Beszámoló az anti-aging világkongresszusról


Szerző: Dr. Boros Szilvia
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

Az Anti-Aging Világkongresszust a francia Riviérán, Monte Carloban rendezték. Az öregedési folyamatok késleltetése, betegségek prevenciója, a fiatalító eljárások (kozmetikai dermatológia, sebészet, stb.) legújabb vívmányai kerültek napirendre.

A világ különböző pontjairól érkezett orvosok itt osztották meg tapasztalataikat a szakmabeli hallgatósággal és beszéltek az "átfogó páciens management"-ről. A három napig tartó előadássorozaton számos téma került terítékre, amelyek mindegyike szervesen illeszkedett egymáshoz. Szó volt a hormon-kiegészítő terápiáról, az életkorral együtt járó betegségek prevenciójáról, a táplálkozás immunrendszert erősítő hatásáról, a menopausa alternatív kezeléséről, a környezetszennyezés negatív hatásairól, az oxidatív stresszről, a szem- és bőrtünetek orvoslásáról, az osteoporosis prevenciójáról, géndiagnosztikáról, mozgásprogramról.

Előzzük meg a bajt!

"Mi történik, ha sok cukrozott ételt, péksüteményeket, kenyeret eszünk? Vagy ha túl kevés a napi kalória-, ezzel együtt csökkentett a fehérjebevitel? Immundiszfunkció - azaz immunrendszeri gyengeség - alakul ki."- adta meg a választ saját kérdésére Claude Chauchard professzor, az anti-aging orvoslás egyik jeles francia képviselője. Prezentációjában kiemelte a gyorsan felszívódó szénhidrátok kedvezőtlen hatásait, amelyek csökkent ásványi anyag, vitamin-felszívódáshoz és gyulladáshoz vezetnek. Számos olyan növényi kivonat létezik, amely a szervezet védekező rendszerét képes fokozni. Ezek közé tartozik a Shiitake gomba, az Echinacea, panax ginseng, camellia sinensis, cordyceps sinensis, perna canaliculus. Ez utóbbi növény jótékony hatásait a következőkkel jellemzi: étvágycsökkentő, nemivágy fokozó, vércukorszint reguláló, energia-termelést 30%-ban növelő.
L.Israel professzor a rákos betegségek megelőzési módszereiről beszélt. A Shiitake vagy Maitake ázsiai gombafajtáknak legerősebb a gyógyító ereje. Egy komplex szénhidrát félét, lentinánt tartalmaz, amely állatkísérletek bizonyítékai szerint a tumor-növekedést 67%-kal gátolja. A Maitake gomba egy másik összetett cukrot, béta-glucant rejt magában, amely talán még kedvezőbb anticarcinogén hatást képes kifejteni.

Jótékony zsiradékok

Az omega-3 zsírsavak jótékony hatásairól számos előadás hangzott el. "Az anti-inflammációs jelentése gyulladás ellenes. Az anti-inflammácios sejtek aktiválásához is jelentős szerepe van a táplálkozásnak. Ebben a zsírok kapják a főszerepet. Ha túlságosan sok telített zsírt (sertéshús, vaj, felvágottak)és n-6 zsírsavat (kukorica, szója) vagy túl kevés n-3 zsírsavat (szezámmag, halolaj, lenmagolaj) fogyasztunk, akkor szervezetünkben károsító gyulladásos kémiai anyagok szaporodnak fel. Ahhoz tehát hogy a sportolással amúgy is meggyengített sejtjeinket minél hamarabb regenerálni tudjuk, az n-3 zsírsavat tartalmazó ételeket érdemes nagyobb arányban fogyasztanunk, a telített zsírt vagy n-6 zsírsavat tartalmazó ételek bevitelét pedig csökkentenünk."- hangzott dr. Lee, koreai anti-aging specialistától. Rueff professzor a halolaj szív-érrendszert védőhatásáról beszélt.

Szőlő, bor, alma, hagyma

A legtöbb zöldség, gyümölcs (különösen a szőlő, alma, brokkoli, hagyma), teafű, vörösbor tartalmaz egy apró krisztalloidot, amelynek neve flavonoid. Ez az összetevő adja a színt és számos jótékony, gyógyító hatást fejt ki a szervezetben. Hármas hatását a következőkkel jellemezhetjük: szív- és májelixír, emellett rákmegelőző hatású. Legerősebb flavonoid vegyületként a quercetint tartják számon. Számos - így egy 805 főn végzett holland - vizsgálat eredményei igazolták, hogy azok a 65-84 éves egyének, akiknek napi étkezésében 4 csésze tea, egy alma és egy-nyolcad hagyma szerepelt, a szív-érrendszeri betegségek prevalenciája felére csökkent. Más vizsgálatok szerint a szilimarint tartalmazó articsóka rendszeres fogyasztásával az alkohol okozta májkárosodás súlyos szövődményei elkerülhetők. A szilimarin és tangeretin vegyületek a DNS-károsodás helyreállításában vesznek részt, ezért erős anticarcinogén anyagok. Ennek köszönhetően a kongresszuson külön előadás-blokkot szenteltek a rendezők. A borban rejlő polifenol vegyületek jótékony hatásairól számos kitűnő prezentáció hangzott el.

Egyszerű ránctalanítás

Perricone, amerikai bőrgyógyász professzor a "ránc-terápiáról" beszélt. Bemutatott egy videó bejátszást egy amerikai tévéhíradóból, amelynek kockáin 35-40 év körüli hölgyek nyilatkoztak a doktor különleges, ám roppant egyszerű arcbőr simító módszeréről. "A lényeg az, hogy a cukrozott, egyszerű szénhidrátokat tartalmazó ételeket iktassuk ki étrendünkből, mivel a bőr öregedésért 50%-ban a cukrok tehetők felelőssé, és főleg lazachússal, friss salátával táplálkozzunk három napon keresztül."- mondta Perricone. Az eredmény váratlan sikert hozott, amely nem csupán a bőr feszességét növelte, hanem a testtömeget is csökkentette.

A hormonszedés kétélű fegyver

Az egyik legnagyobb név a világ anti-aging orvosai között Klentze professzor, aki egy hormonvegyületről, a dehidro-epiandroszteronról (DHEA) tartott előadást. Kutatási eredményekkel alátámasztott megfigyelés, hogy tartós szorongásban, depresszióban, Alzheimer-kórban a DHEA-szint csökken. Laboratóriumi vizsgálatát az IGF-1-szint mérésével valósítható meg, amely a hormon egyik fontos indikátora. A hormonterápia viszont sok esetben veszélyes, mivel bebizonyosodott, hogy az egy éven át szedett, napi 25mg DHEA csökkenti a vér LDH-koleszterin szintet és növeli az LDL-szintet.

A génvizsgálat szerepe

"A géndiagnosztika manapság igen divatos, jóllehet az orvosokat elbizonytalanítja: nem tudják, hogy hol végeznek genetikai vizsgálatot, és hogyan értékeljék az eredményeket."- nyilatkozta Ney doktor Svájcból. Európában mindössze három labor készít genetikai profil-vizsgálatot: Svájc, Ausztria és Oroszország. A bécsi labor adja a legrészletesebb értékelést, amely négy héten belül megérkezik a vizsgálatot kérő személyekhez. Segítségével megállapítható, hogy a páciens milyen gén-polimorfizmussal rendelkezik, hajlamos-e bizonyos betegségek megszerzésére, pl. rosszindulatú daganatok, szívinfarktus, gyulladással járó betegségek.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dr. Boros SzilviaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések