Dadogva látni

Az időskori olvasási nehézségek hátterében olyan folyamatok állnak, amelyek következtében az olvasóképesség fokozatosan vész el. A kieső idegsejtek helyén fekete folt "takarja" ki a tárgyakat, s csak a környező, megmaradó sejtek révén képes az egyén látni

Az időskori olvasási nehézségek hátterében az éleslátás helyén olyan kóros folyamatok zajlanak le, amelyek következtében az olvasóképesség fokozatosan elvész, a kieső idegsejtek helyén kisebb-nagyobb fekete folt "takarja" a tárgyakat, s csak a környező, megmaradó sejtek révén képes az egyén látni. Az ideghártyában a látást biztosító ún. csap- és pálcika-sejtek regenerációra nem képesek, ezért ha elpusztultak, funkciójuk végérvényesen kiesik. A megmaradt látás elegendő ahhoz, hogy ismerős környezetben az illető tájékozódni tudjon, de amire ránéz, azt nem képes felismerni, így nem tud apróbb betűket elolvasni, nem képes pl. a pénzt felismerni. Ez a körülmény időskorban az életvitelt megnehezíti, akadályozza.

Ennek a betegségnek - amelynek oka egyelőre ismeretlen - klinikai szempontból két formáját különböztetjük meg: az ún. "száraz" típusú degenerációra a pigmenthám-sejtek lassú, fokozatos pusztulása jellemző, ennek következménye a látó-sejtek pusztulása is. A másik, az ún. "nedves" forma ritkábban fordul elő. Jellemzője a hirtelen fellépő, kisebb-nagyobb torzlátás, esetleg többé-kevésbé átlátszatlan folt megjelenése.

Vannak olyan kóros folyamatok a szemfenéken, amelyek hajlamosíthatnak a macula-degeneráció kialakulására. Ezek a pigment hámsejtek szintjén kialakuló szemölcsök vagy pigment-egyenetlenségek. Jelenlétük a szemfenéken fenyegető jelei egy később kialakuló olvasási zavarnak.

Vannak más tényezők is, amelyek hajlamosíthatnak erre a betegségre. Ezek: a dohányzás, a magas vérnyomás betegség, a szív- és érrendszeri betegség, bizonyos táplálkozási szokások. A fentiekből következik, hogy a macula-degenerációt gyógyítani kevésbé lehet, a hangsúlyt a megelőzésre kell helyezni. Az orvostudomány az elmúlt 10 évben hatalmas erőfeszítéseket tett, hogy ezt a népbetegségnek számító bajt valamilyen módon gyógykezelje.

A macula-degenerációk kezelésének két nagy iránya van: a gyógyszeres kezelés és a műtéti megoldások.

A macula-degenerációk gyógyszeres kezelésének lehetőségei annak a meggondolásnak az alapján körvonalazódnak, hogy ebben a betegségben szenvedő egyének vérében a normálisnál kevesebb A- és E-vitamin található. Bizonyos mikroelemek, mint a szelén és a cink, a normális folyamatokhoz szükséges enzimek alkotórészei is hiányozhatnak, vagy nem kellő mennyiségben vannak jelen. Az ideghártya sejtjeinek anyagcseréjéhez bizonyos molekulák jelenléte feltétlen szükséges, melyeket a szervezet maga nem tud előállítani, de táplálékban, különösen a zöldfőzelékekben jelen vannak, s eddig ezeket szintetikus úton sem sikerült előállítani. Ezért a fent megnevezett vitaminok és ún. nyomelemek gyógyszeres formában való szedése, kiegészítve lehetőleg heti két alkalommal zöldfőzelék evésével, kedvező hatású lehet a macula-degeneráció megelőzésére. Amerikai statisztikák kimutatták, hogy az ilyen kezelés alatt álló betegek közül kevesebben kapnak macula-degenerációt, mint azok, akik ezt a kezelést nem kapták. Az is nyilvánvaló, hogy a magas vérnyomás betegség és a szív- és érrendszeri betegségek kezelése fontos összetevője a megelőzésnek. A dohányzás szerepét pedig nemcsak a szembetegség kialakulásában kell hangsúlyozni, hanem káros hatása más betegségekben is nyilvánvaló.

A macula-degenerációk műtéti beavatkozással történő kezelése az elmúlt 8-10 évben nagy változáson ment keresztül. Elsőként a lézeres kezelést kell említeni, amelyre már régóta lehetőség van. Lényege az ideghártya alatt kialakuló érújdonképződéssel járó membránban az erek elpusztítása. Ez az eljárás elsősorban akkor alkalmas, amikor a membrán nem közvetlenül az éleslátás helye alatt van. Ez azonban csak az esetek 15-20 százalékában fordul így elő. Ilyenkor a lézerkezelés célja az, hogy a szükségképpen keletkező folt a lehető legkisebb legyen, mivel kezeletlen esetben előfordulhat, hogy a tájékozódást is zavaró nagyságú folt alakul ki a betegség következtében.

A 90-es évek óta a sebészi eljárások kezdenek elterjedni, így bizonyos formáit már hazánkban is végzik. Ezek lényege az ideghártya alatt lévő újdonképzett ereket tartalmazó membrán műtéti úton történő eltávolítása. A technikailag nem túl bonyolult műtéti eljárás hátránya, hogy a műtét során a pigment hámsejt réteg is sérül, hiszen a membránok 90 százaléka a pigment hámsejt réteg alatt helyezkedik el. Egyelőre nem rutin eljárásról van szó, hanem kísérleti beavatkozásról. Ezek a kísérletek lehetővé teszik az ideghártya átültetését (embrionális szövetből, esetleg mikrochipek formájában), s a talán nem is olyan távoli jövőben a látás igazi rehabilitációját - az elpusztult sejtek újakra cserélésével -, a látást is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +16 °C
Minimum: +4 °C

A Nyugat-Dunántúlon erősen felhős vagy borult lesz az ég, másutt délelőtt még csak kisebb körzetekben lehet felhős idő, csak délutántól várható felhőzet-növekedés. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon kicsivel 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Az előrejelzések alapján hétfőn frontmentes időnk lesz, így a frontérzékenyek tünetei várhatóan nem erősödnek fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra