A végbél betegségei 2.


2002. augusztus 2. | Forrás:  Család és Egészség

A hátsó fertályt sem szabad elhanyagolni!

A végbélnyílás körüli bőr viszketése

Tünetek: A végbélnyílás körüli bőr viszketése változó intenzitású, az egyszerű égető érzéstől, amit a beteg székelés közben tapasztal, egészen az elviselhetetlen és állandó viszketésekig terjedhet.
Okok: A viszketés oka sokszor a bőridegek működési zavara, ami irritációban nyilvánul meg. A kiváltó okok közé tartozhatnak az aranyerek, a végbélnyálkahártya fekélyei, egyes gyógyszerek (pl. bőrre kent érzéstelenítő) és tisztálkodási szerek (pl. szappanok) iránti túlérzékenységi reakciók, a bőr befülledése a túl szoros harisnyanadrág vagy fehérnemű miatt, bélférgek, végbélsipoly, egyes bőrgyulladások, a végbél előesése (prolapsus), idült bőrgyulladás, a végbélnyílás körüli bőr pikkelysömöre vagy sérülései, vérszegénység (anémia), valamint a tisztálkodás elhanyagolása a végbélnyílás környékén.
Kezelés: A végbél körüli bőr ujjal történő vizsgálatával (tapintás) és végbéltükrözéssel az orvos eldönti, hogy a bőr megsérült-e vagy sem. Attól függetlenül, hogy szükséges-e speciális kezelés, mindig fontos a végbélnyílás környékének tisztán tartása.

Tályog

Tünetek: A végbél és a végbélnyílás közelében elhelyezkedő tályog duzzanattal, bőrpírral, nyomásérzékenységgel jár, heves égető fájdalmat okoz, ami különösen járás közben fokozódik. Az égető fájdalom akkor is jelentkezik, amikor a beteg ül vagy éppen székel.
Okok: A tályog körülírt szöveti gennygyülem, amely a szomszédos szövetekre is ráterjedhet. A tályogot a végbél és a végbélnyílás körüli térben kialakult bakteriális fertőzés okozza. Az idegen testeknek (baktériumok, vírusok stb.) a vérbe vagy egy helyi szövetbe történt behatolására reagálva, a fehérvérsejtek a kórokozó környékére vándorolnak, hogy leküzdjék a támadást. A gyulladás, a láz, a fáradtság, a betegség érzése mind az immunrendszer védekezési reakciójának jelei. A védekező reakció eredménye a tályog. A végbélnyílás körül a tályog kialakulását elősegítheti egy metszett seb vagy egy nem megfelelően kikezelt végbélsipoly elfertőződése, melyek befertőződtek, vagy akár egy közönséges bőrkiütés is, amit elhanyagoltak vagy nem megfelelően kezeltek.
Kezelés: Soha semmiféle tályogot nem szabad elhanyagolni, különösen nem ezen a kényes testtájékon. A kezelés során az orvos megtisztítja és fertőtleníti a végbélnyílás körüli bőrt, bemetszéssel kiüríti a tályogüreg tartalmát, majd ismét helyi fertőtlenítést alkalmaz. Néha antibiotikumokat is rendel kenőcs és/vagy szájon át szedhető gyógyszer formájában.

Aranyeres csomók

Tünetek: A külső aranyérben (a végbélnyílás záróizmai alatti) szenvedő beteg viszketést vagy égető érzést észlel a végbélnyílás tájékán járás közben, valamint székelés során a záróizmok gyenge összehúzódását tapasztalja. Néha vérzések is előfordulnak. Ha az aranyerek a végbélnyílás előtti csatorna felett helyezkednek el, folyamatosan gyulladásban vannak, a fájdalmak és a vérzések súlyosabbak. Szövődményként kialakulhat: vérszegénység (anémia) az ismétlődő vérzések következtében, rendkívül fájdalmas visszérrögösödés vagy a végbél nyálkahártyájának előesése (prolapsus ani).
Okok: Az aranyér a végbél és a végbélnyílás vénáinak kifejezett, körülírt tágulata, ami kialakulhat az elhízottság, az ismételt terhességek, a székelés közbeni erőlködések, krónikus székrekedés, vastagbélgyulladás, hasmenések és májgyulladást követő vénás pangás következtében. Kialakulása összefügghet örökletességgel, az ülő foglalkozással és életmóddal, hashajtók túlzott szedésével.
Kezelés: Bármilyen eredetű is legyen a véres széklet, feltétlenül szükséges az orvosi vizsgálat ahhoz, hogy kizárják a vérzés más lehetséges okait, például a végbél és a végbélnyílás daganatos betegségét. Az aranyér kezelése valójában olyan intézkedések együtteséből áll, mint a táplálkozási szokások megváltoztatása, a székrekedés kiküszöbölése, kemény ülőalkalmatosság használata, ülőfürdő, tornagyakorlatok végzése, helyileg alkalmazható kenőcsök és egyéb gyógyszerek alkalmazása a vérkeringés javítására. Súlyosabb esetekben az aranyerek egy speciális anyagot tartalmazó injekció segítségével elzárhatók (szklerotizáció), ami egy kellemetlen, de viszonylag egyszerű beavatkozás. Végső esetben sebészeti megoldáshoz is lehet folyamodni. A nagy belső aranyereket gumigyűrűvel szorítják el. Szóba jöhet még elektromos árammal, infravörös fénnyel vagy lézerrel történő kezelése is.

Végbélrepedés (végbélfekély, fissura ani)

Tünetek: A beteg erőteljes fájdalmat érez székelés közben, ami a székletürítést rendkívül kínossá és rettegetté teszi. A fájdalom és a vérzés néhány percig vagy több óráig is tarthat, majd a következő székelésig alábbhagy.
Okok: A végbél berepedése a végbélnyílást borító nyálkahártya sérülése vagy fekélye. A sérülés a végbélzáróizom görcsét váltja ki, ami gátolja a fekély begyógyulását. Hajlamosító tényező a kemény és tömeges széklet, a székletben található idegen test, ami a nyálkahártyán sérüléseket ejthet. A Crohn-betegség is kiválthatja.
Kezelés: A tünetek jelentkezésekor orvosi vizsgálat ajánlatos. A gyógyuláshoz a táplálkozás módosítása nélkülözhetetlen. Olyan táplálékokat kell fogyasztani, amelyek elegendő élemi rostot tartalmaznak ahhoz, hogy a széklet kellően lágy legyen, és így ürítéskor ne feszítse nagyon a végbél sérült nyálkahártyáját. Fontos a bőséges folyadékbevitel is. Székletlágyítók és síkosító kúpok használata is segít. A székelés utáni 10-15 perces forró ülőfürdő csillapítja a kellemetlen érzést, és fokozza a helyi vérkeringést, ami elősegíti a gyógyulást. Az orvosok ügyelnek arra is, hogy beöntésekkel eltávolítsák a vastagbél különböző szakaszaiban pangó székletmaradványokat. Valójában minden székelés újabb berepedést okozhat és ismét felszakadhat a seb. A végbélnyílást különösen gondosan kell tisztítani, hogy a fertőzés minden veszélyét kiküszöböljük. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozásra kerül sor.

Végbélsipoly

Tünetek: A végbélnyílás körüli bőrterület viszketése (pruritus ani) állandó. Néha spontán jelentkező gennyes székletürítés szennyezi össze a fehérneműt. A sipoly fájdalmat okozhat, de a beteg valójában nem fájdalomra, inkább a végbél érzékenységére panaszkodik.
Kialakulása: A sipoly egy rendellenes járat két szerv vagy egy szerv és a bőr között. A végbél esetében a sipoly egy mellékjárat, amelyen keresztül a széklet egy része távozik. Valószínű, hogy ez a rendellenesség a végbél vagy a végbélnyílás körül létrejött tályog kíséretében alakul ki. Egyes betegségek azonban, például a vékonybélgyulladás, amely később a vastagbél egyes részeinél is megjelenik, vagy az idült vastagbélgyulladás, esetleg daganat hajlamosíthatnak a végbélsipoly kialakulására. Nagyszámú sipoly jelenléte többnyire Crohn-betegségre utal. Újszülöttek esetében a sipoly rendszerint fejlődési rendellenesség.
Kezelés: Meg kell akadályozni a végbélnyílás nyálkahártyájának tartós elváltozását, ami szövődményekhez vezethet, és súlyos fertőzést okozhat. A sipoly létének megállapítását célzó kivizsgálás módszerei közé tartozik a végbélnyílás redőinek vizsgálata és a végbéltükrözés. A sipoly gyakorlatilag sohasem gyógyul meg természetes módon, kizárólag a sebészeti megoldás célravezető. A műtét során a záróizmot részlegesen átvágják. Ha a betegnek hasmenése, Crohn-betegsége vagy aktív kifekélyesedő vastagbélgyulladása van, a műtétet általában nem végzik el, mert e betegségek hátráltatnák a sebgyógyulást.

Véres széklet

Tünetek: Szembetűnő a véres széklet. A vér lehet világos vagy sötétvörös, barna és fekete. A széklet állaga különböző lehet. A következő tünetek jelentkezhetnek: fáradtság, láz, verejtékezés, hasi vagy izomgörcsök, migrén, emésztési zavarok, a végbélnyílás berepedése, kiszáradás, hányinger. A vér élénkvörös, ha a végbélből vagy a végbélnyílásból származik, sokkal sötétebb vagy fekete, ha a gyomorból vagy a vékonybélből.
Okok: A véres székletnek különböző okai lehetnek. Általában megkülönböztetjük a véres hasmenést az egyéb eredetű véres széklettől. Az utóbbiak okai lehetnek az aranyeres csomók, a vörösvérsejtek megszaporodásával járó állapot (polycythaemia), a gyomor- és nyombélfekély miatti vérzés, K-vitaminhiányból eredő általános vérzés, májzsugor stb. Hasi fájdalmak fellépésekor rekeszsérv, gyomor- és bélgyulladás, Meckel-divertickulum (körülírt kiboltosulás a vékonybélben), bélelzáródás vagy a gyomor rosszindulatú daganata után kell kutatnunk. Gyanakodhatunk idült fekélyes vastagbélgyulladásra, vastagbél divertikulózisra, vastagbélpolipra, a végbél- vagy vastagbél rákos megbetegedésére is. A végbél vérzésének leggyakoribb okai az aranyeres csomók, a vastagbélrák vagy a polipózis, amely rákmegelőző állapot. Aranyerektől eredő vérzés esetén a vér élénkvörös színű és a széklet felszínén csík formájában látható.
Kezelés: Feltétlenül orvoshoz kell fordulni: ki kell kideríteni a vérzés okát, amelynek hátterében súlyosabb betegség is állhat, még akkor is ha jóindulatúnak tűnik. A kivizsgálás ilyenkor teljes körű (röntgen, a vastagbél és a végbél vizsgálata), még aranyér esetén is végbéltükrözéssel kell a kórismét felállítani, hogy elkerüljük a tévedés minden kockázatát. Polip gyanúja esetén a vastagbéltükrözést követő mintavétel szövettani vizsgálata igazolja a rosszindulatú elfajulás meglétét vagy hiányát.

Forrás:Megjelent:
Család és Egészség2002. augusztus 2.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések