A szex nemcsak a fiatalok kiváltsága


Szerző: Hámor Éva
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A szerelem még az idősek otthonában is gyakori látogató. Az sem ritka, hogy egybekel az "ifjú pár". Mielőtt bárki azt gondolná, hogy az időskori szerelem csak plátói, jobb, ha felidézi a mondást: öreg ember nem vén ember.

"Öledbe szent ájulásim, Vagy Életről és Szépről dús viták, Vagy csók-komédiák? Nem tudom ma már, melyik volt több és szebb." Ady Endre

Szex menopauza után

Akiket elért már a menopauza időszaka, és a petefészek-működés leállása miatt kialakuló ösztrogén-veszteség panaszokat is okozott náluk, azok úgy érezhetik, kisebb gondjuk is nagyobb annál, mintsem, hogy szexszel foglalkozzanak. Ki akarná mutogatni párjának a zsírszövetállomány megfogyatkozása miatt kevésbé teltté vált szeméremajkait, ritkuló fanszőrzetét? Ráadásul ilyenkor alábbhagy a libidó, a nemi szervek érzéketlenebbé válnak a szexuális stimulációra, csökken az izgalmi állapot okozta nedvesedés, nehezebb az orgazmus elérése. A csökkent véráramlás következtében a hüvely fala elvékonyodik, sérülékenyebbé válik, viszkethet. Növekszik a fogékonyság a fertőzésekre, a hüvelyi gyulladásokra. Mindez kellemetlenné, fájdalmassá teheti a közösülést.

És mégis

A sok kellemetlen tünet ellenére mégis szép számmal élnek harmonikus szexuális életet boldog párkapcsolatban a menopauza után is. Túl a klimaxon a nők egy része felszabadul a védekezés terhe alól, és sok családi kötelezettségtől, esetleg sokkal jobban vágyik a szexuális kapcsolatra, különösen akkor, ha nem ad hitelt azoknak a régi hiedelmeknek, hogy a menopauza megváltoztatja a nemi életre való képességet, és végre átadja magát a gondtalan szexuális életnek. Talán rájöttek, hogy párban, egymást szeretve, egymásra odafigyelve sokkal könnyebb átvészelni még a kellemetlen szomatikus tüneteket is. Azok a nők, akik nem veszítik el érdeklődésüket a szex iránt, nem fogják elveszíteni a férfiak érdeklődését sem.

Csak akarni kell

Előfordulhat, hogy valakinek éppen nincsen partnere, nem él szexuális életet a menopauza időszakában. A szexuális stimuláció és az orgazmus - még partner nélkül is - egészségesen tartja a hüvelyt, mivel a maszturbáció növeli a keringési aktivitást a kismedence területén. A menopauza alatt sokkal több ingerre van szüksége a klitorisznak az orgazmus eléréséhez. Nem árt a dús fantázia, a játékos kényeztetés, a megfelelő partner. A szeretkezés megkönnyíthető a hüvely síkosításával különböző síkosító szerek alkalmazásával. A szexuális játékok, az orális szex szintén jó módszer lehet erre. Az emberek sokszor csak idősebb korukban ébrednek rá az igazán fontos dolgokra az életben. Egy korosodó embert már nem hajt karriervágy, vagy a pénzszerzés kényszere, ennél sokkal fontosabb és emberibb dolgokat helyez előtérbe, mint például a barátságot, az összetartozást és igen, a szerelmet, a szexet.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kinek jár a közgyógyellátás?

Bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy maga vagy családtagja részére segítséget kell kérni a gyógyszerköltségek, vagy egyéb, az egészség helyreállításával kapcsolatos kiadások fedezésére. Ennek egyik módja a közgyógyellátási igazolvány. Ismerjük meg!

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések