Felfekvés


Szerző: Fenyves Judit
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

Miért jön létre?

Ha hosszas - napokon, heteken, hónapokon, éveken át tartó - folyamatos, szinte mozdulatlan fekvés következtében a beteg bőre az ággyal érintkező részen állandóan ugyanazokon a pontokon nyomódik. Emiatt az adott bőrfelületen a vérkeringés rosszabbá válik. Sejtjeinkhez szöveteinkhez a táplálékot a vér juttatja el. Ahol rossz a vérkeringés, ott a sejtjeink, szöveteink "éheznek", s lassan kezdenek elhalni: felfekvés esetében egyre nagyobb számban megjelenő, egyre növekvő méretű levedző sebek alakulnak ki a beteg bőrén.

Mely tényezők segítik elő a kialakulását?

A hosszadalmas fekvés mellett egyéb tényezők is hozzájárulnak a kialakulásához: például az amúgy is rossz keringés, melynek eredete sok esetben érszűkület; vitaminhiány, cukorbetegség, rossz általános állapot. Mindezek miatt is lassan gyógyul, folyamatos ellátást, kötözést igényel. A beteg és a hozzátartozók érdekében egyaránt javaslom, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt azért, hogy megelőzzük a kialakulását.

Megelőzés

Sok, különféle betegség következtében, vagy éppen műtét utáni állapotokban kényszerülhet valaki arra, hogy hosszas időt ágyban fekve töltsön. Bizonyos betegségeknél a fekvőhelyzet mikéntjére is oda kell figyelni - például egy hasi műtéten átesett beteg a műtétet követően meghatározott ideig nem fekhet a hasára.

Forgatás, mozgatás

Az ilyen előírásokat szem előtt tartva a felfekvés megelőzése érdekében - ha a beteg állapota megengedi - gyakran mozgassuk, forgassuk a beteget. Ügyeljünk arra, hogy mindeközben ne csavarjuk meg a végtagjait. Ha testes betegről van szó, ajánlatos egyszerre két hozzátartozónak is segédkeznie. Ha a beteg erőnléte engedi, kérjük meg, hogy ő is működjön közre a mozgatásában: húzza fel a térdét, emelje meg a derekát, vállát, karját.

Kenegetés, masszírozás

A vérkeringés pezsdítése érdekében - ha nincs semmiféle ellenjavallata - megmasszírozzuk a karját, lábát, hátát, derekát. Közben be is kenhetjük valamilyen, patikában kapható, decubitus elleni kenőccsel. Igen hatásos még a sósborszesz is azokon a területeken, ahol nincs semminemű kisebesedés. Fontos: daganatos betegeket tilos masszírozni! Őket csak óvatosan szabad kenegetni.

Piros folt a bőrön

Ha a kenegetés, masszírozás előtt piros foltot látunk a beteg bőrén olyan helyen, ahol nyomhatja az ágy, legyünk körültekintőbbek, mert az ilyen foltok a kezdődő felfekvés jelei lehetnek. Ügyeljünk arra, hogy ez a terület a későbbiekben ne nyomódjon. Ekkor még - amíg nem alakul ki levedző seb - könnyebben meggyógyul.
Teendő: A piros foltot óvatosan kenjük be, nehogy ledörzsöljük a legfelső rétegét. A piros folt környékét finoman masszírozzuk meg. Ezzel vérbőséget okozunk.

Párnácskák

A könyökök, sarkak alá tegyünk egy-egy igen puha kis párnát vagy készítsünk üzletben kapható szivacstáblából levágott csíkokból koszorú alakú párnácskákat, s ezt helyezzük a sarkak, könyökök alá úgy, hogy a beteg sarka, könyöke a párna közepén, a lyukban a levegőben legyen.

Decubitus matrac

Gyógyászati segédeszköz boltokban kapható az úgynevezett decubitus matrac, amelynek felülete nem sima, hanem egyenetlen: szivacstábla, amelynek fekvőfelületén sűrűn, piramis alakú kiemelkedések vannak abból a célból, hogy elkerüljük a hagyományos ágy által okozott folyamatos, egy pontot érő nyomást. A decubitus matracot a beteg rendes ágyára tesszük rá. A decubitus matrac társadalombiztosítási támogatással történő megvásárlásával kapcsolatosan konzultáljon az ellátásra szoruló beteg háziorvosával.

A kialakult seb kezelése

Ha már kialakult a felfekvés, ha már valahol kisebesedett a beteg bőre, akkor az folyamatos ellátást, rendszeres kötözést igényel. A legújabb fájdalommentes sebkezelésre használt készítmények között szerepelnek természetes alapanyagokból álló sebkezelő porok, amelyek kollagéntartalmuknál fogva jelentősen gyorsítják a sebek gyógyhajlamát, emellett nem igényelnek eltávolítást, mivel egy hét alatt lebomlanak.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Fenyves JuditHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

A növények titkos ereje

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések