Vigyázat, trombózisveszély!


Szerző: Karlócai Beatrix
2013. július 11. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

A lábszárban áramló vér hosszas tétlenség hatására lelassul. A lelassult vér könnyebben megalvad, az így kialakult alvadt vérrögöt hívjuk trombusnak. Ez elzárja az áramló vér útját, a láb fájdalmasan megdagad: kialakul a trombózis.

A visszérben elakadt vérrög nem feltétlenül marad ugyanazon a helyen, továbbsodródhat a tüdő felé. A vénás rendszerben áramolva leghamarabb a tüdőben találkozik szűkebb erekkel, ezért ott akad el: minél nagyobb a vérrög, annál szélesebb eret zár el, és jó eséllyel annál nagyobb tüdőfelület működését akadályozza meg.
"A legfontosabb, hogy a lábtrombózis és a tüdőembólia egy és ugyanaz a betegség - mondja dr. Damásdi Katalin háziorvos. A trombózis tehát nem önmagában jelent elsősorban problémát, hanem az általa kiváltott tüdőembólia az, ami könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő."

Hogy lehet felismerni?

A mélyvénás trombózis típusos esetben féloldali betegség, az érintett láb váratlanul megduzzad, a lábfej feszítése vagy a lábszár tapintása fájdalmas. Tapasztalt orvos ránézésre felismeri a betegséget, de igazolni ultrahangvizsgálattal szokták. Sokszor a tünetek nem típusosak, ilyenkor a diagnózis elhúzódhat.

A tüdőembólia típusosan légszomjjal, éles, szúró mellkasi fájdalommal kezdődik, de néma, szinte tünetmentes is lehet, vagy más betegséghez, például szívinfarktushoz hasonló tüneteket mutathat. A betegség felismeréséhez a legtöbb segítséget a mellkasi CT vizsgálattól várhatjuk.

Előzzük meg!

Trombózis a végtagok hosszas tétlenségének következtében alakulhat ki. Ha valaki egészségügyi okokból kényszerül hosszas fekvésre (például fekvőgipsz vagy műtét utáni lábadozás miatt), akkor a kórházban automatikusan kap vérhígítót. De ha a tartós inaktivitásnak nem egészségügyi oka van - például egy hosszú busz- vagy repülőút -, a tudatos megelőzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk.

A trombózis kialakulásának veszélye fokozottabban érinti azt, aki
- korábban már kapott trombózist
- túlsúlyos
- cukorbeteg
- dohányzik
- fogamzásgátlót szed
- terhes
- daganatos betegségben szenved
- mozgásszegény életmódot folytat

Ha nyaralásunk során hosszú útra készülünk, figyeljünk a következőkre:

Ha autóval utazunk, 2-3 óránként álljunk meg. Sétáljunk, tornázzunk egy kicsit: ezzel a trombózis kialakulásának veszélyét csökkenthetjük. Ráadásul szellemileg is felfrissülünk, amire szükségünk van ahhoz, hogy biztonságosan vezessünk a monoton országúti forgalomban is.

A hosszú autóbuszos utazásokat a legtöbb esetben szintén megszakítja néhány, öt-tízperces pihenő. Ezek elsősorban a sofőrök felfrissülését szolgálják, de mindenképpen használjuk ki a lehetőséget! Szálljunk le a buszról, sétálgassunk, végezzünk könnyű tornagyakorlatokat: guggolásokat, helyben futást. Lehet, hogy egy éjszakai utazás során mindez nem a legkellemesebb, hiszen ha már egyszer nagy nehezen sikerült elaludni, nem esik jól felkelni, de mégis érdemes rászánni az időt és az energiát.

Hosszú repülőút során a legnehezebb megvalósítani a rendszeres mozgolódást, de az is igaz, hogy itt erre külön figyelmeztetnek. Ha nem tudunk felállni, akkor is átmozgathatjuk rendszeresen a lábunkat: zongorázzunk a lábujjainkkal, tekergessük a lábfejünket, emelgessük a lábszárunkat. Néhány praktikus gyakorlatot a tévékivetítőkön is bemutatnak. Folyosó melletti ülésről könnyebben fel tudunk állni egy rövid sétálgatásra, de ha az ablak mellé kaptunk helyet, akkor se szégyelljünk időnként felkászálódni. Az apró kellemetlenség, amit szomszédunknak okozunk, elenyésző ahhoz képest, amit túlzott udvariasságunk miatt ellenkező esetben veszíthetünk. Ráadásul a szomszédunk trombózis-megelőzéséhez is hozzájárulunk!

Viseljünk rugalmas harisnyát! Egy, a Lancet című orvosi folyóiratban megjelent 2001-es tanulmány szerint jelentősen csökkenti a trombózisveszélyt az alsó lábszáron viselt rugalmas (gyógy-) zokni vagy harisnya. A kísérletben 130, ötven év feletti férfit és nőt vizsgáltak, akik több mint nyolc órát (esetenként akár huszonnégy órát is) utaztak repülővel. A vizsgálatban önkéntesként részt vett utasok felére rugalmas harisnyát adtak, a többiek azonban nem kaptak ilyet. Valódi trombózis egyetlen utasnál sem alakult ki, de az utasok közel tíz százalékánál ultrahangvizsgálattal kimutathatóak voltak a vér összecsapzódásának típusos jelei, amelyek a trombózis közvetlen előjeleként értékelhetők. Közülük senki sem viselt gyógyharisnyát. A vizsgálat tehát arra irányította a figyelmet, hogy a rugalmas harisnya viselése alkalmas arra, hogy a trombózis kockázatát csökkentse.

Ha már volt trombózisunk vagy tüdőembóliánk, beszéljük meg orvosunkkal az utazás előtti egyszeri véralvadásgátlást. Heparinszerű készítményeknek a hasbőrbe szúrása az egyik leghatékonyabb és leggyorsabb módszer az alvadásgátlásra. A receptköteles készítményeket az orvossal fel kell íratni, amennyiben a használatuk indokolt és nincs az alkalmazást gátló körülmény. Egy adag beadása hosszas utazás előtt jó eséllyel kivédi a trombózis súlyos kockázatát. Mivel azonban a készítmény erős hatású, és kárt is lehet okozni vele, bízzuk a szakorvosra annak mérlegelését, hogy számunkra hasznos-e. Az injekció előkészítését és a hasbőrbe való beszúrást a legtöbb ember rövid bemutató után az ápolótól vagy orvostól pár perc alatt megtanulja.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Karlócai BeatrixNők Lapja Egészség2013. július 11.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Megmérgezzük magunkat?

Minden tizedik európainak baj van a veséjével. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik? A betegség könnyen, gyorsan felismerhető, és megfelelő kezeléssel megelőzhető a dialízis vagy veseátültetés. Olvassa el, mit kell tennie!

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések