Betegséggel edzeni

Szerencsére az aktív testmozgás egyre többünk életmódjának szerves része lesz. Sőt, vannak olyanok, akik a világ minden kincséért se hagynák ki az aznapra "előírt penzumot". Pedig betegen edzeni nemhogy nem használ, hanem veszélyes is.

Figyeljünk a szívünkre

Fizikai terhelést beteg, operált szívvel kizárólag csak orvosi felügyelet mellett lehet végezni. Ha az orvos elmondja, hogy mit szabad, és lehet sportolni, akkor is érdemes bizonyos időnként ellenőriztetni, megvizsgáltatni a szívünket.

Komolyan kell venni például a különböző szívritmus-zavarokat. A sportorvosnál rutinvizsgálatnak számít a kardiológiai EKG vizsgálat. Az EKG görbén felfedezett "hosszú QT", vagyis a szívkamra hosszú megnyúlása egyeseknél gondot okozhat, másoknál viszont semmi egészségügyi problémát nem jelent. A kamra-fibrilláció szintén veszélyes lehet. Ilyenkor nem szabályos a szívműködés, a kamra nem ernyed el, csak "remeg", és nincs vértovábbító funkciója.

Az echokardiográfia, vagyis az ultrahangos szívvizsgálat tartalmazza a szív méreteit, a billentyűk helyzetét és az áramlási paramétereket. Ezekből nagyszerűen lehet következtetni a szívfunkciókra. A koszorúerek hálózatát sajnos csak katéterrel lehet vizsgálni, de indokolt esetben ezt is bevetik a szakemberek. Nem egyszer fordult már elő, hogy élsportolókat tiltottak el a sporttevékenységtől.

Természetesen a stresszes, feszült, zaklatott életmód, a nem kipihenten történő túlzott fizikai igénybevétel, mind extra terhelést és ingert jelent a szervezetnek.

Betegségek, melyek mellett nem végezhető mozgásprogram

Ha egy negyven év feletti fizikailag inaktív személy rászánja magát a rendszeres testmozgásra, akkor minden esetben érdemes elvégezni egy komplex szűrővizsgálatot, amelynek része az EKG és belgyógyászati vizsgálat. Gyakran a kapott eltérések (pl. magasvérnyomás, vércukor) indokolttá teszik a terheléses vizsgálat elvégzését, amelynek során a szakemberek képet kapnak a terhelhetőség mértékéről (A Magyar Sportorvos Társaság minden esetben javasolja a 40 év felettiek terheléses vizsgálatát). A kapott eredmények ismeretében lehet biztonsággal edzést, fitneszprogramot tervezni.

Számos olyan szív-érrendszeri és egyéb betegség ismert, amelyek ellenjavallttá teszik a testedzést. Ezek a következők:

  • akut miokardiális infarktus utáni állapot,
  • instabil, vagy nyugalmi angina pectoris,
  • veszélyeztető arrithmiák,
  • szívelégtelenség,
  • aorta stenosis közepes vagy súlyos foka,
  • pulmonalis hypertensio,
  • a myocardium betegségei,
  • jelentős szívnagyobbodás,
  • trombosis lezajlása után két hónapig,
  • embolizáció,
  • fertőző betegségek,
  • kezeletlen anyagcsere-betegségek,
  • mérgezések,
  • rosszindulatú daganatok,
  • máj és vese dekompenzált betegségei,
  • bizonyos gyógyszerek szedése: digitalis, diuretikum, szedatívum, stb.

Fontos a rendszeres sportorvosi vizsgálat

Ha bármi csekélységnek látszó egészségügyi probléma felmerül, érdemes felkeresni a sportorvost, és kivizsgáltatni magunkat, mert egy ki nem pihent megfázásnak, láznak komoly következményei is lehetnek. Influenzás, lázas állapotban történő fizikai aktivitás bizony magával hozhat szövődményként akár szívizomgyulladást is.

Az igazolt sportolókat rendszeresen szűrik, és ha indokolt, széleskörű, mindenre kiterjedő vizsgálatoknak vetik alá őket.

Mozogjon, hogy ne legyen beteg!

A WHO definíciója szerint az egészség nem a betegségek hiányát jelenti, hanem a testi, lelki és szociális jóllét állapotát. A lelki egészség nem más, mint hatékony valóságészlelés, önismeret, önértékelés és a szeretetteljes kapcsolatok kialakításának képessége és az alkotóképesség. Melyek azok a faktorok, amelyek a lelki egészséget veszélyeztetik? A természeti katasztrófák, társadalmi és szociális változások, traumatikus események és a stressz. A stresszhelyzet kialakulására számos élettani változás alakul ki, mivel a szimpatikus idegrendszer aktivitása fokozódik. A szív szaporábban ver, a vérnyomás, a légzésszám nő, az izomfeszülés mértéke nő. Csökken az étvágy és a száj kiszárad. Az élettani változások mellett számos lelki reakcióval is jellemezhető a stresszállapot, amelyek a következők lehetnek: szorongás, harag és agresszió, fásultság és depresszió stb.

A stressz kezelésében nagy szerep hárul a testmozgásra, de nem elhanyagolható a regenerációs módszerek széles skálájának alkalmazása, vagy egyéb pszichoterápiás módszer sem. Ha nem tudjuk a stresszoldást megoldani, akkor hosszútávon komoly testi betegségek is kialakulhatnak belőle. Ezt elkerülvén érdemes életmódunkba "becsempészni" a mozgás örömét

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Délelőtt az ország keleti felében-harmadában még több lehet a felhő, majd ott is gomolyosodik a felhőzet. Másutt gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Elszórtan várhatók záporok, jégdara záporok, elsősorban a Duna-Tisza közén zivatarok is kialakulhatnak. Az északi szél nagy területen megélénkül, a Bodrogközben és a Bakonyban, valamint záporok, zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 12 és 16 fok között alakul. Késő estére 4 és 9 fok közé hűl le a levegő. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra