A bélflóra (mikroflóra, microbiota) funkciói


Szerző: Hámor Éva
2007. július 7. | Forrás:  HáziPatika.com

A vastagbél működése és az emberi egészség között igen szoros a kapcsolat. A káros anyagcseretermékeket termelő rothasztó mikrobák tartós túlsúlya egészségkárosító, míg a humánbarát probiotikus csírák az ilyen károsító tényezők ellen hatnak.

Születésünkkor a bélrendszerünk steril, benne baktérium nem található. Az optimális baktérium összetétel kialakulásának a normál szülés és az azt követő anyatejes táplálás kedvez. Császármetszés és/vagy az anyatejes táplálás korai elhagyása esetén késve vagy nem tökéletesen alakul ki.

Az "anaerob bioreaktor"

Az egészségesen kialakult bélflóra méretei megdöbbentőek. A közösséget mintegy 400-500 mikrobafaj alkotja, melynek egy része állandó, másrészük csak átmenetileg tartózkodik ott. A csíraszám a gyomortól a végbélig haladva 103-1012/g-ig változik. Ha tömegüket lemérnénk, kb. 1-1,5 kg-ot nyomna! Ez az óriási metabolikus aktivitás napi energiaszükségletünk mintegy 10%-át képes szolgáltatni. Egyrészt serkentik a glikánok termelését, melyet saját energiaforrásként használnak, másrészt metabolitokat termelnek, mint pl. az arginin, a glutamin, és a rövid láncú zsírsavak. Részt vesznek a meg nem emésztett és az emészthetetlen poliszaharidok (pl.:cellulóz) lebontásában. Segítik számos ásványi anyag felszívódását (Ca, Mg, Fe), emellett vitaminokat is termelnek számunkra (B-vitaminok, K-vitamin).

Szervezetünk védelmi vonala

A bélflóra egyik legfontosabb szerepe az emésztőtraktus védelme a kórokozók megtelepedésével szemben. Az egészséges bélflóra gátolja az idegen (káros) baktériumok megtelepedését, védi a bélnyálkahártya épségét, biztosítja az immunrendszer kiegyensúlyozott működését. Ezt számos összehangolt mechanizmussal biztosítja. A flóra egyes tagjai a kórokozók növekedésének direkt gátlására is képesek. Igen fontos védelmi vonalunk a bélnyálkahártya, melynek érintetlenségét szintén az egészséges bélflóra biztosítja. Az ép bélnyálkahártya számos toxin, allergén felszívódását akadályozza meg illetve szerepet játszik a szervezetbe behatoló kórokozók (pl.: Salmonella) elleni védelemben is. Egyes hasznos baktériumok közvetlenül, míg mások speciális fehérjék termelésén keresztül akadályozzák a káros baktériumok megtapadását a bél nyálkahártyáján. Az ép bélflóra a bél mozgására is pozitív, szabályozó hatást gyakorol. Pusztulásakor a bél mozgása lassul és rendezettebbé válik. A bélbaktériumok és a bélrendszeri immunszisztéma folyamatos és kölcsönös kommunikációja egész életünkön át megmarad. Fontos tény, hogy az immunszisztéma mintegy 70%-a a béltraktusban és ahhoz kapcsolódóan (bélfali nyirokcsomók) helyezkedik el. Egészséges egyénben a flóra tagjaival szemben immuntolerancia észlelhető. Számos betegségben ma már ismert a bélflóra változásának jelentősége és a terápiás lépések között a microbiota helyreállítása is fontos szerepet kapott.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Hámor ÉvaHáziPatika.com2007. július 7.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések