A "száraz" öregségért


Szerző: Hámor Éva
2008. november 17. | Forrás:  HáziPatika.com

A vizelettartási zavar (inkontinencia) idős korban olyannyira gyakori, hogy már-már az előrehaladott életkor velejárójának is tekinthető. A felmérések szerint minden harmadik otthon élő idős embernek kisebb-nagyobb gondja van vele.

Nem a korral jár

A vizelet visszatartási zavarok és hiperaktív hólyagműködés gyakorisága korral emelkedik. 65 év felett minden tizedik embernek van vizelettartási és ürítési nehézsége, de a nők között lényegesen magasabb az előfordulási arány.
Sok idős ember ezt a folyamatot az idősödés természetes velejárójának tarja, így meg sem említi orvosának. A hiperaktív hólyag szindróma és a vizelet-inkontinencia semmi esetre sem tekinthető az idősödés természetes velejárójának. A kezelés sokrétű, magába foglalja a viselkedés, a hozzáállás, az életvitel módosítását, valamint a gyógyszeres kezelési lehetőségek egész tárházát. Ha a konzervatív terápia eredménytelen, a legújabb minimál invazív technikák birtokában lehetőség van a sebészi kezelés alkalmazására elesett, idős betegeknél is. A cél minden esetben a panaszok megszüntetése és ezzel az életminőség javítása és az önbecsülés helyreállítása.

Nehezíti a kezelést

A diagnózis felállítását és az eredményes kezelést nehezíti a számos fennálló kísérőbetegség és a szedett gyógyszerek sokasága. A vízhajtók váratlan gyakori vizelési ingert, az antidepresszánsok vizeletretenciót okoznak. Ezért az anamnézis felvételénél ezen a tényezők ismerete fontos az orvos számára. Egyes betegek állapotuk miatt nem is tudnak beszámolni a panaszokról ilyenkor hasznos lehet a beteg gondozójával konzultálni. A demens ágyhoz kötöttek csoportjában az inkontinensek száma meghaladja a 80%-ot. Az idős populáción belül az inkontinencia előfordulása szinte egyenlően oszlik meg a két nem között. Nőknél a panaszok előfordulása a korral meredeken emelkedik, míg férfiaknál a kor előrehaladtával lassan, egyenletesen nő. Nőknél jellemzően a stressz- és a késztetéses inkoninencia, míg férfiaknál a prosztataproblémák okozta hólyagürítési zavarok és az ezzel együttjáró túlfolyásos inkontinencia jelenik meg. A legtöbb esetben az időskori hiperaktív hólyagműködés és vizelet-inkontinencia gyógyítható, vagy legalábbis javítható, a típus és az eredet pontos meghatározása után.

Az időskori inkontinencia okai

A gyakori (főként húgyúti) fertőzések, a hüvely sorvadása, pszichés problémák, krónikus betegségek, gyógyszer-mellékhatások, mozgáskorlátozottság, székletürítési gondok, stb. mind hozzájárulnak az időskori inkontinencia kialakulásához. Mobilis, szellemileg ép, egyéb betegségekkel nem küszködőknél reális lehet a teljes gyógyulás elérése.

Már a részleges javulás is eredmény

Ha a teljes szárazság elérése nem lehetséges, már a részleges javulás is örömöt okozhat a betegnek. A kevesebb betét használata a szobából való kimozdulás jelentősége, a kevesebb gyógyszer fogyasztása, a társaságba való visszailleszkedés, mind-mind eredmény ami az életminőség javulásában valósul meg. Azokban az esetekben, amikor egyik megoldás sem hoz eredményt, ne az állandó katéter legyen a megoldás, mert nemcsak kellemetlen, kényelmetlen, hosszas viselése előbb-utóbb tartós húgyúti fertőzéshez vezet. Ilyenkor a nedvszívó pelenkák használata és a különféle krémekkel történő bőrvédelem lehet a segítség.

Forrás: Dr. Hamvas Antal: Inkontinencia időskorban

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2008. november 17.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések