"Fogom a kezed, hogy el ne ess!"


Szerző: Dr. Takáts Annamária
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

1997 óta évente tartják meg április 11-én, James Parkinson születésnapján a Parkinson Betegek Világnapját. A betegek érdekében létfontosságú a korai felismerés.

Együtt lehet élni vele, nem is rosszul

"A Parkinson-kór az ún. degeneratív idegrendszeri betegségek között a legjobban kezelhető kórkép. Számos terápiás lehetőség és gyógyszer áll rendelkezésünkre, amivel javítani tudjuk a betegek életminőségét és hosszú éveken át megtartható munkaképességük eredeti munkakörükben. Véleményem szerint ez a korszerű gyógyszeres kezelés legnagyobb eredménye. Ma már más, akár egészséges idős emberekkel összehasonlítva sem rövidebb a Parkinson betegek élete. Ez mindenképpen pozitív üzenet betegeinknek. Mindezek alapján egyre inkább nem stigma, nem "megbélyegzés" ez a betegség - ahogyan egyik betegség sem az. Ezzel a betegséggel együtt lehet élni, nem is rosszul, akár húsz-harminc éven át." - állítja Dr. Takáts Annamária, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke.

Sajnos ebben nem maradtunk le

A Parkinson-kór a leggyakoribb idegrendszeri betegségek egyike, minden százezer lakosból 100-200 közötti lehet érintett, és világszerte 6,3 millióra teszik a betegségben szenvedők számát. Az életkor növekedésével a 65 év feletti lakosság körében mintegy tízszeresére is nőhet a gyakoriság.
A Magyarországon végzett két epidemiológiai felmérés a nemzetközi adatokkal megegyező értékeket mutat. Ennek alapján hazánkban mintegy 18-20 000 beteget tarthatunk számon, és évenként 1500-2000 lehet az új betegek száma.

Szerencsére ebben sem: világszínvonalú gyógyszeres kezelés

A Parkinson-kór lassan progrediáló, azaz lassú rosszabbodást mutató betegség. A gyógyszeres kezelés fejlődésének köszönhetően ma ez az állapot hatékonyabban befolyásolható, mint eddig bármikor. Magyarországon csaknem minden olyan készítmény elérhető, amely a világon a betegség kezelésére alkalmazható.
A betegség az egyes emberekben nagyon eltérő formában jelentkezhet, és az esetek többségében sok év telhet el, amíg a mindennapi tevékenységet jelentősen korlátozza. A jellegzetes tünetek, mint mozgáslassulás, remegés, izommerevség korai felismerése rendkívül fontos, hiszen az időben elkezdett kezelés biztosíthatja a beteg életminőségének hosszú távú megtartását, a munkaképesség megőrzését.

A gyógyszeres kezelés mellett nagyon fontos a rendszeres mozgás-terápia is, és jelentős szerep jut a családnak is, hiszen a Parkinson-kór nemcsak a beteget, hanem a családtagokat, barátokat is érinti, hiszen a terápia során megjelenő változások, problémák észlelésében a beteg környezetében élők kulcsszerepet játszanak.

Még mindig titok az ok

A betegség oka ma még ismeretlen. Feltehetően genetikai és környezeti toxikus tényezők együtthatása hozza létre azt az idegrendszeri károsodást, ami a klinikai tünetek megjelenéséhez vezet. Családi halmozódás csak az esetek 5-10 százalékában figyelhető meg. Az 50 év alatti betegség kezdetnél a genetikai tényezők fontosságát, 50 év felett a környezeti tényezők szerepét hangsúlyozzák.

Mivel a Parkinson-kór tünetei döntően az agyi dopamin-szint csökkenésével kapcsolatosak, a legtöbb kutatás a "dopamin-hatású" gyógyszerek kifejlesztésére irányult. Ezek a gyógyszerek a csökkent dopamin pótlására szolgálnak, helyettesítik, illetve utánozzák ennek hatását vagy gátolják a dopamin lebontását.
A levodopa, a dopamin előanyaga, a Parkinson-kór kezelésének "gold standardja", bár az elmúlt néhány évben számos új terápiás lehetőség is megjelent. A gyógyszeres kezelésben a dopaminagonisták és az úgynevezett COMT-gátlók jelentősége egyre növekszik, ezek a készítmények megelőzhetik, csökkenthetik a levodopa kezelés késői szövődményeit.

Michael J. Fox, a biztatást adó sorstárs

"Az időben felállított diagnózis és helyes gyógyszeres kezelés, a rendszeres orvos-beteg kapcsolat mellett számos egyéb lehetőség is van a betegek állapotának javítására.
A Parkinson-betegségben szenvedők és családtagjaik sok országban önsegítő csoportokat, betegszervezeteket hoztak létre, melyeket nemzetközi szervezet, az EPDA fog össze.
A Delta Parkinson Egyesület is e célból alakult, hangsúlyozva az egymás segítésének gondolatát. Az Egyesület vallja Michael J. Fox életrajzi regényében (Szerencsés ember) írt gondolatait: "...ezt a könyvet sem megírni, sem kiadni nem tudtam volna a Parkinson-kóros betegek támogatása és bátorítása nélkül...betegtársaim lettek legnagyszerűbb tanítóim (...) segítettek, hogy történetemben ne csak saját magam sztoriját lássam...mert mi mi vagyunk, egy csónakban evezünk, és ugyanarra a megmentésre várunk..."
A Parkinson-betegeknek tehát érezni kell az összefogás és együvé tartozás erejét. Nemcsak az egészségügyben dolgozók, hanem a hozzátartozók és a társadalom támogatása is szükséges, hogy valóban megvalósuljon a "Fogom a kezed, hogy el ne ess!" eszméje, mellyel a világhírű boxoló, Muhammad Ali leánya -Rasheda Ali - motiválja mindazokat, akik részt vállalnak a Parkinson-kór elleni küzdelemben."
-mondta dr. Fazekas András, a Fővárosi Szent István Kórház I. Idegosztályának osztályvezető főorvosa, a Delta Parkinson Egyesület orvos-tanácsadója.

A "Fogom a kezed, hogy el ne ess" című könyv magyar nyelvű kiadását 2006. májusában mutatták be.

Szerzők:Forrás:Megjelent:
Dr. Takáts Annamária, Dr. Fazekas AndrásHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések