Vigyázat! Manipuláció


Szerző: Boiti András
2013. február 27. | Forrás:  50plusz.hu

Majdnem mindenki tudna példát hozni: hozzátartozóját, kollégáját, barátját - valakit, aki közel áll hozzá, ezért neki nincs más választása, mint együtt élni a manipulátorral. Ha felismeri, máris könnyebb lesz a helyzete!

Ha gyakran érez bűntudatot valaki miatt, máris kezdhet gyanakodni. Klasszikus manipuláció úgy elérni valamit, hogy bűntudatot keltünk a másikban. A recept: a manipulátor kér valamit, amiről maga is sejti, hogy a másik nem fogja teljesíteni. Aztán gyorsan kér valami mást, ami eleve a célja volt. Látszólag engedett, és a másik máris kényelmetlenül érzi magát, amiért arra is nemet mondana - ezért inkább hajlik arra, hogy igent mondjon. Vigyázat, a manipulátor a szeretetét, a baráti, családi érzéseit használja ki ilyenkor. Ne mondjon kényszerből igent, felelje azt, hogy szeretné megfontolni a dolgot!

Eltökélten, gyorsan

A manipulátorral valójában nem lehet párbeszédet folytatni, jobban szereti az érvek helyett a kinyilatkoztatásokat, így álláspontja megváltoztatására sem lehet rávenni. Újra és újra visszatér ugyanarra, amit el akar érni. Áruló jel, ha ilyesféléket hall tőle: "ezt mindenki tudja", "minden épeszű ember így gondolja", "ez így normális" - ez nem más, mint a másik fél álláspontjának degradálása, semmibevétele. Nincs mit tenni, meg kell mondania neki, hogy ön ilyen sajátos egyedi módon látja és szeretné intézni a szóban forgó ügyet.

A manipulátornak mindig sürgős, mert tudja, hogy az ő malmára hajtja a vizet az, ha nyomás alatt tartja a másikat, míg ha időt enged a meggondolásra, az az ő esélyeit rontja. Kereskedők bevett trükkje azzal presszionálni a vevőt, hogy csak akkor érvényes a különleges kedvezmény, ha azonnal megkötik a szerződést. Ha úgy érzi, nem tud megfontoltan dönteni, inkább keressen valami kifogást, amivel halogathatja a dolgot, bármennyire vonzónak látszik is a felkínált üzlet vagy lehetőség.

Intrikus szerepben

A manipulátor szeret túlozni. Tudja ugyanis, hogy ha felnagyítja a dolgokat, azzal bizonytalanságot kelt a másikban, és ezzel akár megfontolatlan cselekvésre is késztetheti. Ismerje fel a manipulátort, amikor azt hallja tőle, hogy ön miatt fog tönkremenni az élete, a vállalkozása, ha ön nem teszi meg, amit kér. Tapsolja meg a drámai előadást, ahogy a színházban illik, de ne veszítse el a tisztánlátását, ne lásson tragédiát ott, ahol csak baj van - az is éppen elég. Szüksége lesz a józanságra, hogy valóban segíteni tudjon.

A manipulátor mestere annak, hogy behálózza a másikat. Kedves, figyelmes, törődő, közben eltávolítja áldozata közeléből a régi barátokat, ismerősöket, mígnem sikerül hatalmába kerítenie. Ez után már zavartalanul és hatékonyan működhet. Kezelje tehát fenntartással a túl gyorsan támadt barátságokat. Ne csak a szavakra figyeljen, hanem a tettekre is. Egy manipulátortól hiába várja, hogy valóra váltja, amit megígért.

Ki lesz az áldozat?

A manipulátor a tökéletesség megszállottja, és legyen erős, önnek esélye sincs arra, hogy megfeleljen neki. Ellenben sűrűn hallgat mindenért, amit tesz, vagy mond. Ha ebbe beszáll, szép lassan elveszítheti az önbecsülését, és egyre kiszolgáltatottabbá, a manipuláció ideális alanyává válik. Annyit tehet, hogy meghagyja neki a tökéletességimádatot, magának pedig fenntartja a jogot, hogy ne kelljen tökéletesnek lennie.

A manipulátornak szokása elrontani a hangulatot. Ez minden olyan esetben fenyeget, amikor többen vannak együtt, és jól érzik magukat, örülnek egymásnak, akár családi, akár baráti körben, társaságban. Meg fog fájdulni a feje, vagy másként fogja rosszul érezni magát, megsértődik egy ártatlan tréfán, halaszthatatlan dolga támad... Valamiképpen az áldozat szerepébe játssza magát. Vagy sikerül elrontania mindenki kedvét, vagy a többieknek sikerül jól érezniük magukat ennek ellenére is. Többet nem tehetnek.

Szerző:Forrás:Megjelent:
Boiti András50plusz.hu2013. február 27.


Egészség témájú olvasnivalók a weben

Cikkajánló

Témakör: Egészség

A csigolyatörés ára

A csigolyatörés következménye lehet hátfájás, mozgás-korlátozottság, testsúly-csökkenés, a megbetegedési, illetve halálozási arány növekedése.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

Kapcsolódó cikkeink

Szponzorált hirdetések