A szex és az idősödő lélek


Szerző: Hámor Éva
2007. július 6. | Forrás:  HáziPatika.com

Az életciklus változásainak megfelelően a házasság is többszakaszos lesz, és jellege minden szakaszban különbözik. Az időskori házastársi kapcsolatokban előtérbe kerül a lelki szükségletek kielégítésének kölcsönös elősegítése.

Lelki szükségletek

A lelki egyensúly fenntartásának szükséglete természetesen az ember egész életére jellemző, de mégis vannak kiemelt időszakok minden ember életében, amikor jó tudni, érezni, hogy van mellette valaki. A különböző élettani változások (pl. menopauza, andropauza), vagy életmódbeli változások (pl. nyugdíjazás, gyerekek "kirepülése" a családból) olyan erős, belső feszültséget vagy labilitást idézhetnek elő az egyénben, hogy ugrásszerűen megnő a lelki egyensúly erősítésének igénye, s ezt főleg házastársától várja el. A házasság ilyenkor biztosító szelep, vagy menedékhely szerepét töltheti be. A testi vágyak kielégítésére való törekvés éppúgy jellemzi az egymást szerető idősödő párok kapcsolatát, mint a lelki biztonság megszerzésének fontossága. A szexuális vágy független az életkortól, az időskori szexnek csak az egyén fizikai állapota szabhat határt. A szex fokozott energiát igénylő tevékenység, jelentősen növekszik közben a sérülés vagy éppen a halál kockázata, ezért az idősebb emberek nem mindig tudnak ellenállni a szexszel járó megterhelésnek; III. Napóleon francia császár szélütést szenvedett aktus közben, Nelson Rockefeller pedig ágyban, szerelmeskedés közben halt meg. Ezért válik még fontosabbá időskorban az egymásra hangolódás, az egymást óvó szeretet a lelki és testi egyesülés kapcsán.

A legszexközpontúbb főemlősök

Egy biológus evolúciókutató, J. Diamond szerint életünk talán legfelemelőbb pillanatait és - óhatatlanul - leggyötrőbb kínjait is annak köszönhetjük, hogy mi emberek vagyunk a legszexközpontúbb főemlősök. A gibbonok többnyire monogám párokként élnek, mégis éveket töltenek el szex nélkül. Még a háremmel rendelkező hím gorilláknak is évente csak néhányszor nyílik alkalmuk szexuális élményre; a nőstényeik általában vagy szoptatnak, vagy nincsenek ivarzási időszakban. A csimpánzok naponta számos alkalommal állnak szexuálisan egymás rendelkezésére mégis promiszkuitásban élnek, és nem tartanak fenn párkapcsolatot. Csak az emberre jellemző az állandó szexuális fogékonyság, amely egyedülálló házassági, együttműködési és házasságtörési jelenség-együttest eredményez. Kivételesek vagyunk a rejtett ovulációnkkal, a folyamatos fogékonyságunkkal és az örömszerzést szolgáló szexszel.

Már vénülő kezemmel...

Adynak az Őrizem a szemed című verse nem a vad ölelkezésről szól: "de a kezedet fogom és őrizem a szemed", hanem a "vénülők" testi és lelki hovatartozásáról.
Egy idős embert nem a promiszkuitás hajt, nem az öncélú szex keríti hatalmába. A párkapcsolatokat sokkal inkább a csendes meghitt intimitás, a féltő, megértő szeretet jellemzi. A szerelem megnyilvánulhat egy nézésben, simogatásban, egy ölelésben, vagy akár egy tényleges nemi aktusban is, amely ha nem is mindig hosszabbíthatja meg az életet, de a minőségét mindenképp feljavíthatja, eljuttatatva szereplőit egészen a boldogságig.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2007. július 6.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

A család mint védőernyő

Mióta 1936-ban Selye János, a Nature című folyóiratban közölte a stresszről kialakított elméletét, a fogalom szinte megállíthatatlan karriert járt be. Az eredeti megfogalmazás: a stressz az emberi szervezet valamiféle válasza az őt ért kihívásokra.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések