Vigyázat, kullancsveszély!


2012. április 12. | Forrás:  Nők Lapja Egészség

Már nemcsak az erdőkben várnak áldozatukra a kullancsok. Aki erdőn, mezőn jár, parkban sétál, vagy akár a saját kertjében dolgozik, nagy valószínűséggel találkozik egy-két kiéhezett példánnyal. Minden tizedik fertőzött.

Hazánkban negyvenkét kullancsfaj fordul elő. Közülük féltucatnyi jelenthet veszélyt az emberre, illetve a háziállatokra. A legtöbb fertőzést a közönséges kullancs (Ixodes ricinus) terjeszti. A kullancs által terjesztett betegségek állatról emberre terjednek, de az ember nem tudja átadni őket egy másik embernek. Legveszélyesebb a kullancs-encephalitis (agyvelő- és agyhártyagyulladás), vírus okozza. Van ellene hatásos védőoltás.
"A megbetegedések több mint hatvan százaléka május és augusztus között fordul elő, a legtöbb esetet Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében észlelték - mondja dr. Erdős Gyula főorvos. - Gyakran tünetmenetesen lezajlik a fertőzés. Máskor hét-tizennégy napos lappangási idő után influenzára emlékeztető láz, fejfájás, rossz közérzet jelzi a betegséget. Súlyos formájában akár bénulás is kialakulhat, ha a légzőközpontot érinti, az sajnos halálos kimenetelű is lehet. A megbetegedések száma az utóbbi években örvendetesen csökken, elsősorban a védőoltásnak köszönhetően."

Nem könnyű felismerni a Lyme-kórt, mert sokféle tünetet okozhat. Ezek egyike a vándorló, kokárdaszerű bőrpír, de lehet szem-, szívpanasz, ízületi, idegrendszeri elváltozás is. A betegség 1978 óta ismert, kórokozója baktérium, 1982-ben sikerült azonosítani.
"Évente több tízezerre becsülik a betegek számát - állítja a főorvos. - A legtöbb fertőzést Budapesten, illetve Pest, Nógrád és Zala megyében észlelték. Védőoltás nincs a Lyme-kór ellen, ezért a legfontosabb a megelőzés, a bőrbe fúródott kullancs mielőbbi felfedezése és eltávolítása a patikákban kapható eszközzel, még mielőtt a rovar kórokozóval fertőzött nyála az emberbe jutna. Nem baj, ha a feje leszakad és a bőrben marad, mert idővel kilökődik."

A kullancsot lehetőleg úgy távolítsuk el, hogy közben ne nyomjuk össze az állat potrohát. Még mindig tartja magát az a tévhit, hogy a kullancsot be kell kenni olajjal, alkohollal, zsírral, hogy megfulladjon. Ehelyett inkább húzzuk meg kissé, majd hagyjunk neki fél percet, hogy maga eressze el a bőrünket. Ha nem tépkedjük, hanem lassan kihúzzuk, nagy valószínűséggel nem fog beszakadni a feje.
Célszerű feljegyezni a kullancscsípés dátumát, ha jelentkeznének később a tünetek, ez az orvosnak fontos információ lehet. A Lyme-kór rendszerint gyógyítható antibiotikum-kúrával.

A Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület (MKKE) felvilágosító kampányokkal, a kullancsveszélyt jelző táblák elhelyezésével hívja fel a figyelmet. Nem az a cél, hogy féljünk kimenni a természetbe, hanem az, hogy a kellő információk birtokában elkerüljük a megbetegedést.

"Parkjainkat, kertjeinket tegyük rendbe, szüntessük meg a bozótos területeket, így felszámolhatjuk az állatok búvóhelyeit - tanácsolja dr. Kapiller Zoltán, az egyesület elnöke. - Érdemes beoltatni magunkat és a gyerekeket is kullancs-encephalitis ellen. A kirándulók zárt öltözékkel és kullancsriasztó aeroszollal védekezhetnek a vérszívók ellen. Védelemre a négylábú kedvenceknek is szükségük van, kutyáknak, macskáknak egyaránt kapható a kullancsot távol tartó nyakörv, illetve oldat."

Forrás:Megjelent:
Nők Lapja Egészség2012. április 12.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések