Étrendi tanácsok időseknek


Szerző: Kiss Éva
2008. október 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

Se túl sokat, se túl keveset...

A szervezetünk az idő múlásával átalakul: az öregedés folyamán megváltozik az anyagcserénk is. Csökken a hormontermelés, a nyál- és a gyomornedv-elválasztás még az egyébként teljesen egészségeseknél is. Az energiaszükséglet a korral arányosan csökken: ha a húsz-harminc éves korban bevihető kalóriamennyiséget száz százaléknak tekintjük, ez hatvan év felett már negyedével csökken, hetven év felett pedig már a hetven százalékot sem éri el. Az ennél több energiát tartalmazó étrend már szinte elkerülhetetlenül elhízáshoz vezet, annál is inkább, mert ilyenkor már sokkal nehezebb ledolgozni, hiszen idősebb korban a fizikai aktivitás is csökken. A túl szűkös vagy egyoldalú táplálkozás viszont könnyen vezethet a szervezet leromlásához, különösen, ha az időskorban gyakran előforduló idült emésztési zavarokkal is számolni kell. Így arra kell törekedni, hogy jó minőségű, változatos, de zsírban, "üres kalóriákban" szegény étrendet állítsunk össze. A szalonna, zsíros húsok, töpörtyű fogyasztása helyett sovány húsok, tejtermékek ajánlhatók, zsír helyett lehetőleg étolajat, margarint helyes használni. Okos konyhatechnológiával is segíthetjük ezt: zsiradékban sütés helyett válasszuk inkább a főzést, párolást, csőben sütést, grillezést. Jó szolgálatot tehet a kuktafazék, a turmix, az alufólia, a teflonbevonatú edények használata.

Kopik a motor, rosszabb a "kenés"

A csökkent nyál- és gyomornedv-elválasztás csökkent savtermelést is jelent, ezért az idősebbek táplálékainak könnyebben emészthetőnek kell lennie. Régi tapasztalat, de a szakemberek is megerősítik, hogy ajánlatos olyan ételeket választanunk a számukra, amelyek szemcsékre vagy szálakra szétesnek: ilyenek például a darált húsból készült fogások vagy az omlós tészták. Az emésztést segíti a jó rágás, ezért a hiányzó fogakat pótolni kell. Gyakori az idősebb korban a gyomor és a vastagbél süllyedése, a gyomor és a bélrendszer izomsorvadása. Emiatt lassul a bélrendszer mozgása, a renyheség pedig székrekedéshez vezet. Az étrend összeállításánál ezekre is gondolni kell. A jó bélműködés és rendszeres ürítés feltételei között minden életkorban szerepel a megfelelő testmozgás, az elegendő mennyiségű folyadék és a rostbevitel. Igen ám, csakhogy ennek a korosztálynak a tagjai általában kevesebbet mozognak, hajlamosak elfelejtkezni az elegendő folyadékivásról és a rossz fogazatuk, a renyhébb rágóizmaik, a felfúvódás veszélye stb. miatt sokan kerülik a rostban gazdag ételeket.

Fedezzük fel újra az aludttejet!

A bélmozgást többek között a savanyú tejkészítmények segítik, amelyek egyben a fokozott fehérjeszükséglet kielégítéséhez is hozzájárulnak. Nem véletlen, hogy nagyapáink korában az aludttejet egy karéj kenyérrel tekintették az öregebbek ideális reggelijének, uzsonnájának vagy vacsorájának. Székrekedés esetén ajánlható naponta kétszer egy-egy púpozott evőkanálnyi darált lenmag fogyasztása, mert a lenmag megduzzad a bélben, tágulási ingert vált ki, ami aktivizálja a bélmozgást. A lenmag mellé sok vizet kell inni, alkalmanként legalább fél litert, de a folyadék lehet aludttej, kefir, kompótlé, valódi gyümölcsszörp, tejes gyümölcsturmix, savanyú káposzta vagy a kovászos uborka leve is, amelyek mind jó hatásúak székrekedésnél. Kerülendők viszont a kávé, a cukrozott szörpök, a különböző szénsavas üdítők.

Szőlő, lágy kenyér?

Az idősebb korban nehezebben hasznosulnak az élelmi anyagokkal bevitt vitamin- és ásványi anyagok, ezért a szakemberek azt ajánlják, hogy egész évben kerüljön zöldségféle, friss gyümölcs, burgonya és barna kenyér is az asztalra. A felfúvódást okozó ételeket ajánlatos kerülni, ugyanakkor jó tudni, hogy például turmixszal jelentősen csökkenthető a gázképződést okozó hatásuk. Így az egyik ideális ételféleség lehet a gombából, zellerből, borsóból, spárgából stb. készített krémleves, amely tartalmazza az adott zöldség jótékony elemeit és még a folyadékbevitelben is segít.

Gyógyító ízek

Nemcsak érdekesség, hanem az egészséges táplálkozásra is hatással van, hogy hatvan éves kortól mérsékelten, 75 éves kor felett pedig jelentősen romlik a sós és édes íz iránti érzékenység. A csökkent ízérzékenységnek jele lehet például, hogy az idősek jóval több cukrot tesznek a teába, kávéba, mint a fiatalabbak, erősebben sózzák ételeiket. E kettőnek ártalmai is lehetnek (hízás, cukorháztartás felborulása, vízvisszatartás, stb.). Ugyanakkor nem szükséges takarékoskodni azokkal a fűszerfélékkel, amelyeknek jótékony hatásuk van. Egyes fűszerek ugyanis nemcsak az ízesítésben játszanak szerepet, hanem megindítják, fokozzák a nyálelválasztást, ezzel elősegítik a rágást, a nyelést, az emésztési folyamatokat. Ilyen szerepet játszik az enyhe savanyítás (citrom, ecet) és a gyömbér, a csemegepaprika használata. A mustár segíti a bélnedvek termelődését, a fokhagyma pedig a vitamintartalmán és a fertőtlenítő hatásán túl részt vesz a normális bélműködés és a bélflóra fenntartásában. Az epe elválasztását fokozza a kurkuma, a mentol, a hagyma, a fekete retek.
Számos fűszer fogyasztása (például az oreganó, kakukkfű, paprika) azért kedvező, mert az élelmi rostokhoz hasonlóan megkötik a bélben az epesavakat, gátolják felszívódásukat.

Nem mindegy, hogyan!

Idős korban inkább többször kevesebbet ajánlatos enni, a napi legalább ötszöri étkezés az ideális, úgy, hogy az egyes étkezések során elfogyasztott ételek lehetőleg ne térjenek el lényegesen egymástól sem mennyiségükben, sem a tápértékükben. Semmiképpen se erőltesse, ha nem kívánja, nem érdemes "legyűrni" az ételt. Néhány apróság is sokat segíthet: például evés előtt szellőztessünk, oxigéndúsabb levegőben jobb az étvágy is. Kedvcsináló lehet a szépen terített asztal, az ínycsiklandozóan tálalt étel, és az, ha az étkezés békésen zajlik, tehát ha lehet, ne az asztalnál vitassuk meg a családi bajokat, és ne szóljon a tévéhíradó sem a háttérben. Kerülendő a túl hideg, illetve a túl forró étel, mert károsítja a szájnyálkahártyát. Napjában egyszer főtt étel is kerüljön az asztalra.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2008. október 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felfekvés

A felfekvés (latinul: decubitus) igen nagy fájdalommal járó szövetkárosodás, amely jellemzően hosszasan ágyban fekvő, keveset vagy alig mozgó betegeknél alakul ki. Hogyan előzhető meg és mit tehetünk, ha már kialakult?

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések