Vízbe velünk!

Mozogni jó! - Kriston Andrea rovata


Szerző: Kriston Andrea
2013. május 22. | Forrás:  50plusz.hu

A víz majdnem mindenkire nagy hatással van, vonz vagy taszít, de valahogy megérint. Az első kilenc hónaptól kezdve végigkísérik életünket a vízzel kapcsolatos élmények, jó vagy rossz emlékeket hagynak bennünk.

Sokan egyszerűen azért maradnak el az uszodákból, mert annak idején nem tanultak meg úszni, 50 fölött pedig már későinek tartják. Pedig ez a bonyolultnak látszó mozgás nagyon egyszerű, lépésről, lépésre minden korban elsajátítható.
Nagy élmény, amikor valami új képességre teszünk szert. Ezzel pedig lehetőségünk nyílik arra, hogy védjük a testünket, és kikapcsoljuk a fejünkben zakatoló gondokat. Ahogy az autót is leállítjuk időnként, magunkat is kímélni kell, megadni testnek és léleknek azt a kilazulási lehetőséget, amit a víz kínál.

Feltűnést szoktam kelteni az úszásmódommal a medencében. Pedig jó vagyok a hagyományos úszásfajtákban. A főiskolai úszás felvételin már néhány tempó után kihívott a vízből Markovics tanár úr, hogy fel vagyok véve. Ki tudja, hány kilométert úsztam a szokott stílusokban azóta, de rá kellett jönnöm, hogy a gyors, hát, mell, pillangó stílust azért tökéletesítették, hogy minél hamarabb célba érjünk. Egy "kocaúszónak" azonban nem az a lényeg, hogy jó időt ússzon, hanem az, hogy milyen porcikája hogyan mozogjon.

Vannak, akik kacsa módra, lassan közlekednek a vízben. Ez is nagyon hasznos, de leginkább pszichés ellazulásra és arra alkalmas, hogy jól szemügyre vehessük közben a velünk egy medencében pancsolókat. Kitartóan végezve komoly nyak- és ágyéki gerincfájdalmat okozhat, mert a kitartott fejjel való úszás élettanilag helytelen terhelést ró az ízületekre. Aki ülőmunkát végez, annak például ez inkább árt egy mértéken túl. Érdemes inkább elsajátítani a fej vízbe helyezését és a megfelelő légzéstechnikát. Ehhez csak egy kis elhatározás kell, esetleg egy jó barát vagy egy oktató. Nagyon gyorsan megtanulható, és attól kezdve a hosszú kilégzés során, betett fejjel hosszan nyújtózhatunk a vízben, miközben megpihenhet a gerincünk.

Mindenféle segédeszközt is igénybe vehetünk, ami segíti a biztonságunkat: úszódeszka, fennmaradást segítő, vízi tornához használt szivacsrudak, műanyag papucs, felfújható eszközök... Így is tehermentesítjük a hasi szerveket, ez pedig óvja egészségünket az egész napos függőleges terhelés után.
Úszásmódok, amelyeket érdemes kipróbálni:
Kutyaúszás rövid, határozott kar- és lábmozdulatokkal. Lehet végezni nagy kiterjedésű, húzó mozgásokkal, mély taposó mozdulatokkal. Közben figyelhetünk arra, hogy magasra húzzuk a hasfalat, enyhén megemeljük a derekunkat, védve az ágyéki derékszakaszt.

A kutyaúszás mozdulata végezhető oldalt és háton úszva is, oldalra toló, nyomó kar- és lábmozdulattal. Háton és oldalt "páros kutya" is végezhető, amikor szimmetrikusan mozgatjuk minkét karunkat, lábunkat. Ezeknek az egyszerű úszásmódoknak az az előnyük, hogy nagy izomtömeget dolgoztatnak meg, kifejezetten előnyösek akkor, ha valaki testsúlycsökkentés céljából megy az uszodába. Ez az úszásmód biztonságot ad, mert végig kint van a fej a vízből.

Háton fekvésben nagyon jó has- és fenékformáló gyakorlatokat lehet végezni: háton siklásban felhúzzuk mindkét térdünket a hasunk elé, kezünket a mellkasunk elé, majd lökő mozdulattal kinyújtjuk a lábunkat, közben a kézzel is lökünk a láb irányába. Ekkor egy rövid ideig siklunk, jól megfeszítve a farizmot. Ez kipróbálható akár egy széken ülve is.
Nagyon intenzív megterhelést ad, ha a mellúszás kartempóját végezve lábbal krallozunk, ahogy gyorsúszásnál szoktuk. A lábbal lehet mélyebbre is taposni, és akkor még jobban dolgoztatjuk a has-, láb-, farizmot.

A hagyományos úszásmódokat érdemes időnként felváltani egy-egy rendhagyó, más izomcsoportra ható mozgásformával, hogy az úszás tényleg az egész testre hatással legyen.

Ha pedig edzés után lehetőségünk van ellazulni meleg vízben vagy szaunában, adjuk át ott magunkat az idétlennek tűnő úszásmódok után az időtlenségnek.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Kriston Andrea50plusz.hu2013. május 22.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések