Fiatalos lendülettel

A testi-szellemi frissesség hosszú távú megőrzése ma már elérhető cél. Számos súlyos betegség tüneteinek megjelenése megakadályozható illetve késleltethető a korai stádiumban végzett szűrővizsgálatok eredményei alapján megválasztott megelőző terápiával.

Emlékezetjavítás: az élő kövülettől a tojássárgájáig

A páfrányfenyő (latin neve: Ginkgo biloba) levelét használják gyógyászati célokra. A levelek flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaznak, továbbá található még bennük ginkgolsav is, melynek allergizáló és toxikus hatásai is lehetnek, ezért nem ajánlott teát főzni belőle. A ginkgolsavat a levélből készült kivonat már nem tartalmazza. A páfrányfenyő kivonat fokozza a szellemi teljesítőképességet és koncentráló készséget, javítja a memóriát és az életminőséget a kései években. Hasznos kiegészítő szer lehet egyes agyi vérellátási zavarok és az ehhez társuló szédülési epizódok kezelésében.

Számos kísérleti adat támasztja alá, hogy a páfrányfenyő hatóanyagai révén a vérkeringés fokozásán keresztül jótékony hatású a nem megfelelő vérellátású perifériás részek fájdalmainak enyhítésében, segítségével a lábak elnehezülésével járó panaszok esetében a páciensek által megtett távolságok növelése érhető el. Kiváló antioxidáns.

A páfrányfenyő leveléből készült kivonat fogyasztása nem ajánlott terhes és szoptató kismamáknak, műtét előtt állók esetében pedig a ginkgo terápia felfüggesztése szükséges a beavatkozás előtt legalább 36 órával a vérzési veszélyek elkerülése miatt. Más készítményekkel való együttalkalmazása előtt feltétlenül szükséges konzultálni a kezelőorvossal, mert például véralvadásgátlókkal, egyes vizelethajtókkal, antidepresszánsokkal történő egyidejű szedésével a gyógyszerek hatása nagymértékben módosulhat. A kezdeti kísérleti eredmények sora azt erősíti meg, hogy a páfrányfenyő levelének kivonata terápiás értékű lehet az Alzheimer-kór kezelésében.

A tojássárgájában nagy mennyiségben található lecitin kémiai megközelítésben foszfatidilkolint, hétköznapi szóhasználatban semleges és poláros zsírok természetes keverékét jelenti. Gazdag lecitinforrás a szójabab és a tojássárgája. A sok foszfatidilkolint tartalmazó lecitinnek májvédő hatása van, mérsékli az alkoholfogyasztás okozta májkárosodások súlyosságát. A lecitin jótékony hatású az érelmeszesedés megelőzésében, elősegíti a tiaminnak májba, az A-vitaminnak a belekbe történő felszívódását, és részt vesz az agyi működési folyamatok fenntartásában. A foszfatidilkolin alkalmazásának jelenleg nincs ismert ellenjavallata. Jelenleg nincs adat gyógyszerkölcsönhatásra és túladagolási tünetekre. Mellékhatásként, melyek enyhék, jelentkezhet hányinger, hasmenés, megnövekedett nyáltermelés. Felszívódási zavarok esetén kellő óvatossággal alkalmazandó, mivel az egyén a foszfatidilkolin kiegészítés hatására hasmenéses periódusokat tapasztalhat, zsírszéklete lehet.

Alfától omegáig: Az idilli állapot helyreállítása

A probiotikumok élő mikroorganizmusok (Lactobacillus fajok, Bifidobaktérium fajok), melyek jótékony hatásúak a gyomor-bélrendszeri eltérések megelőzésében és gyógyításában, az antibiotikum által előidézett hasmenésekben, laktóz-intolerancia és gyulladásos eredetű bélbetegség esetén. Számos kísérleti adat arra utal, hogy ételallergiák esetében is várhatóan sikerrel lesznek használhatóak. Egyes tudományos feltételezések szerint a probiotikumoknak koleszterinszint csökkentő hatásuk is van.

A prebiotikumok a bélben lévő, megbetegedést okozó mikroorganizmusokkal szemben védő hatást fejtenek ki, fokozhatják a kalcium és a magnézium felszívódását, így a csontritkulás kialakulásának kockázatát csökkentik. A prebiotikumok a hasznos baktériumok növekedését segítik elő a bélrendszerben.

Az anyatejjel táplált csecsemők bélflórája elegendő mennyiségben tartalmaz pre- és probiotikumokat, ezért külön pótlásra nincs szükség. A kezdő és főleg a követő csecsemőtápszerek jelentős részét pre- és probiotikummal egészítik ki így elősegítve a babák optimális bélkörülményeinek fenntartását.

Fontos, hogy a probiotikumok szedése folyamatosan történjen fenntartó adagokkal, így biztosíthatóvá válik a bélflóra egyensúlyának megtartása. A pre- és probiotikumok együtt alkalmazása a készítmény hatékonyságot kifejezetten megnöveli.

A leggyakrabban előforduló mellékhatások a készítmény szedésével kapcsolatosan gyomor-bélrendszert érintő eltérések, mint a puffadás, hasmenés vagy székrekedés. Terhes és szoptató kismamák csak akkor alkalmazzanak pro- és prebiotikum tartalmú készítményeket, ha kezelőorvosuk ezt számukra előírja.

Az omega-3-telítetlen zsírsavak (mint az EPA: eikozapentaensav és a DHA: dokosahexaensav) triglicerid-szint csökkentő hatásuk mellett a szív-koszorúér megbetegedések kialakulásának kockázatát mérséklik. Nagy mennyiségben találhatók meg az egyes halfajtákban. A véralvadásgátló mechanizmusok befolyásolásán keresztül a vérzési idő megnyúlását idézhetik elő. Az omega-3-telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrendkiegészítők műtétek előtt nem alkalmazhatóak, szedésük csak orvosi utasításra és folyamatos kontroll alatt javasolható gyermekek, terhes és szoptató kismamák, cukorbetegek esetében. A szer bevitele során enyhe mellékhatások jelentkezhetnek (hasmenés, hányás, halszagú lehelet). A vérzési veszélyek elkerülése (súlyosabb esetben orrvérzés, véres széklet, véres vizelet előfordulása) miatt használatuk tilos vagy korlátozott véralvadásgátló gyógyszerekkel, nem-szteroid gyulladáscsökkentőkkel, a gyógynövények közül a fokhagymával és a páfrányfenyővel.

Könnyed léptekkel az ép csontokért és ízületekért

A csontritkulás megelőzésének alappillérei a megfelelő mennyiségű kalcium bevitele és a testmozgás biztosítása. A kalcium nemcsak a csont felépítéséhez szükséges, hanem a "csontbontó" parathormon termelésének visszaszorítását is szabályozza. A kalcium tejjel, tejtermékkel, egyes zöldségfélékkel is bejuttatható a szervezetbe. Az aktív D-vitamin a kalcium felszívódását fokozni tudja, növeli a táplálékkal bevitt kalcium hasznosulását. A kalciumot és D-vitamint tartalmazó, kombinált készítmények a csonttörések elleni védelem hatásos szereinek minősülnek. Alkalmazásuk ajánlott a csontállomány csökkenésének megakadályozására és egyes csontképzési zavarok terápiájának kiegészítésére. A kalcium kezelés fennálló kalcium vesekövesség esetén ellenjavallt. Vesebetegségben, veseműködési zavarban szenvedő betegek csak a kezelőorvosuk beleegyezésével kezdhetik el a "csonterősítő" kúrát. A betegtájékoztatóban szereplő adagolási útmutatások pontos betartásával elkerülhetővé válik a túladagolás hatására bekövetkező tünetek (vesekőképződés, emelkedett vérkalcium-szint) létrejötte.

Hatékony gyógymód lehet az ízületek merevségének csökkentésére, a porc kopásának meggátlására a kondroitin-szulfáttal és a glükózaminnal történő megelőző kezelés. A kondroitin-szulfát a porc egyik alkotórésze, jó vízmegkötő anyag, klinikai eredmények szerint a porcszövet szerkezetének fenntartásával az ízületi fájdalmat mérsékli, az idült ízületi gyulladás tüneteivel járó csontbetegségek tünetei javulnak. Gyakran kombinálják glükózamin-származékokkal, mert így a készítmény hatékonysága tovább növelhető. A megfelelő biztonsági adatok hiánya miatt fokozott elővigyázatosság szükséges a szer szedésével kapcsolatban, ha a páciens terhes, szoptat, gyermek, véralvadásgátlót szed, vagy cukorbeteg.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra