Zöldséget a tavaszi asztalra!


Szerző: Bitai Sándor
2013. április 19. | Forrás:  HáziPatika.com

Az általános megújulás hangulatában talán az új ételek kipróbálására is nagyobb lesz a hajlandóság a családi asztal körül. Receptjeink természetesen gazdagíthatók, változtathatók fantázia, ízlés és persze a zöldséges aktuális kínálata szerint.

Már a piaci séta is más most, mint akár csak néhány hete. Szépen, rendre érkeznek majd a zsenge idei zöldségek, csak győzzük kielégíteni velük a család csillapíthatatlan vitaminéhségét, vágyát a friss, végre fényt és meleget ígérő ízek után!

Tavaszi zöldségleves

Hozzávalók:
1/4 kg zöldborsó, 2-3 burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 2-3 szál zsenge sárgarépa és fehérrépa, 1-1 paprika, paradicsom, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 ek. olaj, só, bors, fűszerek ízlés szerint, zsenge karalábé, karfiol, zeller.

Elkészítése:
A borsót, a burgonyát, a hagymát, a sárgarépát, a petrezselyemzöldet, a karalábét, a karfiolt, zellert kockázva kicsit megpárolom az olajon, majd felöntöm annyi vízzel, hogy jól ellepje a zöldségeket, beleteszem a maradék hozzávalókat, fedő nélkül puhára főzöm. Grízgaluskával tálalom.

Tavaszi csirketál

Hozzávalók:
1 csirke (egykilós), 4 zsenge karalábé, 2 nagy csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, csipetnyi cukor, 2-3 ek. liszt, só és őrölt fehérbors.

Elkészítése:
A megtisztított csirkét megmosom, feldarabolom, a darabokat megsózom, majd lisztbe mártom. A felforrósított vajon a húsdarabok mindkét oldalát jól átsütöm. Melléteszem a meghámozott, kis kockákra vágott karalábét. Rászórom a borsot és egy csokor finomra vágott petrezselyemzöldet. Megsózom, rálocsolom a tejszínt, és az edényt lefedve előmelegített, forró sütőbe tolom. 45 percig párolom, majd a fedőt levéve pár percig pirítom. Végül rászórom a maradék apróra vágott petrezselyemzöldet.

Uborkaital

Hozzávalók:
1 nagy kígyóuborka (40 dkg), 2 kivi, 4 szál tárkony, 6 narancs, 2 evőkanál citromlé, 2 teáskanál méz.

Elkészítése:
Az uborkát meghámozom, kettévágom, kikaparom a magját, és húsát kockákra vágom. A kivit vékonyan meghámozom, négy szép szeletet vágok belőle, ezt félreteszem a díszítéshez, a többit kockákra aprítom. A tárkonyt megmosom, minden szár hegyén hagyok néhány levelet a díszítéshez, a többit letépkedem, és apróra vágom. A narancsokat levét kicsavarom. Az uborkát, a kivit, a tárkonyt, a narancslevet, a citromlevet, a mézet, csipet sót turmixban jól összekeverem. Poharakba adagolva a kiviszeletekkel, tárkonyszállal díszítem.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Bitai SándorHáziPatika.com2013. április 19.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Önnek mennyi a biológiai életkora?

Hogyan mérhetők a biológiai életkorra utaló, aktuális testi, szellemi állapotra jellemző paraméterek? Nem kell hozzá más, mint egy speciális "Bioaging" szoftver. Lássuk, miről is van szó.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések