Villantsunk lábat

5 féle baj, 5 féle orvoslás


Szerző: Dienes Angéla
2013. május 14. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Amint előkerülnek a nyitott szandálok és papucsok, egyre többen és egyre többet foglalkozunk lábfejünk egészségével és megjelenésével. Összegyűjtöttük tehát a nyár eleji lábápolás legfontosabb aranyszabályait.

Bőrkeményedés

Kialakulásának leggyakoribb oka a lábfejet itt-ott nyomó lábbeli. Idővel a bőr felső rétegének megvastagodását, egyéb deformitásokat okoz, ráadásul a megvastagodott bőrt tovább irritálja a cipő. A bőrkeményedés eltávolítása azért is elengedhetetlen, mert az az érzékeny csonthártyát is nyomhatja. A durva sarokdörzsölők, pengék hosszú távon még jobban megerősítik, helyette áztassuk a lábat puhító jojoba- vagy édesmandula- és frissítő citromolajos vízbe. Az elszarusodott hámréteget gyengéden távolítsuk el speciális lábradírral, a makacs területeken használjunk puhító krémet, balzsamot, melyek visszaállítják a bőr vízháztartásának egyensúlyát.
Így válasszunk cipőt: Bizonyosodjunk meg róla, hogy az általában viselt vastagságú zokniban, vagy ha szandálról van szó, mezítláb sem nyom sehol a lábbeli. Ne bízzunk abban, hogy majd itt-ott betörik! Ha már a felpróbáláskor az üzletben nyom, inkább keressünk kényelmesebbet.

Tyúkszem

A tyúkszem egyfajta bőrkeményedés, mely szintén a szoros, kényelmetlen cipő viselése során keletkezik. Drogériákban beszerezhető ecsetelőkkel néhány nap alatt megszabadulhatunk tőle, de kezelhető a vérehulló fecskefű nedvével is. A tyúkszemkarika-filc, nyomásvédő tapasz és szarurétegvédő gyűrű segítségünkre lehetnek a nyomás mérsékelésében.

Így válasszunk cipőt: Ha azt tapasztaljuk, hogy könnyen kialakul tyúkszem a lábunkon, a puha, bőrből készült, betétes cipők vagy gyógypapucsok között érdemes keresgélni, főként nyáron, illetve ha hosszan álldogálunk a munkahelyen.

Bütyök

Amennyiben genetikai hajlam vagy évtizedek alatt rosszul megválasztott lábbeli hatására a láb nagyujja a kisujj felé hajlik el, miközben az ízület és az ujj alapperce kitüremkedik, bütyök keletkezik. A legjobb megelőzni, ha tudjuk, hogy hajlamunk van rá: ilyenkor sokat segíthet a gyógytorna (pl. a lábujjak lefelé irányuló összehúzása és felfelé nyújtása). Amennyiben már kialakult a probléma, az orvos ragtapaszos vagy lábujjsínnel történő rögzítést javasolhat. Kapható már formálható tapasz és lábujjpárna is, melyek segíthetnek megakadályozni, hogy a bütyök továbbfejlődjön.

Így válasszunk cipőt: A bütyök állapotát jelentősen ronthatja a túl magas sarkú és/vagy keskeny orrú cipő. Olyan lábbeli mellett döntsünk, mely sehol nem dörzsöli a felületet és elülső részén bőségesen van hely a lábujjaknak, hogy azokat ne kényszerítse összehúzódásra.

Fáradt, duzzadt lábak

Hiába tökéletes a pedikűrünk, ha közben úgy érezzük, alig fér bele a papucsba a lábunk, annyira meg van duzzadva. Az "ólomlábak" kialakulásának egyik oka a vízvisszatartás: természetes vízhajtók a gyermekláncfű és a csalán, ám ilyenkor érdemes orvossal is beszélnünk a kiváltó okokról. Amennyiben keveset mozgunk, sokat ülünk, a legjobb gyógyír a vádli átmozgatása, a napi 20-30 perces kocogás vagy biciklizés és az esti felpolcolás.

Így válasszunk cipőt: A cél ilyenkor mindenképpen a legfeljebb 2-3 centis, széles sarok és a lábfejet sehol sem nyomó, állítható pántok.

Izzadás

Nem csak a meleg idézheti elő, genetikai hajlam miatt is küzdhetünk vele. A lábizzadásgátló spray-k, hintőporok és hűsítő krémek mérsékelik a kipárolgást. Himalája-sós átdörzsölést követően vegyünk rozmaringolajas lábfürdőt, végül hűsítsük a lábfejet iszappakolással.

Így válasszunk cipőt: legyen a mottónk: semmi műbőr, semmi műanyag, semmi szintetikus bélés.

Az írás megjelent a Nők Lapja Egészség májusi számában.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Dienes AngélaNők Lapja Egészség2013. május 14.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Kell egy kis áramszünet!

"Próbálj meg lazítani" - tanácsolja a klasszikussá vált dalban Hofi. Bizony, életet hosszabbíthat, sőt, menthet, ha valaki képes az igazi kikapcsolásra. Tartson velünk, tanuljunk együtt lazítani!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések