Visszerek? Nem csak esztétikai probléma!


Szerző: Huták Judit
2011. szeptember 14. | Forrás:  HáziPatika.com

Sokan hajlamosak legyinteni a visszérproblémákra: nem túl szép látvány, de könnyen elrejthető és legtöbbször komolyabb fájdalmat sem okoz, akkor meg minek foglalkozni vele? Azonban az elhanyagolt visszereknek nagyon komoly szövődményei lehetnek!

A lábon kialakuló visszerek a legtöbbször nem jelentenek komolyabb kényelmetlenséget a betegnek, hiszen - különösen a kezdeti stádiumban - alig okoznak fájdalmas panaszokat. Az esztétikai probléma, a látvány jóval zavaróbb lehet, de ezt is viszonylag könnyű elkendőzni, például egy vastagabb harisnyával, hosszú nadrággal vagy szoknyával. Azonban, ha nem foglalkozunk a visszerekkel, akkor nagyobb veszélynek is kitehetjük magunkat: a vénás elégtelenség ugyanis komolyabb egészségügyi gondokhoz, sőt, akár az életet is veszélyeztető problémákhoz vezethet!
Az alig látható hajszálértágulatokat követően nagy kiterjedésű, kanyarulatos, a bőrből erőteljesen kiemelkedő visszértágulatok alakulhatnak ki, melyek tapintása is érzékenyek, fájdalmasak. Az egyre romló keringés miatt az alsó végtag igen fáradékonnyá válik, a betegnek nehezére esik már az állás vagy a járás, de a tartósabb ülést is a láb elnehezülése, feszülése, a lábszár megdagadása kísérheti. Ezek a tünetek pedig tovább ronthatják a beteg közérzetét, hátráltathatják mindennapi tevékenységeinek elvégzésében is.

A rossz vénás keringés miatt gyakori szövődmény lehet a bőrviszketés, a bőr kiszáradása, a későbbiekben pedig a bőr gyulladása, majd sebesedése. Elsősorban a bokák körül alakulhatnak ki vénás eredetű fekélyes sebek, melyek komoly fájdalmat okozhatnak, érzékenyek, nagyon nehezen gyógyulnak, és igen könnyen felül is fertőződhetnek. Ellátásuk, gyógyításuk nehéz és hosszadalmas, ezért nagy terhet jelentenek mind a betegnek, mind környezetének.
A visszeres területen még a legkisebb sérülés is súlyos és ijesztő vérzéseket okozhat, hiszen a vérerek közvetlenül a bőr alatt futnak. Ezek elsősorban az idősebb betegek számára okozhatnak problémákat. A véna gyulladása során egy apró vérömleny alakul ki a visszérben, közvetlenül a bőr felszíne alatt. Ez ugyan nem életveszélyes állapot, de könnyen továbbterjedhet, és rengeteg kényelmetlenséget, fájdalmat okozhat a betegnek. Az érintett terület megduzzad, kipirosodik, érintésre forró és érzékeny. A vénás gyulladással érintett bőrfelület később hajlamosabb lehet a kiszáradásra, kisebesedésre és a fekélyesedésre is.

A mélyvénás trombózis a legkomolyabb és egyben az életet leginkább veszélyeztető szövődménye a visszérproblémáknak. Ebben az esetben már nemcsak az alsó végtag felszínéhez közeli vénák érintettek, hanem a mélyebben, az izomszövetben elhelyezkedő erek is. Ebben az esetben az érben nagyobb vérömleny képződhet, mely elzárja a vér útját. A legnagyobb veszélye a mélyvénás trombózisnak az, hogy a vérömleny leválhat és az ereken keresztül a tüdőbe kerülhet, elzárva annak fontos ereit. Ezt nevezik tüdőembóliának, mely alacsony vérnyomást, szédülést, fulladást, szélsőséges esetben pedig halált is okozhat.

A mélyvénás trombózis tünetei hasonlóak, mint a vénás gyulladásnak: a láb bizonyos területeinek kipirosodása, megduzzadása. Ezek a területek érintésre érzékenyek és gyakran forróak - azonban a mélyvénás trombózisnál nem mindig jelentkeznek ezek a tünetek! Komolyan kell venni, és a lehető legrövidebb időn belül orvosi vizsgálatra kell sort keríteni, ha hamar elfárad a lábunk, ha könnyen bedagad, ödémássá válik, különösen, ha ezek a tünetek szapora szívveréssel és légzési nehézséggel is társulnak.


Szerző:Forrás:Megjelent:
Huták JuditHáziPatika.com2011. szeptember 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Mennyi lesz a nyugdíja? Számoljunk együtt!

Ha közeledik a nyugdíjas korhoz, biztosan sokszor eszébe jut, vajon nem éri-e kellemetlen meglepetés a nyugdíjának megállapításakor. Bár nem egyszerű a járandóság kiszámítása, nagyjából érdemes utánagondolni, mit várhat.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések