Vizet a bőrnek!


Szerző: Rózsa Ágnes
2012. augusztus 8. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A nyári melegben sokan érzik úgy, hogy a szokásosnál jobban feszül, húzódik a bőrük. Lehet, hogy azért, mert száraz, de vízhiány is okozhat ilyen tünetet. A kettő nem ugyanaz!

Aki azt gondolja magáról, hogy bőre a száraz típusba tartozik, leggyakrabban a hidratáló krémeket veszi le a drogériák polcairól. Rosszul teszi! Erre a típusra ugyanis nem a vízhiány, hanem a bőrt védő, rugalmasan tartó lipidréteg hiánya jellemző. Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell hidratálni, csak azt, hogy ez önmagában kevés. Sokkal fontosabb a bőrt tápláló, visszazsírozó összetevők pótlása, ezek hiányában ugyanis az ilyen bőr nagyon hamar ráncosodik.
Dehidratált, vagyis vízhiányos azonban nemcsak a száraz bőr lehet, a zsíros és a kombinált típusba tartozók ugyanúgy szenvedhetnek a bőr felső vagy akár mélyebb rétegeinek kiszáradásától, nyáron a szokásosnál is gyakrabban. Ez pedig megzavarja az embert a boltban - akkor most neki zsíros vagy száraz bőre van? Esetleg mindkettő egyszerre? Pedig a válasz nem olyan bonyolult.

A bőr feszülése, húzódása közös probléma száraz és vízhiányos bőr esetében is. Ám akinek gyakran hámlik, hidegben és melegben is kipirosodik, viszket a bőre, az valószínűleg a csökkent faggyútermelése miatt érzi a panaszokat, vagyis az alapvető bőrtípusa száraz. Akinél ez a húzódás mosakodás után erősebben jelentkezik, és szürkés, fakó, élettelen színnel, rugalmatlan tapintással, felerősödő ráncosodással, esetleg napközben kifényesedéssel párosul, az vízhiányra, kiszáradásra gyanakodjon.

A bőr kiszáradása tehát bőrtípustól függően bárkinél megjelenhet. Ha szeretné elkerülni a fájdalmas, feszülő érzést, a korai ráncosodást, a megfelelő arcápolók használata mellett figyeljen oda még néhány apróságra!
- Radírozzon hetente!
A megvastagodott szaruréteg akadályozza a bőr öntisztulását, a hatóanyagok be- és a salakanyagok kijutását.

- Igyon sokat!
A szervezetnek naponta legalább másfél liter tiszta vízre van szüksége, de a kánikulában még ennél akár egy literrel többet is megköszön. Belső hidratálás nélkül a kívülről felvitt krémeknek sokkal nehezebb dolguk van!

- Kerülje, ami szárít!
Ilyen a túlzott napozás, a szolárium, de a hosszas fürdőzés, a túl meleg vagy nagyon hideg vizes arcmosás is. Ezek mind szárítják a bőrt, mert vizet vonnak el belőle.

- Keresse fel háziorvosát!
A bőrszárazság oka lehet rendszertelen menstruáció, pajzsmirigy-alulműködés, B-vitamin-hiány, de akár az erős dohányzás is.

- Párásítson!
Reggelente mozogjon a szabadban, tartson a lakásában zöld növényeket, és öntözze őket rendszeresen. Ettől nedvesebb, párásabb lesz a levegő, amit imád a bőr.

- Figyeljen a hatóanyagokra!
Keresse a nedvességmegkötő összetevőket, ilyenek a glicerin, a hialuronsav, a mandulatej vagy -olaj, az aloe vera, az avokádó-, jojoba- vagy földimogyoró-olaj, az allantoin, a klorofill és az algakivonat.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Rózsa ÁgnesNők Lapja Egészség2012. augusztus 8.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Tippek:

Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések