Szerző: Pásztiné Gere Erzsébet 2008. február 2. |
Forrás:
HáziPatika.com
Az antioxidánsok a sejteket a szabadgyökök által okozott oxidatív károsító hatástól védik. Használatuk kedvező irányban befolyásolhatja egyes szív-érrendszeri, immunrendszeri működési zavarok, tumoros elváltozások kezelését.
Antioxidánsok nagyító alatt
A szabadgyökök nagy mennyiségű keletkezésének veszélye abban rejlik, hogy kapcsolatba léphetnek fontos sejtalkotókkal, és veszélyeztethetik akár a DNS, akár a sejtmembrán épségét. Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek a szabadgyökök reakcióképességét csökkentik, leállítják a túlzott mértékű oxidatív folyamatokat, mielőtt azok súlyos sejtszintű változásokat okoznának.
Ezek az anyagok a szervezetet károsító aktív gyökök mennyiségének csökkentése révén képesek védelmet biztosítani egyes krónikus kórképek kialakulása ellen. Bizonyos szív-érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, érelmeszesedés) és daganatos elváltozások kialakulásának megelőzésében és esetleg gyógyításában fontos szerepet kaphatnak. Jelenleg is vizsgálat tárgyát képezi ezen molekulák szabadgyökfogó hatásának feltérképezése az öregedési folyamatok lassításában, a társult neurodegeneratív (idegrendszeri elfajulásos) eltérések létrejöttének megakadályozásában.
Az antioxidáns aktivitással rendelkező vegyületek alkalmazása az érelmeszesedés kezdeti szakaszában a leghatékonyabb, a "káros" LDL- (kis sűrűségű lipoprotein) koleszterin oxidációjának késleltetésével az artériafal bizonyos károsodásai kivédhetőek. Kísérleti adatok szerint főleg dohányzók esetében a szabadgyökök által okozott érrendszeri megbetegedésekkel szemben egyes antioxidánsok (pro-A-vitamin, E-vitamin) védő hatásúnak bizonyultak.
h i r d e t é s
Madarat tolláról, növényeket színükről
Sokan elbizonytalanodnak, amikor a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló vitaminokról kérdezik őket. Pedig a szín a legtöbb esetben árulkodó jel. A paradicsom, a piros paprika, a csipkebogyó, a vérnarancs élénk színéért például a likopin a felelős, a karotinoidok narancssárgára színezik a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt. Az A-vitamin előanyagai a karotinoidok, legismertebb képviselőjük a ß-karotin, melyből a szervezet képes A-vitamint előállítani. A likopin antioxidáns tulajdonsága révén számos krónikus betegség megelőzésében nyújthat hatékony segítséget, és a szervezet idő előtti öregedését, a bőr ráncosodását késleltetheti.
Egyes tanulmányok szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és kedvező irányban befolyásolják a vér koleszterinszintjét.
Az E-vitamin szintén antioxidáns hatású, zsíroldékony vitamin, jelentős mennyiségben található meg a gabonafélék csíráiban, a növényi olajokban és a zöld növények egy részénél. Megvonása állatkísérletekben többek között idegrendszeri zavarokat, vörösvértest-károsodást és a nemi érés után terméketlenséget okozott.
A C-vitaminról kevesen tudják, hogy nemcsak a legyengült szervezet erősítésére szolgál, de egyben nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontok, a fogak épségének fenntartásához, a sebgyógyuláshoz, a vas felszívódásához. Kiváló C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök.
Fontos tudni: a multivitamin-készítmények összetételét úgy alakítják ki, hogy adott életkorban és adott élethelyzetben (terhesség, szoptatás, dohányzás, vegetáriánus étrend, fogyókúra esetén) fedezzék a páciensek előírt napi vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Sok gyártó a táplálékkal együtt bevitt vitamin és nyomelem mennyiséget is figyelembe veszi, és a termék előállításánál a korrigált mennyiségeket alkalmazza. Tartsuk be a készítményekben található betegtájékoztató előírásait, mert főleg a zsíroldékony vitaminok esetében áll fenn a túladagolás kockázata az ajánlott mennyiségek túllépése esetén.
Kis adagban gyógyszer!
A szelén szükséges nyomelem az emberi étrendben, részt vesz a reaktív oxigén szabadgyökök károsító hatása elleni védelemben, a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjének és a sejtek redox-állapotának szabályozásában. Egyes feltételezések szerint immunszabályozó, rákellenes és érelmeszesedés-gátló aktivitással is rendelkezik. A glutation-peroxidáz nevű enzimek a lipoproteinek (zsírszerű anyagot tartalmazó fehérjék) közül az alacsony sűrűségűeket (LDL-t) védik az oxidációtól, ezáltal az érelmeszesedés létrejöttének esélyét csökkentik. A szelénhiány az immunrendszer egyes komponenseinek hatékonyságát is mérsékelheti. Az alacsony szeléntartalmú étrend általában összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri megbetegedések és bizonyos daganatos elváltozások (prosztata-, tüdő-, vastagbél-, gyomor- és bőrrák) kialakulásának megnövekedett kockázatával, mely kórképek megelőzéséhez a szelénkiegészítés jelentős mértékben hozzájárulhat.
A szelént túl lehet adagolni, ilyenkor mérgezési tünetek lépnek fel, ezért fontos az előírt adagolási útmutató betartása.
KQ10 töretlen sikerrel 50 év után is
A koenzim Q10 (röviden KQ10) olyan vegyület, melyet a szervezet saját maga is előállít. Hatékony molekula a sejtszintű oxidatív károsító hatások kivédésében. Állatkísérletekben a KQ10 jelentős mértékben hozzájárult az immunrendszer megfelelő működéséhez, és ellenállóbbá tette az állati szervezetet a fertőzésekkel szemben. Klinikai kísérleti adatok szerint a koenzim Q10 kardioprotektív (szívvédő) tulajdonságúnak bizonyult a doxorubicin szedése alatt, a rákellenes gyógyszer szívkárosító mellékhatását számottevően csökkentette. Kezdeti stádiumban lévő tanulmányok feltételezése szerint daganatellenes hatással is rendelkezik, azonban ennek az állításnak a megerősítésére nagyobb beteganyaggal dolgozó, több központban folytatott, megfelelően megtervezett és kivitelezett kísérletsorozatra van szükség. A koenzim Q10 a fogvédelemben is úttörő molekula. Egyes tanulmányok szerint a fogínyvérzés kockázata csökken a koenzim Q10 szintjének növelésével. A fogíny- és a fogágybetegségben szenvedők részére a KQ10 kiegészítő terápia jótékony hatású. Terhes, szoptató kismamák, cukorbetegek és véralvadásgátlót szedő betegek esetében orvosi mérlegelés szükséges a KQ10-t tartalmazó készítmények szedésének megkezdése előtt.
Terítéken a bioflavonoidok
A flavonoidok számos gyógyászati felhasználással rendelkeznek: jellegüktől függően hatékonyak lehetnek a gyulladások kezelésében, a májvédelemben, hozzájárulhatnak a mikroorganizmusok által előidézett fertőzések leküzdéséhez, növelhetik a kapilláris rezisztenciát, vizelethajtó tulajdonságaiknak köszönhetően a fokozott folyadék-visszatartás gyógyításában segíthetnek. A "növényi" antioxidánsok közös jellemzője, hogy képesek a szabadgyökök káros hatásainak részleges vagy teljes kivédésére. Számos kísérlet eredménye utal a bioflavonoidok jótékony hatásáról daganatos megbetegedések támogató terápiájában.
A jövő nagy kérdései
Az antioxidánsok gyógyászati felhasználásának lehetőségei sokrétűek, jelenleg is intenzív kutatás tárgya terápiás értékük felderítése számos kórkép, többek közt a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, az Alzheimer-kór, a skizofrénia, az asztma, a COPD, a (pre)eklampszia (eszméletvesztéssel járó rángógörcs), vesebántalmak, egyes gyomor-bélrendszeri és szív-érrendszeri megbetegedések, daganatos elváltozások gyógyításában. Az eddigi tudományos eredmények biztatóak, és van rá esély, hogy az antioxidáns vegyületek a nehezen kezelhető krónikus betegségek kezelésében központi szerephez jutnak.
A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?
Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!
Tippek:
Bár még nem teljesen tisztázott a hatásmechanizmus, az azonban biztos, hogy a fokhagyma vérnyomáscsökkentő. A megfelelő hatáshoz azonban napi 2 nyers gerezdet kell elfogyasztani! Időnként megéri, de az orvosi kezelést nem helyettesíti!