Egyszerű anyagok összetett bajokra

Az antioxidánsok a sejteket a szabadgyökök által okozott oxidatív károsító hatástól védik. Használatuk kedvező irányban befolyásolhatja egyes szív-érrendszeri, immunrendszeri működési zavarok, tumoros elváltozások kezelését.

Antioxidánsok nagyító alatt

A szabadgyökök nagy mennyiségű keletkezésének veszélye abban rejlik, hogy kapcsolatba léphetnek fontos sejtalkotókkal, és veszélyeztethetik akár a DNS, akár a sejtmembrán épségét. Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek a szabadgyökök reakcióképességét csökkentik, leállítják a túlzott mértékű oxidatív folyamatokat, mielőtt azok súlyos sejtszintű változásokat okoznának. Ezek az anyagok a szervezetet károsító aktív gyökök mennyiségének csökkentése révén képesek védelmet biztosítani egyes krónikus kórképek kialakulása ellen. Bizonyos szív-érrendszeri megbetegedések (szívinfarktus, érelmeszesedés) és daganatos elváltozások kialakulásának megelőzésében és esetleg gyógyításában fontos szerepet kaphatnak. Jelenleg is vizsgálat tárgyát képezi ezen molekulák szabadgyökfogó hatásának feltérképezése az öregedési folyamatok lassításában, a társult neurodegeneratív (idegrendszeri elfajulásos) eltérések létrejöttének megakadályozásában. Az antioxidáns aktivitással rendelkező vegyületek alkalmazása az érelmeszesedés kezdeti szakaszában a leghatékonyabb, a "káros" LDL- (kis sűrűségű lipoprotein) koleszterin oxidációjának késleltetésével az artériafal bizonyos károsodásai kivédhetőek. Kísérleti adatok szerint főleg dohányzók esetében a szabadgyökök által okozott érrendszeri megbetegedésekkel szemben egyes antioxidánsok (pro-A-vitamin, E-vitamin) védő hatásúnak bizonyultak.

Madarat tolláról, növényeket színükről

Sokan elbizonytalanodnak, amikor a gyümölcsökben, zöldségekben előforduló vitaminokról kérdezik őket. Pedig a szín a legtöbb esetben árulkodó jel. A paradicsom, a piros paprika, a csipkebogyó, a vérnarancs élénk színéért például a likopin a felelős, a karotinoidok narancssárgára színezik a sárgarépát, a sárgadinnyét vagy a sütőtököt. Az A-vitamin előanyagai a karotinoidok, legismertebb képviselőjük a ß-karotin, melyből a szervezet képes A-vitamint előállítani. A likopin antioxidáns tulajdonsága révén számos krónikus betegség megelőzésében nyújthat hatékony segítséget, és a szervezet idő előtti öregedését, a bőr ráncosodását késleltetheti. Egyes tanulmányok szerint a karotinoidok csökkentik a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és kedvező irányban befolyásolják a vér koleszterinszintjét. Az E-vitamin szintén antioxidáns hatású, zsíroldékony vitamin, jelentős mennyiségben található meg a gabonafélék csíráiban, a növényi olajokban és a zöld növények egy részénél. Megvonása állatkísérletekben többek között idegrendszeri zavarokat, vörösvértest-károsodást és a nemi érés után terméketlenséget okozott. A C-vitaminról kevesen tudják, hogy nemcsak a legyengült szervezet erősítésére szolgál, de egyben nélkülözhetetlen a kötőszövetek, a csontok, a fogak épségének fenntartásához, a sebgyógyuláshoz, a vas felszívódásához. Kiváló C-vitamin-források a zöldpaprika, a saláta, a brokkoli, a kelbimbó, a burgonya, a csipkebogyó, a friss gyümölcsök. Fontos tudni: a multivitamin-készítmények összetételét úgy alakítják ki, hogy adott életkorban és adott élethelyzetben (terhesség, szoptatás, dohányzás, vegetáriánus étrend, fogyókúra esetén) fedezzék a páciensek előírt napi vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Sok gyártó a táplálékkal együtt bevitt vitamin és nyomelem mennyiséget is figyelembe veszi, és a termék előállításánál a korrigált mennyiségeket alkalmazza. Tartsuk be a készítményekben található betegtájékoztató előírásait, mert főleg a zsíroldékony vitaminok esetében áll fenn a túladagolás kockázata az ajánlott mennyiségek túllépése esetén.

Kis adagban gyógyszer!

A szelén szükséges nyomelem az emberi étrendben, részt vesz a reaktív oxigén szabadgyökök károsító hatása elleni védelemben, a pajzsmirigyhormonok anyagcseréjének és a sejtek redox-állapotának szabályozásában. Egyes feltételezések szerint immunszabályozó, rákellenes és érelmeszesedés-gátló aktivitással is rendelkezik. A glutation-peroxidáz nevű enzimek a lipoproteinek (zsírszerű anyagot tartalmazó fehérjék) közül az alacsony sűrűségűeket (LDL-t) védik az oxidációtól, ezáltal az érelmeszesedés létrejöttének esélyét csökkentik. A szelénhiány az immunrendszer egyes komponenseinek hatékonyságát is mérsékelheti. Az alacsony szeléntartalmú étrend általában összefüggésbe hozható szív- és érrendszeri megbetegedések és bizonyos daganatos elváltozások (prosztata-, tüdő-, vastagbél-, gyomor- és bőrrák) kialakulásának megnövekedett kockázatával, mely kórképek megelőzéséhez a szelénkiegészítés jelentős mértékben hozzájárulhat. A szelént túl lehet adagolni, ilyenkor mérgezési tünetek lépnek fel, ezért fontos az előírt adagolási útmutató betartása.

KQ10 töretlen sikerrel 50 év után is

A koenzim Q10 (röviden KQ10) olyan vegyület, melyet a szervezet saját maga is előállít. Hatékony molekula a sejtszintű oxidatív károsító hatások kivédésében. Állatkísérletekben a KQ10 jelentős mértékben hozzájárult az immunrendszer megfelelő működéséhez, és ellenállóbbá tette az állati szervezetet a fertőzésekkel szemben. Klinikai kísérleti adatok szerint a koenzim Q10 kardioprotektív (szívvédő) tulajdonságúnak bizonyult a doxorubicin szedése alatt, a rákellenes gyógyszer szívkárosító mellékhatását számottevően csökkentette. Kezdeti stádiumban lévő tanulmányok feltételezése szerint daganatellenes hatással is rendelkezik, azonban ennek az állításnak a megerősítésére nagyobb beteganyaggal dolgozó, több központban folytatott, megfelelően megtervezett és kivitelezett kísérletsorozatra van szükség. A koenzim Q10 a fogvédelemben is úttörő molekula. Egyes tanulmányok szerint a fogínyvérzés kockázata csökken a koenzim Q10 szintjének növelésével. A fogíny- és a fogágybetegségben szenvedők részére a KQ10 kiegészítő terápia jótékony hatású. Terhes, szoptató kismamák, cukorbetegek és véralvadásgátlót szedő betegek esetében orvosi mérlegelés szükséges a KQ10-t tartalmazó készítmények szedésének megkezdése előtt.

Terítéken a bioflavonoidok

A flavonoidok számos gyógyászati felhasználással rendelkeznek: jellegüktől függően hatékonyak lehetnek a gyulladások kezelésében, a májvédelemben, hozzájárulhatnak a mikroorganizmusok által előidézett fertőzések leküzdéséhez, növelhetik a kapilláris rezisztenciát, vizelethajtó tulajdonságaiknak köszönhetően a fokozott folyadék-visszatartás gyógyításában segíthetnek. A "növényi" antioxidánsok közös jellemzője, hogy képesek a szabadgyökök káros hatásainak részleges vagy teljes kivédésére. Számos kísérlet eredménye utal a bioflavonoidok jótékony hatásáról daganatos megbetegedések támogató terápiájában.

A jövő nagy kérdései

Az antioxidánsok gyógyászati felhasználásának lehetőségei sokrétűek, jelenleg is intenzív kutatás tárgya terápiás értékük felderítése számos kórkép, többek közt a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, az Alzheimer-kór, a skizofrénia, az asztma, a COPD, a (pre)eklampszia (eszméletvesztéssel járó rángógörcs), vesebántalmak, egyes gyomor-bélrendszeri és szív-érrendszeri megbetegedések, daganatos elváltozások gyógyításában. Az eddigi tudományos eredmények biztatóak, és van rá esély, hogy az antioxidáns vegyületek a nehezen kezelhető krónikus betegségek kezelésében központi szerephez jutnak.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég. Több helyen várható eső, zápor. Az északnyugati szelet élénk, helyenként erős lökések kísérhetik. Késő este 3, 9 fok valószínű. A melegedésnek egy markáns hidegfront vetett véget, ami sokaknál okozhat kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra