A gyógyító poharazás


Szerző: Kiss Éva
2007. augusztus 28. | Forrás:  HáziPatika.com

A modern gyógyító eljárások mellett méltánytalanul háttérbe szorult egy olyan természetes gyógymód, amely sok évszázados múltra tekinthet vissza: az ivókúra, vagyis az ásványi anyagban kiemelkedően gazdag forrásvizek terápiás fogyasztása.

Ivókúrán a beteg kis kortyokban, séta közben fogyasztja el az előírt mennyiséget. A kúrát orvos írja elő, átlagosan négy hétig tart, legtöbbször negyven-ötven fokos vízzel végzik. Fürdőorvosi tanácsadást a főváros több fürdőjében vehetnek igénybe a betegek, így pl. a Rác, a Rudas, a Király, az Újpesti, a Gellért , a Dagály és a Széchenyi gyógyfürdőben van rendelés.

Kincset érő vizeink

Egy-egy forrás, kút vize kaphat ásványvíz, vagy gyógyvíz minősítést, aszerint, hogy mennyi az ásványianyag-tartalma, és milyen gyógyító hatása van. Ez utóbbihoz többéves fürdőbeli tapasztalatok, statisztikai kimutatások, a felszívódást mérő vizsgálatok szükségesek. Csak ezután látják el orvosi szakvéleménnyel, és minősítik gyógyvízzé az ásványvizet.
Budapest környéke gazdag természetes forrásvizekben. Ezek a vizek hasonló összetételűek, mégis minden kúté más. Általában színtelen, kissé kénes illatú, kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos, kloridos, szulfátos vizek ezek.
Az egyszerű hévizek kevés oldott szilárd anyagot tartalmaznak. Gyógyító hatásuk, különösen reumás betegségekre kétségtelen. Budapesten ilyen a Római-fürdő, a Pünkösdfürdő és a csillaghegyi. Vannak egyszerű szénsavas vagy savanyúvizek, vasas és alkalikus vizek is. A földes-meszes vizek fő alkatrészei a kalcium-, a magnézium- és a hidrokarbonát-ionok. Reumás betegségek kezelésre alkalmasak. Földes-meszes hévize van a Császár, a Lukács, a Rác, a Rudas és a Gellért fürdő egyes forrásainak. Ha szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegek kezelésére alkalmazzák. A kloridos illetve a konyhasós vizek előnyösek reuma és a női szervek betegsége esetén, ivókúraként pedig a nyálkahártyák hurutjaira ajánlják.
A keserűvizek jellegzetes ízét a szulfátion adja. A glubersós vizek ezen kívül főleg nátrium-, a keserűsós vizek magnéziumiont tartalmaznak. Hashajtó hatásuk jól ismert, hígítva gyomor-, bél-, máj- és epebetegek használják ivókúrára. A szulfátos vizek közé tartozik pl. Kelenföld és Budaörs határában a Hunyadi János és a Ferencz József víz. A kénes vizek fürdő formájában is alkalmasak arra, hogy a szervezet kénhiányát pótolják. Legnagyobb jelentősége a reumás betegek és egyes bőrbetegségek kezelésében van. Budapesten az Imre forrás, a Lukács és a Rudas fürdő egyes forrásai tartoznak ide.
Jódos-brómos vizeink általában egyidejűleg konyhasósak is, pl. Pesterzsébeten van ilyen. Reuma, nőgyógyászati betegségek és egyes bőrbajok esetében szokták alkalmazni. Ivókúrában a jód erőteljesen hat a pajzsmirigyre, az orvos kanalas mennyiségben rendeli. A radioaktív vizek rádiumiont és rádiumemanáció gázt tartalmaznak. Fürdő, belégzés és ivókúra formájában is használatosak. Fájdalomcsillapító hatásuk van, befolyásolják az anyagcserét és a belső elválasztású mirigyeket. Emiatt régen fiatalító hatásúnak tartották. Az Imre forrás, a Rudas, és a Gellért fürdő forrásai ilyen jellegűek.

Egészséges poharazók

Több helyen alakítottak ki ivócsarnokot, ahol helyben, kúraszerűen is lehet poharazni a vizet, de elvitelre is kimérik. Ennek szolgáltatásnak régi hagyománya van. Egy, a második világháború előtti kimutatásból kiderül, hogy akkor Budapesten a legtöbb gyógyvíz a Rudas forrásaiból fogyott: a Juventus vizét az idő előtti öregedés ellen fogyasztották, az Attila forrás vizét az emésztőrendszeri és epepanaszokra, a Hungáriáét pedig vesebántalmakra ajánlották. Ezekből 1935-ben több mint háromszázezer pohárral fogyott. A második legnépszerűbb a Császár fürdő Szent Antal-forrása volt: húszezer pohárral ittak belőle, és ezerszámra itták a Margitszigeti Gyógyfürdő, a Szent Lukács-, a Széchenyi-, az Erzsébet- és a Mátyás-forrás vizét is. Összesen félmillió liternyit vittek el kimérve ezekből a vizekből.
Ma három ivócsarnok működik Budapesten, és a fürdők, strandok látogatói is szívesen visznek vizet például a Dagály, a csillaghegyi fürdő, a Palatinus kútjából.

Ivókutak és javallatok

A Szt. Lukács Gyógyfürdő - Szt. Lukács Ivókút kálcium- magnézium- hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz. Idült gyomorhurut, gyomorfekély, bélhurut, gyomorsav túltengés, a vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai, a vesekőbetegségek egyes formái, a légzőszervek idült hurutjai esetén, a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzésére, kezelésére, a köszvényes anyagcserezavar befolyásolására, az epehólyag és epeutak egyes megbetegedéseinél az epeürülés elősegítésére javallják.
A Széchenyi Gyógyfürdő - Szent István Ivókút kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, kloridos, szulfátos, alkáliákat és jelentős mennyiségű fluoridot tartalmazó gyógyvíz, a gyógyjavallata megegyezik az előzőével.
Rudas Ivókút Juventus gyógyvíz kálcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szulfátos, radioaktív, alkáliákat és jelentős mennyiségben fluoridot is tartalmazó gyógyvíz.
Gyógyjavallata csökkentett savelválasztással járó idült gyomorhurut, vesemedence és a húgyutak idült gyulladásai, a köszvényes anyagcserezavar befolyásolása, a vesekőbetegség egyes formái, vérkeringési zavarok, érelmeszesedés, a nők változókori panaszainak enyhítése a szervezet korai öregedése ellen alkalmazásra.
Ugyanitt az Attila gyógyvíz kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos, kloridos, radioaktív, alkáliákat és jelentős mennyiségben fluoridot is tartalmazó gyógyvíz, amelyet idült gyomorhurut, idült gyomorfekély, idült bélhurut, a légzőszerv idült hurutjai esetén illetve a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzése és kezelése céljából javasolnak.
A Rudas fürdő Hungária gyógyvíz kálcium-magnézium-hidrogén-karbonátos, szulfátos, kloridos, radioaktív, alkáliákat és jelentős mennyiségben fluoridot is tartalmazó gyógyvíz, javallatai: gyomorsav túltengés, fokozott savelválasztással járó idült gyomorhurut, a csontrendszer mészhiánnyal járó állapotainak megelőzése és kezelése esetén.
Az egyszeri ajánlott adag: 300-500 ml.
Az ivókúra előtt kérjen tanácsot a kezelőorvosától!

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kiss ÉvaHáziPatika.com2007. augusztus 28.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések