Betegápolás otthon


Szerző: Fenyves Judit
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A betegek kerülhetnek olyan állapotba, lehetnek olyan sérüléseik, amikor - a rosszabbodást megelőzendő - nagyon oda kell figyelni arra, hogyan kell őket fektetni, ültetni, mosdatni, illetve, ha szükséges elsősegélynyújtásban részesíteni.

Magas vérnyomás

A magas vérnyomásban szenvedő családtagunknál - akár fekvő-, vagy járóbeteg, - mindig figyelnünk kell, hogy vérnyomása rendben van-e, beszedte-e a gyógyszereit. Teremtsünk nyugodt életkörülményeket, ne tegyük ki izgalmaknak vagy olyan eseménynek, amelyek következtében vérnyomása a magasba szökhet. Mindennemű erőkifejtés (például cipekedés) - még az egészséges ember esetében is- emeli a vérnyomást.
A nem - vagy nem megfelelően - kezelt magas vérnyomás súlyos szövődményekkel járó betegségeket idézhet elő. Ilyen az agyvérzés, népiesen gutaütés, amelynek következtében maradandó egészségkárosodást szenvedhet a beteg. Attól függően, hogy az agy mely területét éri, féloldali bénulás, beszédzavar alakulhat ki.

Vérrögképződésre való hajlam esetén

Vérrögképződésre (trombózisra) való hajlam esetén ne engedjük, hogy a beteg túl sokat üljön, feküdjön mozdulatlanul. A rendszeres gyógyszerszedés és orvosi ellenőrzés mellett fontos a vérkeringés pezsdítése is: mozgás, mozgatás, masszírozás, értorna. Mindez annak érdekében szükséges, hogy a vér ne pangjon az erekben, s ne alakuljanak ki göbök, lerakódások, amik ha leszakadnak, az erekben a vér által eljuthatnak vékonyabb átmérőjű erekbe, ahol elzáródást okozhatnak.
Fontos, hogy az ilyen beteg hozzátartozói tisztában legyenek a trombózis kialakulásának laikusok által is észlelhető tüneteivel, melyek a következők: az egyik láb - legtöbbször a bal láb- megdagad, belilul, izomlázhoz hasonlóan fáj, feszül a bőr, fényes, a kinyújtott láb lábujjait és talpát a térd irányába nyomva a beteg fájdalmat jelez. Ha a beteg nagyon rövid időn belül szakszerű orvosi ellátásban részesül, a súlyosabb szövődmények kialakulása megelőzhető.

Műtét után

A műtéteket követően manapság igen hamar hazaengedik a betegeket, mondván, otthon a saját, szeretettel teli családi környezetükben jobban gyógyulnak. Ebből adódóan a beteg teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra. A műtétet követő időszakban - amelynek hossza a műtéti beavatkozás jellegétől függően eltérő lehet - a beteg ne terhelje magát, ne cipeljen nehezet, nehogy a belső varratok szétnyíljanak. Ne tévesszen meg senkit az, hogy a seb már szépen gyógyul, s nincsenek fájdalmak. A gyógyulási folyamat ezzel még nem ért véget.
Úgy kell feküdni, aludni, hogy a műtét helyét ne érje nyomás. A műtéti sebet egy darabig jó, ha nem éri szappan, víz, még akkor sem, ha a kötést már levették róla. Vigyázni kell, nehogy fertőződjön. A környezetét steril fertőtlenítővel kell tisztítani.

Mosdatás, hajmosás

Mosakodásnál, zuhanyozásnál segítsünk beteg hozzátartozónknak: szivaccsal mosdassunk. A fürdőszobában történő mosakodáskor segítsük a beteget abban, hogy óvni tudja a megoperált testrészét, a műtét helyét. Fürdésnél, üljön be a kádba, s ha tudja, megoperált lábát tegye a kád peremére, karját tegye a vállunkra. Ha törzsén történt beavatkozás, könnyen beleülhet a kádba. Ha szükségesnek látjuk, helyezzünk egy kis műanyag széket a kádba. Ha a beteg nem tud kimenni a fürdőszobába, akkor terítsünk le egy nagy nejlont a szobában, ültessük ki egy támlás székre, s úgy mosdassuk meg, lavórból. Ágyban történő mosdatásnál nejlon lepedővel védjük az ágyat. Fejtől a lábig haladva, szivaccsal mosdassuk, dörzsöljük végig a testét. A szivaccsal történő masszírozás által vérbőség keletkezik, ami üdítően hat a betegre. Hajmosáskor az ágyhoz kötött beteget úgy fektetjük átlósan az ágyon, hogy feje az ágy szélére kerüljön. Alá a földre tegyünk egy mosdótálat. Egy nejlonlepedőből úgynevezett csatornát készítsünk a következő módon: a lepedőt hosszúkásra hajtjuk, két szélét föltekerjük úgy, hogy a két tekercs között maradjon egy 20-30cm széles sáv. A lepedőből készített csatorna egyik végét helyezzük a beteg feje alá, a másikat a mosdótálba tegyük. Kancsóból öntsük a vizet a beteg hajára, s így mossuk meg.

Ágyhuzatcsere

Mindig figyeljünk arra, hogy a beteg tiszta ágyban feküdjön. Sebváladék, vér, széklet, vizelet, izzadság, kiöntött étel, ital, bármi beszennyezheti az ágyat, ami kórokozók melegágyává válhat. Ajánlatos a vászonlepedő alá egy nejlonlepedőt tenni. Az ágyhuzatot olyan gyakran kell cserélni, amilyen gyakran elpiszkolódik. Az ágyhuzatcsere alakalmával a beteget mindig csak annyira mozgassuk, amennyire szükséges, illetve amennyire a beteg állapota megengedi. Az ágyhuzatcsere alkalmával a beteget helyezzük az ágy egyik felére és az ágy másik felén a piszkos lepedőt az ágy közepéig csavarjuk fel. Csavarjuk fel a tiszta lepedőt félig, majd helyezzük a piszkos lepedő helyére úgy, hogy a felcsavart része az ágy közepén húzódjon. Most helyezzük át a beteget a tiszta lepedőfélre, s a másik oldalon a piszkos lepedőt csavarjuk fel teljesen, majd vegyük el, s helyére tekerjük ki a tiszta lepedőt. A beteg ekkor már visszahelyezhető az eredeti testhelyzetbe.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Fenyves JuditHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Mozgás

A fizikailag passzív életmód lehetséges következményei

A rendszeres testmozgás csökkenteni az öregedéssel együtt járó kedvezőtlen élettani változások nagy részét, és ezzel nem csak az életminőség javul, hanem az időskorban jelentkező bizonyos betegségek is kivédhetők, megelőzhetők.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések