Betegséggel edzeni


Szerző: Szatmári Zoltán
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Szerencsére az aktív testmozgás egyre többünk életmódjának szerves része lesz. Sőt, vannak olyanok, akik a világ minden kincséért se hagynák ki az aznapra "előírt penzumot". Pedig betegen edzeni nemhogy nem használ, hanem veszélyes is.

Figyeljünk a szívünkre

Fizikai terhelést beteg, operált szívvel kizárólag csak orvosi felügyelet mellett lehet végezni. Ha az orvos elmondja, hogy mit szabad, és lehet sportolni, akkor is érdemes bizonyos időnként ellenőriztetni, megvizsgáltatni a szívünket.
Komolyan kell venni például a különböző szívritmus-zavarokat. A sportorvosnál rutinvizsgálatnak számít a kardiológiai EKG vizsgálat. Az EKG görbén felfedezett "hosszú QT", vagyis a szívkamra hosszú megnyúlása egyeseknél gondot okozhat, másoknál viszont semmi egészségügyi problémát nem jelent. A kamra-fibrilláció szintén veszélyes lehet. Ilyenkor nem szabályos a szívműködés, a kamra nem ernyed el, csak "remeg", és nincs vértovábbító funkciója.
Az echokardiográfia, vagyis az ultrahangos szívvizsgálat tartalmazza a szív méreteit, a billentyűk helyzetét és az áramlási paramétereket. Ezekből nagyszerűen lehet következtetni a szívfunkciókra. A koszorúerek hálózatát sajnos csak katéterrel lehet vizsgálni, de indokolt esetben ezt is bevetik a szakemberek. Nem egyszer fordult már elő, hogy élsportolókat tiltottak el a sporttevékenységtől.
Természetesen a stresszes, feszült, zaklatott életmód, a nem kipihenten történő túlzott fizikai igénybevétel, mind extra terhelést és ingert jelent a szervezetnek.

Betegségek, melyek mellett nem végezhető mozgásprogram

Ha egy negyven év feletti fizikailag inaktív személy rászánja magát a rendszeres testmozgásra, akkor minden esetben érdemes elvégezni egy komplex szűrővizsgálatot, amelynek része az EKG és belgyógyászati vizsgálat. Gyakran a kapott eltérések (pl. magasvérnyomás, vércukor) indokolttá teszik a terheléses vizsgálat elvégzését, amelynek során a szakemberek képet kapnak a terhelhetőség mértékéről (A Magyar Sportorvos Társaság minden esetben javasolja a 40 év felettiek terheléses vizsgálatát). A kapott eredmények ismeretében lehet biztonsággal edzést, fitneszprogramot tervezni.
Számos olyan szív-érrendszeri és egyéb betegség ismert, amelyek ellenjavallttá teszik a testedzést. Ezek a következők:
 • akut miokardiális infarktus utáni állapot,
 • instabil, vagy nyugalmi angina pectoris,
 • veszélyeztető arrithmiák,
 • szívelégtelenség,
 • aorta stenosis közepes vagy súlyos foka,
 • pulmonalis hypertensio,
 • a myocardium betegségei,
 • jelentős szívnagyobbodás,
 • trombosis lezajlása után két hónapig,
 • embolizáció,
 • fertőző betegségek,
 • kezeletlen anyagcsere-betegségek,
 • mérgezések,
 • rosszindulatú daganatok,
 • máj és vese dekompenzált betegségei,
 • bizonyos gyógyszerek szedése: digitalis, diuretikum, szedatívum, stb.

Mozogjon, hogy ne legyen beteg!

A WHO definíciója szerint az egészség nem a betegségek hiányát jelenti, hanem a testi, lelki és szociális jóllét állapotát. A lelki egészség nem más, mint hatékony valóságészlelés, önismeret, önértékelés és a szeretetteljes kapcsolatok kialakításának képessége és az alkotóképesség. Melyek azok a faktorok, amelyek a lelki egészséget veszélyeztetik? A természeti katasztrófák, társadalmi és szociális változások, traumatikus események és a stressz. A stresszhelyzet kialakulására számos élettani változás alakul ki, mivel a szimpatikus idegrendszer aktivitása fokozódik. A szív szaporábban ver, a vérnyomás, a légzésszám nő, az izomfeszülés mértéke nő. Csökken az étvágy és a száj kiszárad. Az élettani változások mellett számos lelki reakcióval is jellemezhető a stresszállapot, amelyek a következők lehetnek: szorongás, harag és agresszió, fásultság és depresszió stb.
A stressz kezelésében nagy szerep hárul a testmozgásra, de nem elhanyagolható a regenerációs módszerek széles skálájának alkalmazása, vagy egyéb pszichoterápiás módszer sem. Ha nem tudjuk a stresszoldást megoldani, akkor hosszútávon komoly testi betegségek is kialakulhatnak belőle. Ezt elkerülvén érdemes életmódunkba "becsempészni" a mozgás örömét

Szerző:Forrás:Megjelent:
Szatmári ZoltánHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Társadalombiztosítás által finanszírozott orvosi vizsgáltok

Jelen fejezetben arra vonatkozóan kaphat információt, hogy ki, milyen feltételek mellett, milyen vizsgálatok elvégzését igényelheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár finanszírozásában.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések