A "száraz" öregségért


Szerző: Hámor Éva
2008. november 17. | Forrás:  HáziPatika.com

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

Nem a korral jár

A vizelet visszatartási zavarok és hiperaktív hólyagműködés gyakorisága korral emelkedik. 65 év felett minden tizedik embernek van vizelettartási és ürítési nehézsége, de a nők között lényegesen magasabb az előfordulási arány.
Sok idős ember ezt a folyamatot az idősödés természetes velejárójának tarja, így meg sem említi orvosának. A hiperaktív hólyag szindróma és a vizelet-inkontinencia semmi esetre sem tekinthető az idősödés természetes velejárójának. A kezelés sokrétű, magába foglalja a viselkedés, a hozzáállás, az életvitel módosítását, valamint a gyógyszeres kezelési lehetőségek egész tárházát. Ha a konzervatív terápia eredménytelen, a legújabb minimál invazív technikák birtokában lehetőség van a sebészi kezelés alkalmazására elesett, idős betegeknél is. A cél minden esetben a panaszok megszüntetése és ezzel az életminőség javítása és az önbecsülés helyreállítása.

Nehezíti a kezelést

A diagnózis felállítását és az eredményes kezelést nehezíti a számos fennálló kísérőbetegség és a szedett gyógyszerek sokasága. A vízhajtók váratlan gyakori vizelési ingert, az antidepresszánsok vizeletretenciót okoznak. Ezért az anamnézis felvételénél ezen a tényezők ismerete fontos az orvos számára. Egyes betegek állapotuk miatt nem is tudnak beszámolni a panaszokról ilyenkor hasznos lehet a beteg gondozójával konzultálni. A demens ágyhoz kötöttek csoportjában az inkontinensek száma meghaladja a 80%-ot. Az idős populáción belül az inkontinencia előfordulása szinte egyenlően oszlik meg a két nem között. Nőknél a panaszok előfordulása a korral meredeken emelkedik, míg férfiaknál a kor előrehaladtával lassan, egyenletesen nő. Nőknél jellemzően a stressz- és a késztetéses inkoninencia, míg férfiaknál a prosztataproblémák okozta hólyagürítési zavarok és az ezzel együttjáró túlfolyásos inkontinencia jelenik meg. A legtöbb esetben az időskori hiperaktív hólyagműködés és vizelet-inkontinencia gyógyítható, vagy legalábbis javítható, a típus és az eredet pontos meghatározása után.

Az időskori inkontinencia okai

A gyakori (főként húgyúti) fertőzések, a hüvely sorvadása, pszichés problémák, krónikus betegségek, gyógyszer-mellékhatások, mozgáskorlátozottság, székletürítési gondok, stb. mind hozzájárulnak az időskori inkontinencia kialakulásához. Mobilis, szellemileg ép, egyéb betegségekkel nem küszködőknél reális lehet a teljes gyógyulás elérése.

Már a részleges javulás is eredmény

Ha a teljes szárazság elérése nem lehetséges, már a részleges javulás is örömöt okozhat a betegnek. A kevesebb betét használata a szobából való kimozdulás jelentősége, a kevesebb gyógyszer fogyasztása, a társaságba való visszailleszkedés, mind-mind eredmény ami az életminőség javulásában valósul meg. Azokban az esetekben, amikor egyik megoldás sem hoz eredményt, ne az állandó katéter legyen a megoldás, mert nemcsak kellemetlen, kényelmetlen, hosszas viselése előbb-utóbb tartós húgyúti fertőzéshez vezet. Ilyenkor a nedvszívó pelenkák használata és a különféle krémekkel történő bőrvédelem lehet a segítség.

Forrás: Dr. Hamvas Antal: Inkontinencia időskorban

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2008. november 17.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Nyugellátás

A munkával töltött évek elteltével még nem biztos, hogy becsönget a postás. Ahhoz, hogy nyugdíjunkat megkaphassuk, számos bejelentési és igazolási kötelezettségnek kell eleget tennünk, a jogszabályokban előírt feltételek teljesülése mellett.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések