hőmérsékletű fürdőeljárás, ezért a javallatok sem térnek el egymástól:

  • vérkeringés serkentésére,
  • izomgyengeség esetén,
  • stressz-szituáció leküzdésére,
  • levertség, enyhe depresszió hatására,
  • száraz, repedezett bőr esetén csak a gőz javallt,
  • felső légúti hurut, köhögés esetén csak a szauna javasolt,
  • reumás fájdalmak, ízületi mozgások beszűkülése esetén,
  • alvászavarok fennállása esetén,
  • leromlott általános állapot esetén (orvosi javaslatra).

Ellenjavallatok

Súlyos szívelégtelenségben, tüdőgyulladás fennállása valamint egyéb fertőző betegségek, malignus folyamatok esetén. Ha bármely betegség meglétére van gyanú, addig nem végezhető váltakozó hőmérsékletű fürdő, amíg a diagnózis nem igazolja annak veszélytelenségét.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +17 °C
Minimum: +8 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra