Elkerülhető-e a cukorbetegség?

A cukorbetegség rizikófaktorai, szűrése és megelőzése


2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A különböző típusú cukorbetegségekre más-más tényezők jelentenek rizikót. Ezek ismerete segíthet felmérni, számíthatunk-e diabétesz kialakulására a jövőben. Vannak megváltoztathatatlan tényezők, mások ellen módunkban áll tenni...

Az 1-es típusú diabétesz rizikófaktorai

Az 1-es típusú cukorbetegség mai tudásunk szerint nem előzhető meg. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak. Ismertek olyan génváltozatok, amelyek mellett az 1-es típusú cukorbetegség gyakoribb vagy ritkább, mint az átlagnépességben. Ezek az eltérések azonban csak alacsonyabb vagy magasabb rizikót jelentenek, az összefüggés a betegség kialakulásával nem olyan szoros, mint például a vérzékenység esetében. Azaz a magasabb diabétesz-rizikóval járó változat hordozása mellett nem minden esetben lép fel a betegség. A genetikai eltérések szűrése drága, és ameddig nem rendelkezünk olyan módszerrel, amivel a betegség kialakulása biztonsággal megelőzhető lenne, nincs értelme végezni.

Teszt

Fenyegeti önt a cukorbetegség? Töltse ki tesztünket ide kattintva!

A betegség kialakulásában környezeti tényezők is szerepet játszanak. A gyanúsítottak között szerepel a csecsemők korai tehéntejes táplálása, a nitrátos ivóvíz fogyasztása vagy egyes vírusfertőzések. Ezekről egyértelmű bizonyítékkal nem rendelkezünk. A korai tehéntej- táplálás és a nitrátos ivóvíz fogyasztásának kerülése azonban egyéb betegségek megelőzése szempontjából is hasznos.

A 2-es típusú diabétesz rizikófaktorai és megelőzése

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában örökletes és életmódbeli tényezők is szerepet játszanak. Az egyes családokban halmozódó betegség hátterében nem mindig csak genetikai tényezők fedezhetőek fel, hanem a hasonló életmód is szerepet játszik. A betegség az esetek túlnyomó részében szoros kapcsolatban áll az elhízáshoz kapcsolódó inzulinrezisztenciával, azaz az inzulin hatékonyságának csökkenésével. A genetikai tényezők leginkább azt határozzák meg, hogy mekkora inzulinrezisztenciát képes még a szervezet kompenzálni. Túlsúlyos személyeknél mindenképpen javasolt a cukorbetegség szűrése, különösen jelentős mértékű elhízás vagy a családban halmozódó diabétesz esetén.
De mit tekintünk elhízásnak? Az egyik használatos mérőszám a testtömeg-index (angol rövidítése: BMI - Body Mass Index). Mértékegysége a kg/m2, és úgy számoljuk ki, hogy a testtömeget (kg) elosztjuk a testmagasság (m) négyzetével. Tehát egy 174 cm magas és 70 kg-os ember BMI-je 70/1,742=23,12 kg/m2. Normálisnak 18-25 kg/m2 között tekintjük, 27-ig túlsúly, e felett elhízás állapítható meg. 40 kg/m2 felett már jelentősen megnő a társuló betegségek kockázata.

A másig, egyre gyakrabban használt mérőszám a derékkörfogat. Európaiakban nőknél 80, férfiaknál 94 cm felett kóros a mértéke. A hasra történő elhízás a szénhidrát-anyagcsere zavara mellett gyakran jár együtt magas vérnyomással, valamint a vérzsírok (koleszterin, triglicerid) kóros eltéréseivel, így túlsúlyos személyekben ezeket is szűrni kell, illetve ismert magas vérnyomás, vérzsíreltérés esetén gondolni kell társuló cukorbetegség lehetőségére is. A 2-es típusú cukorbetegség szűrésére a cukorterheléses vizsgálat az elfogadott módszer.

Itt bőven van lehetőség a megelőzésre, mert elhízás és következményes inzulinrezisztencia nélkül öröklött hajlam esetén sem feltétlenül alakul ki a betegség, míg jelentős túlsúly esetén családi halmozódás nélkül is létrejön. 1 mázsa felett a cukorbetegség kialakulása lényegében csak idő kérdése. Az elhízás viszont nem egy olyan sorscsapás, ami ellen nem tehetünk semmit. Megfelelő étrenddel és testmozgással el lehet érni a testsúly normalizálódását. A legtöbb lehetőségünk erre akkor van, amikor még semmilyen társbetegség nem alakult ki, amelyet figyelembe kellene venni az életmód kialakítása során. Sajnos sokunkban a motiváció erre csak akkor jön meg, amikor a kialakult szövődmények és azok kezelése miatt a diéta és a testmozgás megtervezése már nem annyira egyszerű.

Azoknál a nőknél, akiknél a terhesség alatt diabétesz állt fenn, a későbbiekben nagyobb eséllyel alakul ki 2-es típusú diabétesz. Itt fontos a rendszeres ellenőrzés, de még fontosabb a terhesség alatt megtanult étrend folytatása, rendszeres testmozgással történő kiegészítése és az elhízás elkerülése.

Egyéb betegségekhez társuló diabétesz

Ebben a kategóriában természetesen az "egyéb betegség" a rizikófaktor, és annak megelőzésével vagy kezelésével lenne a társuló cukorbaj megelőzhető. Sajnos ez nem mindig ilyen egyszerű. Ahol mindenképpen van cselekvési lehetőség: a tartós, túlzott mértékű alkoholfogyasztás kerülésével megelőzhető (számos egyéb betegség mellett) az alkoholos hasnyálmirigy-károsodás és az ennek következtében kialakuló cukorbetegség.

Az esetlegesen diabéteszt is okozó hormonbetegségek esetén (pajzsmirigy-túlműködés, növekedési hormon túltermelődés) a korai felismerés és kezelés megelőzheti a tartós szénhidrátanyagcsere-zavar kialakulását, a hormonzavar megszűntével a vércukor is normalizálódik. Ha a felismerés és kezelés késlekedik, vagy ha nincs mód a gyógyításra, a cukorbaj állandósul.

Mellékvesekéreg-hormon szedése mellett gyakran alakul ki átmeneti vagy tartós diabétesz, ezért a kezelést a még hatékony legkisebb adaggal célszerű végezni, a lehető legrövidebb ideig, és aztán lehetőség szerint elhagyni. Amennyiben a kezelt betegség természete miatt az elhagyásra nincs lehetőség, számítani kell a diabétesz felbukkanására. Időszakos vércukorméréssel az eltérés időben felfedhető, és kezelhető.

Örökletes diabétesz formák lehetőségére a családi halmozódás hívhatja fel a figyelmet. Itt a megelőzés rendszerint nem lehetséges, de a családtagok szűrésével és a korán megkezdett kezeléssel a szövődmények kialakulása meggátolható.

Terhességi cukorbaj

A terhesség során kialakuló diabétesz rizikófaktorai hasonlóak a 2-es típusú diabéteszéhez. Az anya fokozottan veszélyeztetett, ha a családban halmozottan fordul elő cukorbetegség, ha a fogamzást megelőzően is már túlsúlyos, illetve ha korábbi terhesség során már előfordult cukorbaj. A 2-es típusú diabéteszhez hasonlóan a gesztációs diabétesz gyakorisága is emelkedik az életkorral.

  
 

Odafigyeléssel elkerülhető a terhességi cukorbetegség (Fotó: Europress)

 

Ideális esetben minden kismamánál történik szűrővizsgálat a 24-28. terhességi hét között. Ez egy cukorterheléses vizsgálatot jelent, azaz éhgyomri vérvétel után 75 g szőlőcukrot kell meginni vízben feloldva, majd 2 óra múlva történik újabb vérvétel. Rizikófaktorok esetén, illetve ha a szülészeti vizsgálat felveti cukorbetegség gyanúját - erre a magzati túlnövekedés, túl sok magzatvíz hívhatja fel a figyelmet -, vagy ha a vizeletvizsgálat során cukrot találnak, erre hamarabb is sor kerülhet, akár már a terhesség első harmadában.

A megelőzés lehetősége az elhízás elkerülése. Túlsúly és tervezett terhesség esetén érdemes a testsúlyt még a fogamzás előtt normalizálni, és a várandósság ideje alatt is tartózkodni a túlzott súlygyarapodástól. Az extrém diéták természetesen nem javasoltak, de az a mondás sem teljesen igaz, hogy a kismama "kettő helyett eszik". Elhízás esetén terhesség alatt sincs szükség napi 1600 kcal-t meghaladó energiabevitelre. Veszélyeztetettség vagy már kialakult diabétesz esetén célszerű dietetikus segítségét kérni egy olyan étrend kidolgozásához, amely mellett nem következik be nem kívánt súlygyarapodás, és a baba is megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz jut.


Forrás:Megjelent:
HáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések