A gyógyító poharazás

A modern gyógyító eljárások mellett méltánytalanul háttérbe szorult egy olyan természetes gyógymód, amely sok évszázados múltra tekinthet vissza: az ivókúra, vagyis az ásványi anyagban kiemelkedően gazdag forrásvizek terápiás fogyasztása.

Ivókúrán a beteg kis kortyokban, séta közben fogyasztja el az előírt mennyiséget. A kúrát orvos írja elő, átlagosan négy hétig tart, legtöbbször negyven-ötven fokos vízzel végzik. Fürdőorvosi tanácsadást a főváros több fürdőjében vehetnek igénybe a betegek, így pl. a Rác, a Rudas, a Király, az Újpesti, a Gellért , a Dagály és a Széchenyi gyógyfürdőben van rendelés.

Kincset érő vizeink

Egy-egy forrás, kút vize kaphat ásványvíz, vagy gyógyvíz minősítést, aszerint, hogy mennyi az ásványianyag-tartalma, és milyen gyógyító hatása van. Ez utóbbihoz többéves fürdőbeli tapasztalatok, statisztikai kimutatások, a felszívódást mérő vizsgálatok szükségesek. Csak ezután látják el orvosi szakvéleménnyel, és minősítik gyógyvízzé az ásványvizet.

Budapest környéke gazdag természetes forrásvizekben. Ezek a vizek hasonló összetételűek, mégis minden kúté más. Általában színtelen, kissé kénes illatú, kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek ezek.

Az egyszerű hévizek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak. Gyógyító hatásuk, különösen reumás betegségekre kétségtelen. Budapesten ilyen a Római-fürdő, a Pünkösdfürdő és a csillaghegyi. Vannak egyszerű szénsavas vagy savanyúvizek, vasas és alkalikus vizek is. A földes-meszes vizek fő alkatrészei a kalcium-, a magnézium- és a hidrokarbonát-ionok. Reumás betegségek kezelésre alkalmasak. Földes-meszes hévize van a Császár, a Lukács, a Rác, a Rudas és a Gellért fürdő egyes forrásainak. Ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegek kezelésére alkalmazzák. A kloridos illetve a konyhasós vizek előnyösek reuma és a női szervek betegsége esetén, ivókúraként pedig a nyálkahártyák hurutjaira ajánlják.

A keserűvizek jellegzetes ízét a szulfátion adja. A glubersós vizek ezen kívül főleg nátrium-, a keserűsós vizek magnéziumiont tartalmaznak. Hashajtó hatásuk jól ismert, hígítva gyomor-, bél-, máj- és epebetegek használják ivókúrára. A szulfátos vizek közé tartozik pl. Kelenföld és Budaörs határában a Hunyadi János és a Ferencz József víz. A kénes vizek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják. Legnagyobb jelentősége a reumás betegek és egyes bőrbetegségek kezelésében van. Budapesten az Imre forrás, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai tartoznak ide.

Jódos-brómos vizeink általában egyidejűleg konyhasósak is, pl. Pesterzsébeten van ilyen. Reuma, nőgyógyászati betegségek és egyes bőrbajok esetében szokták alkalmazni. Ivókúrában a jód erőteljesen hat a pajzsmirigyre, az orvos kanalas mennyiségben rendeli. A radioaktív vizek rádiumiont és rádiumemanáció gázt tartalmaznak. Fürdő, belégzés és ivókúra formájában is használatosak. Fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják az anyagcserét és a belső elválasztású mirigyeket. Emiatt régen fiatalító hatásúnak tartották. Az Imre forrás, a Rudas, és a Gellért fürdő forrásai ilyen jellegűek.

Egészséges poharazók

Több helyen alakítottak ki ivócsarnokot, ahol helyben, kúraszerűen is lehet poharazni a vizet, de elvitelre is kimérik. Ennek szolgáltatásnak régi hagyománya van. Egy, a második világháború előtti kimutatásból kiderül, hogy akkor Budapesten a legtöbb gyógyvíz a Rudas forrásaiból fogyott: a Juventus vizét az idő előtti öregedés ellen fogyasztották, az Attila forrás vizét az emésztőrendszeri és epepanaszokra, a Hungáriáét pedig vesebántalmakra ajánlották. Ezekből 1935-ben több mint háromszázezer pohárral fogyott. A második legnépszerűbb a Császár fürdő Szent Antal-forrása volt: húszezer pohárral ittak belőle, és ezerszámra itták a Margitszigeti Gyógyfürdő, a Szent Lukács-, a Széchenyi-, az Erzsébet- és a Mátyás-forrás vizét is. Összesen félmillió liternyit vittek el kimérve ezekből a vizekből.

Ma három ivócsarnok működik Budapesten, és a fürdők, strandok látogatói is szívesen visznek vizet például a Dagály, a csillaghegyi fürdő, a Palatinus kútjából.

Ivókutak és javallatok

A Szt. Lukács Gyógyfürdő - Szt. Lukács Ivókút kálcium- magnézium- hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz. Idült gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut, gyomorsav túltengés, a vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai, a vesekőbetegségek egyes formái, a légzőszervek idült hurutjai esetén, a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzésére, kezelésére, a köszvényes anyagcserezavar befolyásolására, az epehólyag és epeutak egyes megbetegedéseinél az epeürülés elősegítésére javallják.

A Széchenyi Gyógyfürdő - Szent István Ivókút kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz, a gyógyjavallata megegyezik az előzőével.

Rudas Ivókút Juventus gyógyvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos, radioaktív, alkáliákat és jelentős mennyiségben fluoridot is tartalmazó gyógyvíz.

Gyógyjavallata csökkentett savelválasztással járó idült gyomorhurut, vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai, a köszvényes anyagcserezavar befolyásolása, a vesekőbetegség egyes formái, vérkeringési zavarok, érelmeszesedés, a nők változókori panaszainak enyhítése a szervezet korai öregedése ellen alkalmazásra.

Ugyanitt az Attila gyógyvíz kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos, kloridos, radioaktív, alkáliákat és jelentős mennyiségben fluoridot is tartalmazó gyógyvíz, amelyet idült gyomorhurut, idült gyomorfekély, idült bélhurut, a légzőszerv idült hurutjai esetén illetve a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzése és kezelése céljából javasolnak.

A Rudas fürdő Hungária gyógyvíz kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos, kloridos, radioaktív, alkáliákat és jelentős mennyiségben fluoridot is tartalmazó gyógyvíz, javallatai: gyomorsav túltengés, fokozott savelválasztással járó idült gyomorhurut, a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzése és kezelése esetén.

Az egyszeri ajánlott adag: 300-500 ml.

Az ivókúra előtt kérjen tanácsot a kezelőorvosától!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Anafilaxiás reakció gyakori okai

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra