Gőzölgő egészség - Önnek!

Szauna és gőzfürdő - melyiket válasszuk?


Szerző: Dr. Boros Szilvia
2007. július 6. | Forrás:  HáziPatika.com

Vajon mi lehet a finnek vagy a svédek egészségének titka? Hideg? Meleg? Inkább forró! Ismerje meg a szaunák és a gőzfürdők világát, ahol felüdülő percekre számíthat!

Mi a különbség a szauna és a gőzfürdő között?

A szauna és a gőzfürdő olyan váltakozó hőmérsékletű fürdő, amelynek során a test többször (kétszer-háromszor) felhevül, majd lehűl. Manapság már nemcsak az északi népek kultúrájában, hanem szerte a világon igen népszerű lazító, regeneráló eljárás. A szauna száraz-forró körülményt teremt, míg a gőz nedves-meleg módszernek minősül. A túlmelegedés fázisában a test felhevül, a szív gyorsabban kalapál, a testbőr kipirul, amely az érrendszeri vazodilatáció (kitágulás) eredménye. Ezáltal a sejtek, szervek, izmok oxigén ellátása javul, a sejtanyagcsere és az enzimatikus folyamatok gyorsulnak. A lehűlési fázisban a véredények összeszűkülnek, a vénás tónus fokozódik. Számos tudományos vizsgálat bebizonyította, hogy a hideg-meleg váltakozása jelentősen javítja a vénás keringést. A gőzfürdőkezelés hatására a test hőleadása gyorsul és az izzadás mértéke jelentősen nő. A nedves kamra hőmérséklete lényegesen alacsonyabb, mint a szárazé, nem több mint 45-50 fok, míg a szaunáé 80-100 fok. Arra vonatkozóan, hogy mennyi ideig érdemes a kamrában tartózkodni, nincsen szabály, mivel nagy egyéni különbségek lehetnek a hőmérséklet-toleranciát illetően. Általánosságban azonban elmondható, hogy míg a szaunában 10-15 percig tartózkodunk, addig a gőzben 20-30-percig is bírjuk. Ha gondolatban benyitunk egy megfelelőre fűtött szaunába, azt tapasztaljuk, hogy a legfelső padrészen a legforróbb, míg a bejárati padló szintjén jóval enyhébb a hőmérséklet. A különbség sokszor a 40 fokot is meghaladhatja, mégsem érzékelünk ekkora különbséget. Ennek oka a levegő minimális nedvességtartalmában keresendő. Mivel az alacsony nedvességtartalom mellett a hőleadás is nagyon alacsony, a test megtartja a hőt, felhevül. Emiatt nem tudja a külső környezeti hőmérsékleti változást érzékelni.

Javallatok

Mivel a szauna és a gőzfürdő is váltakozó hőmérsékletű fürdőeljárás, ezért a javallatok sem térnek el egymástól:
  • vérkeringés serkentésére,
  • izomgyengeség esetén,
  • stressz-szituáció leküzdésére,
  • levertség, enyhe depresszió hatására,
  • száraz, repedezett bőr esetén csak a gőz javallt,
  • felső légúti hurut, köhögés esetén csak a szauna javasolt,
  • reumás fájdalmak, ízületi mozgások beszűkülése esetén,
  • alvászavarok fennállása esetén,
  • leromlott általános állapot esetén (orvosi javaslatra).

Ellenjavallatok

Súlyos szívelégtelenségben, tüdőgyulladás fennállása valamint egyéb fertőző betegségek, malignus folyamatok esetén. Ha bármely betegség meglétére van gyanú, addig nem végezhető váltakozó hőmérsékletű fürdő, amíg a diagnózis nem igazolja annak veszélytelenségét.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Boros SzilviaHáziPatika.com2007. július 6.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Amikor a csont pálcikaként roppan...

Hatszázezer nő és háromszázezer férfi. Ennyi embert érint hazánkban a csontritkulás. Közülük minden hatodik évente legalább egyszer eltöri valamelyik csontját. Vajon mit kell tudni a csontritkulás okozta törésekről?

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések