Emlő-szűrőprogram


Szerző: Hámor Éva
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A szervezett szűrőprogramok már sok országban működnek. A szűrés történhet önkéntes és behívásos módon. Előző esetben jelentkezés alapján, utóbbiban - a tüdőszűréshez hasonlóan - levelet kap a páciens, amelyben a vizsgálat helyét és időpontját jelzik.

Az emlőszűrés

Lényege, hogy rendszeres tapintásos (fizikális) és mammográfiás vizsgálat történik, panasz- és tünetmentes nőknél. A nemzetközi ajánlások szerint 35-40 éves életkor között egy alkalommal, 40-50 éves kor között 1 - 2 évente, 50 éves kor felett évente javasolt a mammográfia elvégzése. 35 éves kor alatt emlőszűrő vizsgálat nem indokolt, csak veszélyeztetett nőknél. Mivel a tömeges, szervezett emlőszűrés nagyon drága, nem minden ország engedheti meg magának, pedig egy későn felfedezett emlőrák kezelése súlyos százezrekbe-milliókba kerül, és gyógyulási esélye sokkal rosszabb, mint a szűréssel felfedezett kis daganaté. Legalább 70%-os megjelenés szükséges ahhoz, hogy a szűrőprogram megfelelő eredményt hozzon.

Magyarországon

A rendszeres, behívásos szűrés 2001 decemberében indult el, 45-65 éves kor közötti nőknél, 2 éves ciklusban, 32 akkreditált (szakmailag ellenőrzött és megfelelőnek talált) központtal. Az emlőszűrő központok a szűrést követő visszahívást-kidolgozást, és sebészi, onkológiai kezelést is elvégzik, illetve összefogják. A szűrés számszerű eredményéről havonta, a betegek további sorsáról negyedévente küldenek jelentést a központba. A címlisták az ÁNTSZ-től származnak.

Kettős leolvasással

A mammográfiás alapfelvételek elkészítése után kettős leolvasás történik. Ha egyik radiológus - egymástól függetlenül - sem talál az emlőkben malignitásra gyanús területet, negatívnak tekinthető a szűrővizsgálat. Ha bármelyikük felveti esetleges daganat gyanúját, a beteget telefonon, levélben visszahívják. 1000 nő szűrővizsgálata során átlagosan 3-4 emlőrákot fedeznek fel.

Nem kell megrémülni, ha a szűrésből valakit "kiemelnek".

Ez a szűrővizsgálat normális menetéhez tartozik. A legelső mammográfia - nagy érzékenysége miatt - több kóros, vagy bizonytalan eltérést mutat, mint amennyi végül emlőráknak bizonyul. 1000 nőből általában 20-100-at szoktak kiegészítő vizsgálatokra visszahívni. Ez további mammográfiás felvételeket, ultrahang vizsgálatot, esetleg célzott mintavételt (biopsziát) jelent. Nagyon ritkán, 1000-ből kb. 0,5-1 betegnél sebészi mintavételt (excíziót), kis műtétet kell végezni, mert nincs más megoldás annak tisztázására, hogy rosszindulatú-e a képen talált kóros elváltozás. Az ilyen mintavételek harmadában-felében valóban emlőrák a végleges diagnózis.

A szűrőprogrammal szembeni elvárás:

Az emlőrák okozta halálozás jelentős csökkentése. A mai korszerű eszközökkel csaknem 100 százalékban (85-100%) műtét előtt már bizonyítható, hogy a betegnek emlőrákja van, így manapság lényegesen kevesebb jóindulatú folyamatot operálnak. Egy későn felfedezett emlőrák kezelése súlyos százezrekbe-milliókba kerül, és gyógyulási esélye sokkal rosszabb, mint a szűréssel felfedezett kis daganaté.

Az emlőszűrés előnyei

Az esetleges daganat felfedezése 1-2 évvel előbb történik meg, mint, ha azt saját magának tapintaná ki a páciens Számos esetben az emlő eltávolítása helyett a részleges műtét is elégséges. Sokszor elegendő a kis daganat sebészi eltávolítása, és nem kell utókezelés (sugár- és kemoterápia). A végleges gyógyulás esélye jelentősen nő, a halálozás aránya kb. 30%-kal csökken.

Tipp:

Ne hagyatkozzon az emlékezetére, vezesse egy naplóban, mikor és milyen szűrővizsgálaton volt, milyen eredményt kapott. Így biztosan nem marad ki egy ellenőrzés nélküli év sem.
További információkért kattintson a www.her2.hu weboldalra.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyfürdőzés a gyakorlatban

Nyugat- és Közép- és Kelet-Európában a tisztálkodás, fürdés évszázadokon át luxusnak számított. Mára a gyógyfürdőzés ismét nagy teret hódított, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint a négy-öt csillagos termál szállodák elszaporodása szerte az országban.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések